Φανταστικές συνταγές με... κρεμμύδια!

Φανταστικές συνταγές με... κρεμμύδια!

Τα κρεμμύδια τα έχουμε συνηθίσει σε ρόλο συνοδευτικό, σε σαλάτες, φαγητά, ομελέτες, σνακ κλπ. Μπορούν όμως να πάρουν και τον πρωταγωνιστικό ρόλο στο τραπέζι! Ανακαλύψαμε συνταγές που βάζουν τα κρεμμύδια σε κεντρικό πλάνο και προσφέρουν απίθανες γευστικές απολαύσεις στο καλοκαιρινό μενού.

Κρεμμυδόπιτα Μυκόνου του Ηλία Μαμαλάκη

Υλικά:

Για το φύλλο:
600 γρ. αλεύρι
1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
Λίγο αλάτι
1 φλ. λάδι

Για τη γέμιση:
1 κιλό τυροβολιά
2 αβγά
2 ξερά κρεμμύδια
1 φλ. άνηθο ψιλοκομμένο
Λίγο αλάτι, πιπέρι
1 φλ. λάδι για την τελική πίτα

Εκτέλεση:

Ετοιμάζετε τη γέμιση. Ψιλοκόβετε τα κρεμμύδια. Βάζετε την τυροβολιά σε ένα μπολ, ρίχνετε τα κρεμμύδια, τον άνηθο τα 2 αβγά και το αλατοπίπερο. Τα ζυμώνετε όλα μαζί να ενοποιηθούν. Αφήνετε τη γέμιση να περιμένει.

Ετοιμάζετε τη ζύμη. Ανακατεύετε το αλεύρι μαζί με το μπέικιν, ρίχνετε το αλάτι, το λάδι και αρχίζετε να ζυμώνετε. Προσθέτετε χλιαρό νερό μέχρι να σχηματίσετε μια ζύμη σφικτούτσικη που ξεκολλάει από μόνη της από τα τοιχώματα της λεκάνης που ζυμώνετε.

Χωρίζετε τη ζύμη στα δύο. Αλευρώνετε μια λεία επιφάνεια και ανοίγετε φύλλο τόσο μεγάλο που να υπερκαλύπτει το ταψί που θα χρησιμοποιήσετε. Λαδώνετε καλά το ταψί και βάζετε το φύλλο.

Ρίχνετε μέσα την έτοιμη γέμιση, γυρίζετε τα κομμάτια του κάτω φύλλου προς τα μέσα να ακουμπήσουν πάνω στη γέμιση και ανοίγετε δεύτερο φύλλο με το υπόλοιπο ζυμάρι.

Σκεπάζετε την κρεμμυδόπιτα, την χαράζετε σε μπακλαβαδοτά κομμάτια, με ένα πιρούνι τρυπάτε κάθε κομμάτι 1-2 φορές, περιχύνετε την κρεμμυδόπιτα με 1 φλιτζάνι λάδι και την ψήνετε στους 180 βαθμούς για περίπου 1 ώρα και μέχρι το φύλλο να ροδοκοκκινίσει.

Συνταγή: eliasmamalakis.gr

Κρεμμύδια γεμιστά με λουκάνικο και σταφίδες

Υλικά:

6 μεγάλα κρεμμύδια
200 γρ. λουκάνικο χωριάτικο, όχι πικάντικο
2 κ.σ. σταφίδες
3 κ.σ. καρυδόψιχα ή κουκουνάρι
1/2 κ.γ. κανέλα
2 κ.σ. μαϊντανό ή σέλινο, μόνο τα φύλλα
3 κ.σ. ρύζι Καρολίνα

Εκτέλεση:

Kόψτε τις δύο άκρες στα κρεμμύδια, καθαρίστε τα και βάλτε τα σε αλατισμένο νερό που βράζει για 15-20 λεπτά. Αφαιρέστε το εξωτερικό φύλλο, εάν είναι σκληρό, και βγάλτε προσεκτικά το κέντρο με ένα κουταλάκι αφήνοντας 2-3 «φύλλα» για εξωτερικό περίβλημα.

Παράλληλα, βάλτε το λουκάνικο, τις σταφίδες, το μαϊντανό ή σέλινο και το καρύδι ή κουκουνάρι στο μπλέντερ και πολτοποιήστε να γίνουν κιμάς. Ανακατέψτε το ρύζι στο μείγμα, αν χρησιμοποιήσετε, και γεμίστε το κάθε κρεμμύδι.

Τοποθετήστε τα κρεμμύδια κοντά το ένα στο άλλο σε βαθύ σκεύος. Περιχύστε με λίγο νεράκι και ελαιόλαδο. Προθερμάνετε τον φούρνο στους 180 βαθμούς. Ψήστε τα κρεμμύδια σκεπασμένα με αλουμινόχαρτο για 20 λεπτά και ξεσκέπαστε για άλλα 20 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν και να μαλακώσουν τελείως.

Συνταγή: ucook.gr

Τραγανά onion rings

 

Υλικά:

Για τον χυλό:
3 κ.σ. αλεύρι
1 αυγό
3 κ.σ. ελαιόλαδο
Αλάτι
Πιπέρι

Για τα onion rings:
2 μεγάλα κρεμμύδια κομμένα σε χοντρά δαχτυλίδια
Ηλιέλαιο για τηγάνισμα
Αλάτι
Πιπέρι

Εκτέλεση:

Για να φτιάξετε τον χυλό: κοσκινίστε το αλεύρι και ρίξτε το σε ένα μπωλ μαζί με λίγο αλάτι. Κάντε μια λακουβίτσα στη μέση και ρίξτε το αυγό, το ελαιόλαδο και το πιπέρι. Ανακατέψτε καλά το μείγμα μέχρι να ομογενοποιηθεί και να γίνει βελούδινο. Αφήστε το να ξεκουραστεί για 1 ώρα.

Κόψτε τα κρεμμύδια σε δαχτυλίδια, βάλτε τα μέσα σε παγωμένο νερό και αφήστε τα για 30 λεπτά. Σουρώστε και στεγνώστε τα καλά με χαρτί κουζίνας.

Ρίξτε το ηλιέλαιο σε ένα βαθύ τηγάνι και αφήστε το να ζεσταθεί καλά. Πάρτε λίγα-λίγα τα κρεμμύδια, βουτήξτε τα στον χυλό και μετά μέσα στο καυτό λάδι μέχρι να πάρουν ένα όμορφο χρυσό χρώμα (για να τηγανιστούν τέλεια και να μείνει τραγανό το εξωτερικό, μην τα στριμώχνετε μέσα στο τηγάνι). Όταν είναι έτοιμα, βγάλτε τα και αφήστε τα για λίγο σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας. Σερβίρονται ζεστά.

Συνταγή: queen.gr

Κρεμμύδια φούρνου με μικρά πομοντόρια

Υλικά:

2 κόκκινα κρεμμύδια, κομμένα στα 4
200 γρ. μικρά πομοντόρια, κομμένα στη μέση
2 σκελίδες σκόρδου πολτοποιημένες (προαιρετικά)
1-2 κ.σ. μπαλσάμικο
80 ml. ελαιόλαδο
1 φλ. φρέσκο βασιλικό πλατύφυλλο (ή 1 φλ. μαϊντανό, με ολόκληρο το φύλλο)
Αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση:

Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180 βαθμούς. Κόβετε τα κρεμμύδια στα 4 και μετά αφαιρείτε τα ξερά εξωτερικά φύλλα. Κόβετε τα πομοντόρια στη μέση.

Τα βάζετε όλα σε ένα πυρίμαχο σκεύος με τα ντοματίνια γύρω-γύρω και τα κρεμμύδια στη μέση. Προσθέτετε το σκόρδο, το μπαλσάμικο και το λάδι, λίγο αλάτι και πιπέρι.

Βάζετε το σκεύος στον φούρνο για μια ώρα περίπου, μέχρι να δείτε ότι τα κρεμμύδια αρχίζουν να μαυρίζουν στις άκρες. Αφαιρείτε το σκεύος απ' τον φούρνο και προσθέτετε από πάνω τον φρέσκο βασιλικό (ή τον μαϊντανό, τον χειμώνα).

Σερβίρισμα: Αφήστε να περάσουν τουλάχιστον 5 λεπτά πριν σερβίρετε, για να έρθουν οι ντομάτες σε θερμοκρασία που μπορείτε να τις φάτε, γιατί ως γνωστόν, διατηρούν τη θερμοκρασία τους πολύ περισσότερο από άλλα λαχανικά και εύκολα παθαίνει κανείς έγκαυμα στο στόμα. Συνοδέψτε με το πιάτο αυτό ψητά κρέατα, κοτόπουλο ή ψάρι.

Συνταγή: caruso.gr

Κρεμμυδοτηγανίτες με μυρωδικά

Υλικά:

1 φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 αυγό, κατά προτίμηση βιολογικό
70 ml νερό
5 φρέσκα κρεμμυδάκια (το λευκό και το τρυφερό πράσινο μέρος από το φύλλωμά τους), ψιλοκομμένα
2 κ.σ. δυόσμος, ψιλοκομμένος
2 κ.σ. μάραθος ή άνηθος, ψιλοκομμένος
120 γρ. ανθότυρο, θρυμματισμένο
Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Ελαιόλαδο για το τηγάνισμα

Εκτέλεση:

Σε μια λεκάνη βάζετε το αλεύρι μαζί με αλάτι και ανακατεύετε. Κάνετε στη μέση μια λακκούβα και προσθέτετε το αυγό και το νερό. Ανακατεύετε μέχρι να γίνει ένας λείος, παχύρρευστος χυλός και βάζετε τα φρέσκα κρεμμυδάκια, το ανθότυρο, τα μυρωδικά και φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Αν το μείγμα βγει πολύ στεγνό, προσθέτετε κι άλλο νερό μέχρι να προκύψει ένας παχύρρευστος χυλός.

Σε ένα μεγάλο τηγάνι βάζετε μπόλικο ελαιόλαδο (περίπου 3 εκ. από τον πάτο του τηγανιού) σε μέτρια φωτιά να κάψει. Όταν το λάδι ζεσταθεί καλά, αλλά πριν αρχίσει να βγάζει καπνούς, παίρνετε με ένα κουτάλι της σούπας δόσεις από τον χυλό και τις τηγανίζετε για περίπου ενάμιση λεπτό από κάθε πλευρά. Όταν πάρουν ωραίο χρώμα, τις βγάζετε και τις αφήνετε να στραγγίξουν από το περιττό λάδι σε πιατέλα στρωμένη με απορροφητικό χαρτί κουζίνας. Τις σερβίρετε ζεστές.

*Ταιριάζει μια δροσερή πράσινη σαλάτα με τα μυρωδικά της συνταγής, φρέσκο ή φρυγανισμένο ψωμί και γιαούρτι.

Συνταγή: gastronomos.gr

Κελέμια (γεμιστά κρεμμύδια με κιμά)

Υλικά:

12 μεγάλα κρεμμύδια
225 γρ. κιμά αρνίσιο ή κατσικίσιο
225 γρ. κιμά μοσχαρίσιο, άπαχο
1/2 φλ. τριμμένη κεφαλογραβιέρα ή άλλο σκληρό, κίτρινο τυρί
1 φλ. φρέσκο μαϊντανό πλατύφυλλο, ψιλοκομμένο
1/4 φλ. ρύζι νυχάκι
Αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι, κατά βούληση
1/3 φλ. έξτρα-παρθένο ελαιόλαδο
1 φλ. ξηρό λευκό κρασί

Εκτέλεση:

Καθαρίζετε τα κρεμμύδια και κόβετε οριζοντίως την κορυφή και την βάση τους, ώστε να είναι επίπεδα και πάνω και κάτω. Κρατάτε στην άκρη τα κομμάτια που κόψατε. Ρίχνετε αλατισμένο νερό σε μια μεγάλη κατσαρόλα και το αφήνετε να πάρει μια βράση. Ζεματάτε τα κρεμμύδια για περίπου 5 λεπτά, ώστε να μαλακώσουν.

Τα στραγγίζετε σε ένα σουρωτήρι και τα ξεπλένετε με κρύο νερό. Χρησιμοποιώντας ένα κ.γ. σκάβετε την καρδιά στο εσωτερικό τους, αφήνοντας ένα «τοίχος» στα πλαϊνά, πάχους 6 χλστ. με 1 εκ. Ψιλοκόβετε την καρδιά που αφαιρέσατε και τα κομμάτια που κόψατε από την κορυφή και την βάση τους.

Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύετε όλα τα είδη κιμά, το τυρί και τον μαϊντανό. Προσθέτετε τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια και το ρύζι, αλατοπιπερώνετε και ρίχνετε το ελαιόλαδο. Τα ζυμώνετε πολύ καλά, μέχρι να ενσωματωθούν.

Γεμίζετε το κάθε κρεμμύδι με το μείγμα του κιμά. Αφού τα γεμίσετε, τα τοποθετείτε σε μία μεγάλη κατσαρόλα, σε μία μόνο στρώση. Ρίχνετε το κρασί και αρκετό νερό ώστε απλώς να τα καλύψει. Τα καλύπτετε με μια λαδόκολλα και πάνω από την λαδόκολλα τοποθετείτε ένα πιάτο, ώστε τα κρεμμύδια να παραμείνουν στη θέση τους.

Σκεπάζετε την κατσαρόλα και "δίνετε" μια βράση. Έπειτα χαμηλώνετε τη φωτιά σε μέτρια προς χαμηλή και σιγοβράζετε για περίπου 40 λεπτά, μέχρι τα κρεμμύδια να μαλακώσουν αρκετά και να βράσει η γέμιση. Τα κατεβάζετε από τη φωτιά και τα αφήνετε να κρυώσουν πριν τα σερβίρετε.

Συνταγή: dianekochilas.com

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΜΑΣ

Γραφτείτε στο Newsletter μας

Διαγωνισμοί, δώρα και τα πάντα για το παιδί και την οικογένεια!

v