Αίμα στα κόπρανα του παιδιού: Τι μπορεί να φταίει;

Αίμα στα κόπρανα του παιδιού: Τι μπορεί να φταίει;

Το αίμα στα κόπρανα του παιδιού μπορεί να κρύβει διάφορες αιτιολογίες, από μικρής σημασίας μέχρι μεγάλης σοβαρότητας. H ειδικευμένη παιδίατρος κ. Μαρία Παπαδάκη αναφέρει ποιοι είναι οι πιθανοί λόγοι που μπορεί να προκαλέσουν αίμα στα κόπρανα ενός νεογέννητου, ενός βρέφους και ενός παιδιού.

Αίμα στα κόπρανα του παιδιού ανά ηλικία: Οι αιτίες

Στα νεογνά

1. Αλλεργία στο γάλα της αγελάδας. 
2. Κατάποση αίματος κατά τη διάρκεια του τοκετού.
3. Κατάποση αίματος από ραγάδες στον μαστό της μητέρας κατά τον θηλασμό.
4. Νεκροτική εντεροκολίτιδα σε πρόωρα μωρά.
5. Διαταραχές της πηκτικότητας του αίματος.
6. Έλλειψη βιταμίνης Κ.
7. Έλκος στο στομάχι, στον οισοφάγο ή γαστρίτιδα.

Σύμφωνα με την παιδίατρο, η πιο συνηθισμένη αιτιολογία είναι η αλλεργία στο γάλα αγελάδας και η κατάποση αίματος από στήθος με ραγάδες. Αν ο γιατρός διαπιστώσει ότι πρόκειται για αλλεργία θα ζητήσει να αντικατασταθεί το γάλα με κάποιο υποαλλεργικό. Στην δεύτερη περίπτωση, εάν δηλαδή το μωρό καταπιεί αίμα, δεν πειράζει για το μωρό (δεν έχει αρνητικές επιπτώσεις) ωστόσο καλό είναι η μητέρα να είναι σίγουρη πως το αίμα προήλθε από αυτό και όχι από κάποια άλλη αιτία.

Στα βρέφη

1. Ραγάδες του δακτυλίου του πρωκτού από δυσκοιλιότητα.
2. Λοιμώξεις του εντέρου από ιούς, βακτηρίδια ή παράσιτα.
3. Οισφαγίτιδα από εμετούς αν το παιδί έχει γαστροοισοφαγική παλλινδρόμηση.
4. Αλλεργία στο γάλα αγελάδος που προκαλεί κολλίτιδα.
5. Χειρουργικές ασθένειες όπως εγκολεασμός, μεκέλειος απόφυση κ.ά.

Η πιο συνηθισμένη αιτιολογία είναι η δυσκοιλιότητα και οι λοιμώξεις εντέρου από παράσιτα. Στην πρώτη περίπτωση ο παιδίατρος θα αποφασίσει αν θα πρέπει να γίνει κάποια αλλαγή στην διατροφή του μωρού. Στην δεύτερη περίπτωση ο παιδίατρος θα αποφασίσει αν χρειάζεται κάποια φαρμακευτική αγωγή. 

Στην προσχολική και σχολική ηλικία

1. Έλκος στομάχου.
2. Εντεροκολλίτιδα από μικρόβια.
3. Πολύποδες παχέος εντέρου.
4. Γαστρεντερίτιδα από διάφορες αλλεργίες.
5. Ανωμαλίες των αγγείων του εντέρου.
6. Ραγάδες του δακτυλίου του πρωκτού από δυσκοιλιότητα.

Η πιο συνηθισμένη αιτιολογία είναι οι ραγάδες από δυσκοιλιότητα και η γαστρεντερίτιδα από τροφικές αλλεργίες. Στην πρώτη περίπτωση θα πρέπει να αλλάξει η διατροφή του παιδιού, προκειμένου να εμπλουτιστεί με περισσότερα φρούτα και λαχανικά. Στην δεύτερη περίπτωση ο παιδίατρος θα κρίνει αν είναι απαραίτητη κάποια φαρμακευτική αγωγή, καθώς και τι διατροφή πρέπει να ακολουθήσει το παιδί εκείνο το διάστημα.

Διαβάστε ακόμα πώς να βοηθήσετε το παιδί να αντιμετωπίσει την δυσκοιλιότητα.

Τι πρέπει να κάνετε αν δείτε αίμα στα κακά

Είναι απαραίτητο ο γονιός, μόλις αντιληφθεί αίμα στα κόπρανα του μωρού ή του παιδιού, να επικοινωνήσει με τον παιδίατρο προκειμένου να βρεθεί ποια είναι η ακριβής αιτία και να υπάρξει έγκαιρη και αποτελεσματική αντιμετώπιση. Ο παιδίατρος θα κάνει τότε την απαραίτητη κλινική εξέταση και θα βγάλει την διάγνωση. Θα χρειαστεί να γίνει εργαστηριακός έλεγχος για να διαγνωστεί η προέλευση και η αιτία της αιμορραγίας, από μία απλή ακτινογραφία μέχρι αλλεργικές εξετάσεις, υπερηχογράφημα ή αξονική τομογραφία, γενικές αίματος και γενικές ούρων. Αναλόγως της αιτίας, θα υπάρξει και η κατάλληλη αγωγή.

v