Παιδική δυσκοιλιότητα: Πολύτιμες συμβουλές διατροφής

Παιδική δυσκοιλιότητα: Πολύτιμες συμβουλές διατροφής

Η δυσκοιλιότητα είναι μία ιδιαίτερα δυσάρεστη κατάσταση που ταλαιπωρεί πολλά παιδιά τόσο στη βρεφική όσο και στην παιδική ηλικία. Αν το παιδί σας έχει λιγότερες από τρις κενώσεις ανά εβδομάδα, κι αν ακόμα και αυτές είναι επίπονες, μην βιαστείτε να καταφύγετε σε φαρμακευτικά σκευάσματα για την ανακούφισή του. Ο κλινικός διαιτολόγος - διατροφολόγος κ. Γιάννης Χρύσου εξηγεί με ποιους φυσικούς τρόπους μπορείτε να βοηθήσετε το παιδί μέσω της διατροφής.

Όπως επισημαίνει, καταρχήν, ο κ. Χρύσου, «το πρόβλημα της δυσκοιλιότητας είναι ιδιαίτερα σύνηθες στις μικρές παιδικές ηλικίες, και συνήθως δεν υποκρύπτει κάποια σοβαρότερη κατάσταση». Πολύ συχνά, μάλιστα, δεν γίνεται καν σαφές πού οφείλεται η εμφάνιση της δυσκοιλιότητας. Με ορισμένες αλλαγές στη διατροφή του παιδιού, όμως, ο γονείς μπορούν να το βοηθήσουν να αυξήσει τις κενώσεις του.

Συμβουλές διατροφής για δυσκοίλια παιδιά

Ο κ. Χρύσου εξηγεί ότι στα παιδιά «δεν θέλουμε να προκαλέσουμε υπερκινητικότητα του εντέρου». Συμβουλεύει, λοιπόν, τους γονείς πριν καταφύγουν στη λύση του υπόθετου γλυκερίνης, να βοηθήσουν το παιδί φυσικά, μέσω της διατροφής του, με τους παρακάτω τρόπους:

Αύξηση πρόσληψης υγρών: Τα δυσκοίλια παιδιά θα πρέπει να αυξήσουν την ποσότητα υγρών που λαμβάνουν, ιδανικά πίνοντας περισσότερο νερό, αλλά και με την πρόσληψη παραπάνω φυσικών χυμών ή και γάλακτος.
Περισσότερες φυτικές ίνες: Οι γονείς θα πρέπει να αυξήσουν την περιεκτικότητα φυτικών ινών στη διατροφή του παιδιού. Αυτό θα το πετύχουν προσθέτοντας στο καθημερινό διαιτολόγιο του παιδιού:

α. Περισσότερα φρούτα και λαχανικά. Τα ακτινίδια και τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά είναι αυτά με τις περισσότερες φυτικές ίνες.
β. Δημητριακά ολικής άλεσης. Τα παιδιά μπορούν να τα λάβουν σε οποιαδήποτε μορφή, είτε μέσω του πρωινού τους γεύματος, σε ένα μπολ με γάλα, είτε σε μορφή ζυμαρικών, είτε μέσω του ψωμιού.

Ο συνδυασμός νερού και φυτικών ινών θα συμβάλλει ακόμα περισσότερο στο πρόβλημα κατά της δυσκοιλιότητας.

Μερικές ακόμα συμβουλές για τους γονείς

Ο κ. Χρύσου συμβουλεύει τους γονείς να μην αγχώνονται εξαιτίας της δυσκοιλιότητας του παιδιού, αλλά να μην αγχώνουν και το ίδιο το παιδί, καθώς αυτό μπορεί να εντείνει το πρόβλημα. Αντίθετα, οι γονείς θα πρέπει να συνεργαστούν με το παιδί, εξηγώντας του γιατί πρέπει να κάνει αυτές τις αλλαγές στη διατροφή του.

Προτείνει δε, επιπρόσθετα, να δοκιμάσουν οι γονείς και το «τέχνασμα» των δαμάσκηνων: Να αφήσουν για μία ολόκληρη νύχτα μερικά δαμάσκηνα σε λίγο χλιαρό νερό και να προσφέρουν το πρωί στο παιδί να πιει το διάλυμα, ως χυμό. Εναλλακτικά, μπορούν να προσθέσουν το απόσταγμα αυτό στον φρέσκο χυμό του παιδιού. Έχει βρεθεί ότι ο φυσικός χυμός από δαμάσκηνο βοηθά κατά της δυσκοιλιότητας.

Τέλος, η αύξηση της δραστηριότητας οπωσδήποτε συνιστάται προκειμένου να ενισχυθεί η κινητικότητα του εντέρου.

Ο κ. Χρύσου καταλήγει ότι «αν ακολουθηθούν τα παραπάνω και μετά την 3η-4η ημέρα το παιδί συνεχίζει να υποφέρει από δυσκοιλιότητα, μπορεί να χρειαστεί φαρμακευτικό βοήθημα, κατά προτίμηση με υπόθετο γλυκερίνης που είναι και το ασφαλέστερο».

v