Το μαγικό βιολί: Ένα μουσικό παραμύθι που μαγεύει μικρούς και μεγάλους

Το μαγικό βιολί: Ένα μουσικό παραμύθι που μαγεύει μικρούς και μεγάλους

Το μαγικό βιολί, το οποίο είναι ουσιαστικά η μεταφορά της θαυμάσιας παιδικής όπερας με τον ομώνυμο τίτλο, είναι ένα παραμύθι που μιλά για τη δύναμη της μουσικής και της ανιδιοτελούς αγάπης και προσφοράς.

Η ιστορία

Κάποτε υπήρχε μια πολιτεία γκρίζα και σκοτεινή, χωρίς δέντρα, χωρίς λουλούδια, χωρίς τίποτα χρωματιστό και χαρούμενο. Ο σκληρόκαρδος βασιλιάς της, ο Οράτιος, μισούσε τη χαρά. Απαγόρευε το γέλιο και τα τραγούδια και υποχρέωνε τους ανθρώπους να φοράνε γκρίζα ρούχα και να είναι σκυθρωποί. «Όποιος δεν γνωρίζει τη χαρά δεν λυπάται όταν τη χάνει», πίστευε ο σκληρός βασιλιάς και έτσι βύθιζε την πολιτεία του στη θλίψη.

Ώσπου μια μέρα εμφανίστηκε στη Γκριζούπολη ο Αμίρ, ένας νεαρός μουσικός που με τις νότες του βιολιού του κατάφερε να φωτίσει την γκρίζα πολιτεία αλλά και τις καρδιές των ανθρώπων. Η ανησυχία, η θλίψη και ο φόβος εξαφανίστηκαν και τη θέση τους πήρε το θάρρος, η δύναμη και η χαρά. Στο τέλος, το μαγικό βιολί και η επιμονή του Αμίρ κατάφεραν να μαγέψουν ακόμα και τον βασιλιά και να μαλακώσουν τη σκληρή του καρδιά. Η όμορφη μουσική ξύπνησε τη χαρά και την αγάπη που κρυβόταν μέσα του... Γιατί δεν ήταν πάντα σκληρόκαρδος, όπως αποκαλύπτεται στο τέλος της ιστορίας. Έτσι η πολιτεία μεταμορφώθηκε. Έγινε η Χρυσούπολη.

Η εικονογράφηση

Η πολύ καλή εικονογράφηση της Ίριδας Σαμαρτζή μεταφέρει κατευθείαν τους μικρούς αναγνώστες στον κόσμο του παραμυθιού. Οι εικόνες, γκρίζες και σκοτεινές όταν το απαιτεί η ιστορία, φωτεινές και χαρούμενες στη συνέχεια, αν και δεν είναι πάντα ρεαλιστικές, ωστόσο είναι ό,τι χρειάζεται για να εισάγουν τα παιδιά στην τέχνη της ζωγραφικής που ξεφεύγει από την πιστή απεικόνιση.

Τι κερδίζει το παιδί

Το μαγικό βιολί είναι μια όμορφη και μεστή νοημάτων ιστορία που μιλά για την αξία της χαράς και της αισιοδοξίας στη ζωή, για την τόλμη και το θάρρος. Η ευεργετική δύναμη της μουσικής και του μαγικού βιολιού, προφανώς συμβολίζει την ευεργετική δύναμη της καλής διάθεσης και όλων εκείνων των συναισθημάτων που δεν πρέπει να ξεχνάμε. Όμως αυτό που αξίζει περισσότερο στο μαγικό βιολί είναι να συνδυαστεί η ανάγνωση με την ακρόαση του cd που συνοδεύει την έκδοση. Τόσο η αφήγηση της Λίλας Μουτσοπούλου, αλλά κυρίως τα μουσικά μέρη της ιστορίας (που ουσιαστικά πρόκειται για όπερα) σε μουσική του Νίκου Ξανθούλη και στίχους της ίδιας της συγγραφέα, μαγεύουν πραγματικά μικρούς και μεγάλους.

Ηλικίες

Το βιβλίο απευθύνεται σε παιδιά από 5 έως 8 ετών. Το cd όμως, που έτσι κι αλλιώς είναι τόσο άρτιο που μπορεί να ακουστεί χωρίς απαραίτητα τη συνοδεία του βιβλίου, σίγουρα απευθύνεται και σε μεγαλύτερα παιδιά. Ιδιαίτερα αν μας ενδιαφέρει να έρθουν σε επαφή με πιο σύνθετα και ενδιαφέροντα ακούσματα.

Πληροφορίες για το βιβλίο

«Το μαγικό βιολί» αποτελεί διασκευή της ομώνυμης όπερας για παιδιά, η οποία ανέβηκε πρώτη φορά στη Λυρική Σκηνή το 2011 και φέτος στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά.
Συγγραφέας: Μαρβίτα Γραμματικάκη
Εικονογράφηση: Ίρις Σαμαρτζή
Εκδόσεις: Καλέντης

v