Δροσιστικά γλυκά για το πασχαλινό τραπέζι

Δροσιστικά γλυκά για το πασχαλινό τραπέζι

Το τραπέζι του Πάσχα το επιθυμούμε όλοι, και ακόμη περισσότερο αν έχει προηγηθεί μια περίοδος νηστείας! Ίσως το πιο βαρύ θερμιδικά τραπέζι του χρόνου, κουβαλάει κρέατα διαφόρων ειδών, και πολλά νόστιμα συνοδευτικά. Για να μην το βαρύνουμε περισσότερο με το επιδόρπιο, βρήκαμε δροσερά γλυκά που θα δώσουν έναν όμορφο επίλογο στο γεύμα αλλά δεν θα ... αναστατώοσυν ακόμη περισσότερο το στομάχι.

Σπιτικός κορμός τιραμισού

 

Υλικά:

30 μπισκότα σαβαγιάρ
1 ποτήρι καφέ εσπρέσο
500 γρ. τυρί μασκαρπόνε
1 κλωναράκι φρέσκια βανίλια
120 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη
4 αβγά
2 κ.σ. άσπρο ρούμι
Kακάο σε σκόνη

Για τη σος:
200 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα
1 ποτήρι γεμάτο κρέμα γάλακτος
1/2 ποτήρι καφέ εσπρέσο
2 κ.σ. ζάχαρη άχνη

Εκτέλεση:

Χωρίζετε τους κρόκους από τα ασπράδια των αβγών. Μέσα σε ένα μεγάλο μπολ χτυπάτε με το μίξερ χειρός τους κρόκους με τη ζάχαρη και τους σπόρους της βανίλιας (χαράζετε κατά μήκος με μαχαίρι το κλωναράκι και ξύνετε το εσωτερικό του). Όταν ασπρίσει το μείγμα προσθέτετε το μασκαρπόνε και συνεχίζοντας να ανακατεύετε με χαμηλή ταχύτητα στο μίξερ ρίχνετε και το ρούμι.

Μέσα σε ένα άλλο μεγάλο μπολ χτυπάτε με το μίξερ χειρός τα ασπράδια των αβγών μαζί με 1 πρέζα αλάτι μέχρι να γίνει μαρέγκα. Την ενώνετε με το προηγούμενο μείγμα με τους κρόκους και ανακατεύετε κυκλικά με μια σπάτουλα, ώστε να ενσωματωθούν καλά τα υλικά.

Καλύπτετε το εσωτερικό μιας φόρμας με μεμβράνη και στρώνετε στον πάτο της μπισκότα σαβαγιάρ, τα οποία έχετε μουλιάσει ένα ένα μέσα σε καφέ εσπρέσο. Από πάνω βάζετε μια στρώση κρέμα που φτιάξατε. Επαναλαμβάνετε την ίδια διαδικασία με τις διαδοχικές στρώσεις τελειώνοντας με μια στρώση μπισκότα. Κλείνετε καλά τη μεμβράνη και διατηρείτε το γλυκό στο ψυγείο τουλάχιστον 4 ώρες.

Ετοιμάζετε τη σος: σπάζετε την κουβερτούρα σε κομματάκια και τα βάζετε σε ένα μεταλλικό μπολ. Προσθέτετε την κρέμα γάλακτος, τον καφέ εσπρέσο και τη ζάχαρη άχνη. Ζεσταίνετε νερό σε μια κατσαρόλα και από πάνω βάζετε το μπολ για να λιώσει η σοκολάτα (μπεν μαρί) ανακατεύοντας συνεχώς. Σερβίρετε τον κορμό τιραμισού σε φέτες πασπαλίζοντας από πάνω με κακάο και βάζοντας στο πλάι τη σος σοκολάτας.

Συνταγή: elle.gr

Παγωμένο γλυκό με γιαούρτι και μπανάνες του Jamie Oliver

Υλικά:
 
6 μπανάνες σχετικά ώριμες
200γρ. γιαούρτι στραγγιστό (5-10%)
1/2 κ.γ. κανέλα
1-2 κ.σ. μέλι
50γρ. σταφίδες
3 κ.σ. ρούμι μαύρο
50γρ. κουβερτούρα τριμμένη ή τρούφα 
50γρ. φουντούκια
4 κ.σ. σως καραμέλας
 
Εκτέλεση:
 
Πριν ξεκινήσετε να φτιάχνετε το γλυκό, βάζετε τις σταφίδες σε ένα μπολάκι με το ρούμι για να μαλακώσουν. Όταν έχουν μαλακώσει, σε ένα μούλτι ρίχνετε τις 4 μπανάνες, το γιαούρτι, την κανέλα, το μέλι και τις σταφίδες με το ρούμι και τα χτυπάτε. Θα έχετε μια ρευστή κρέμα, την οποία θα βάλετε σε ένα τάπερ στην κατάψυξη για 4-5 ώρες τουλάχιστον να παγώσει.
 
Όταν θέλουμε να σερβίρετε, βγάζετε το τάπερ από την κατάψυξη, το αφήνετε λίγο μέχρι να ετοιμάσετε τα υπόλοιπα. Τρίβετε ε ελάχιστα τα φουντούκια, κόβετε σε φέτες τις υπόλοιπες μπανάνες και ετοιμάζετε τα ποτήρια.
 
Σε κάθε ποτήρι ρίχνετε λίγες φέτες μπανάνας, τριμμένη κουβερτούρα ή τρούφα, μια κουταλιά «παγωτό», σως καραμέλας, φουντούκια και συνεχίζετε έτσι με στρώσεις. Καταναλώνεται αμέσως.
 
Συνταγή: santie-athina.blogspot.gr

Εύκολο σπιτικό παγωτό βανίλια

Υλικά:
 
250 γρ. (1 συσκευασία) φυτική σαντιγί
400 γρ. (1 συσκευασία) ζαχαρούχο γάλα
410 γρ. (1 συσκευασία) γάλα εβαπορέ
1 (ή 1/2 κ. γλ. εκχύλισμα βανίλιας) βανίλια
 
Εκτέλεση:
 
Με μίξερ χειρός χτυπάτε για 5΄ τη φυτική σαντιγί να αφρατέψει καλά και να φουσκώσει. Λίγο λίγο και πάντα χτυπώντας με το μίξερ προσθέτετε το ζαχαρούχο γάλα. Τώρα το μίγμα έχει γίνει μια παχιά κρέμα.
 
Σιγά σιγά προσθέτετε το εβαπορέ χαμηλώνοντας την ταχύτητα του μίξερ, γιατί το μίγμα αραιώνει και πιτσιλάει. Τέλος προσθέτετε τη βανίλια.
 
Παγώνετε το παγωτό για περίπου 1 ώρα, μέχρι να αρχίσει να πήζει. Το ξαναχτυπάτε με το μίξερ χειρός, να αφρατέψει καλά, για 5΄, σε δυνατή ταχύτητα. Παγώνετε στην κατάψυξη.
 
Συνταγή: argiro.gr

Λεμονόπιτα με μαρέγκα

Υλικά:

1 φύλλο ζύμης για τάρτα, έτοιμη ή σπιτική
300 γρ. ζάχαρη
80 γρ. κορν φλάουρ
80 γρ. αλεύρι
Λίγο αλάτι
3 κρόκοι αυγών
60 ml χυμός λεμονιού
Ξύσμα ενός λεμονιού
40 γρ. φρέσκο βούτυρο
2 φλ. του τσαγιού νερό

Για τη μαρέγκα:
3 ασπράδια αυγών
120 γρ. ζάχαρη άχνη
Λίγη βανίλια σκόνη

Εκτέλεση:

Αν φτιάξετε σπιτικό φύλλο ετοιμάστε τη ζύμη σύμφωνα με τις οδηγίες της βασικής συνταγής που θα βρείτε εδώ. Στρώνετε το φύλλο ζύμης σε φόρμα για τάρτες διαμέτρου 24 εκατοστών. Τρυπάτε τη ζύμη με πιρούνι σε διάφορα σημεία. Αφήνετε τη φόρμα με το φύλλο στο ψυγείο για μισή ώρα. Την ψήνετε σε δυνατό φούρνο για 10’ και την αφήνετε να κρυώσει.

Για την κρέμα λεμονιού αναμειγνύετε τη ζάχαρη, το κορν φλάουρ, το αλεύρι και το αλάτι. Προσθέτετε το νερό και βάζετε το μείγμα σε μέτρια φωτιά επί 1’, ανακατεύοντας συνεχώς. Χτυπάτε τους κρόκους και ρίχνετε μερικές κουταλιές από τη ζεστή κρέμα που μόλις φτιάξατε. Προσθέτετε το μείγμα των κρόκων στην κρέμα και την ανακατεύετε σε σιγανή φωτιά για 5’.

Αποσύρετε την κρέμα από τη φωτιά και προσθέτετε το χυμό, το ξύσμα λεμονιού και το βούτυρο κομμένο σε κομματάκια και ανακατεύετε. Μόλις κρυώσει, απλώνετε την κρέμα λεμονιού στην ψημένη τάρτα.

Χτυπάτε τα ασπράδια σε σφιχτή μαρέγκα, προσθέτετε τμηματικά τη ζάχαρη και τη βανίλια και χτυπάτε να σφίξει καλά. Απλώνετε τη μαρέγκα πάνω στην κρέμα. Ψήνετε την τάρτα σε δυνατό φούρνο για 8’-10’ ή μέχρι να ροδίσει η μαρέγκα.

Συνταγή: icookgreek.com

Πανακότα με καραμέλα του Παρλιάρου

Υλικά:

600 γρ. κρέμα γάλακτος
100 γρ. φρέσκο γάλα
60 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
2 φύλλα ζελατίνης (10 γρ.)

Για την σως:
200 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
50 γρ. νερό
100 γρ. νερό ζεστό
1 κ.γ. γλυκόζη

Εκτέλεση:

Σε μια κατσαρόλα βάζετε την κρέμα, το γάλα και τη ζάχαρη και την τοποθετείτε στη φωτιά. Μόλις αρχίσει να φουσκώνει το κατεβάζετε από τη φωτιά και ρίχνετε τα φύλλα ζελατίνας που προηγουμένως έχετε μαλακώσει σε κρύο νερό. Ανακατεύετε σε τακτικά διαστήματα και μόλις η κρέμα κρυώσει τη μοιράζετε σε ατομικά μπολ και τα βάζετε στο ψυγείο για 3-4 ώρες τουλάχιστον.

Για να φτιάξετε την σως: Σε μια κατσαρόλα βάζετε τη ζάχαρη, τα 50 γρ. νερό, τη γλυκόζη και την τοποθετείτε στη φωτιά. Αφήνετε να βράσουν χωρίς ν’ ανακατεύετε έως ότου γίνουν σκούρα καραμέλα. Κατεβάζετε από τη φωτιά και αμέσως ρίχνετε σιγά-σιγά το ζεστό νερό και με προσοχή για να μη καείτε. Αφήνετε λίγο να ηρεμήσει, ανακατεύετε και το αφήνετε να κρυώσει.

Συνταγή: syntages4all.blogspot.gr

v