Διακοπές με μοναχοπαίδι: Τι να κάνετε για να μην βαρεθεί

Διακοπές με μοναχοπαίδι: Τι να κάνετε για να μην βαρεθεί

Όσοι από εσάς μεγαλώνετε μοναχοπαίδι ξέρετε καλά ότι οι καλοκαιρινές διακοπές αποκλειστικά με τους τρεις σας αποτελούν πρόκληση. Για μερικές ημέρες, οι οποίες σκοπό έχουν να σας χαλαρώσουν και να σας ξεκουράσουν, αναλαμβάνετε από μαμά του παιδιού να γίνετε και αδερφή του και ξαδέρφη του και φίλη του και όλα αυτά σε 24ωρη βάση. Το χειρότερο είναι, μάλιστα, ότι κανείς από τους τρεις δεν φαίνεται να διασκεδάζει ιδιαίτερα με αυτή την κατάσταση. Μερικές φορές εύχεστε να μπορούσατε να είχατε ένα ακόμα παιδί, έστω για λίγες μέρες (και μετά να το επιστρέφατε!).

Και δεν είναι ότι δεν παίζετε μαζί του αρκετά: Κάθε χρόνο στις διακοπές παίρνετε μαζί επιτραπέζια, βιβλία, μπλοκ ζωγραφικής, παιχνίδια για την θάλασσα, το tablet! Ωστόσο, έρχεται ένα απόγευμα που το μόνο που θέλετε είναι να βγάλετε ρίζες στην πολυθρόνα της βεράντας, ακούγοντας Πρωτοψάλτη, με πόδια αξύριστα. Και το παιδί μπορεί απλά να τρέχει στον κήπο. Δεν μπορεί;

Η αλήθεια είναι ότι στις καλοκαιρινές διακοπές ένα μοναχοπαίδι μπορεί να βαρεθεί. Πολύ. Και όταν ένα παιδί βαριέται... τα πράγματα δεν είναι καθόλου ευχάριστα για κανέναν.

Τι μπορείτε, λοιπόν, να κάνετε για να περάσει όσο καλύτερα γίνεται το μοναχοπαίδι σας στις καλοκαιρινές διακοπές του;

Ρωτήστε το!

Το πρώτο πράγμα που έχει νόημα να κάνετε εν όψει των διακοπών με το μοναχοπαίδι σας είναι να το ρωτήσετε τι θα ήθελε εκείνο να κάνει. Πώς πιστεύει ότι θα περάσει καλύτερα στις διακοπές του μαζί σας; Τι το διασκεδάζει περισσότερο όταν είναι μαζί σας; Να παίζετε επιτραπέζια; Χαρτιά; Να μαζεύετε κοχύλια στην παραλία; Να κάνετε κατασκευές; Αφιερώστε χρόνο στο παιδί για να σκεφτεί και να σας πει τι θα ήθελε να κάνει φέτος το καλοκαίρι.

Φτιάξτε μια λίστα

Μπορείτε, μάλιστα, ενώ το παιδί σας λέει τις ιδέες του να τις σημειώνετε σε μία λίστα, την οποία -γιατί όχι;- στην συνέχεια να μετατρέψετε σε ένα ωραίο καλοκαιρινό πρόγραμμα δραστηριοτήτων, π.χ. Σάββατο 2 Αυγούστου: Αναζήτηση κοχυλιών στην παραλία, Κυριακή 3 Αυγούστου: Ζωγραφική κοχυλιών με πινέλο, Δευτέρα 4 Αυγούστου: Να κρεμάσουμε μία κούνια στο δέντρο, Τρίτη 5 Αυγούστου: Βραδιά επιτραπέζιου κ.ο.κ.

Μάθετε τι «γίνεται» στο μέρος των διακοπών σας

Όπου κι αν επιλέξετε να κάνετε διακοπές, είτε στο εξοχικό σας είτε σε κάποιο νησί, σίγουρα θα υπάρχουν κάποιες δραστηριότητες για παιδιά ή δυνατότητες για να απασχοληθούν. Είτε αυτό είναι κάποιο τοπικό φεστιβάλ, είτε παραστάσεις Καραγκιόζη, ή έστω θερινό σινεμά και κούνιες, ενημερωθείτε εγκαίρως για το τι μπορεί να προσφέρει το μέρος των διακοπών σας στο παιδί και στη συνέχεια ρωτήστε τι από όλα αυτά θα ήθελε να επισκεφτεί ή να παρακολουθήσει.

Διακοπές με την παρέα του

Ανάλογα με την ηλικία του παιδιού σας μπορείτε ακόμα να σκεφτείτε το ενδεχόμενο να πάρετε μαζί σας στις διακοπές κάποιον φίλο/φίλη του. Το να έχει το παιδί σας μαζί του τον καλύτερό του φίλο ή την καλύτερή της φίλη, έστω για λίγες μόνο ημέρες, θα το ενθουσιάσει τόσο που ακόμα κι αν τον υπόλοιπο καιρό είστε ξανά μόνο 3 σας δεν θα έχει κανένα απολύτως πρόβλημα.

Απασχολήστε το με κάποιο project

Ξανά ανάλογα με την ηλικία του, το παιδί μπορεί να επιδοθεί σε κάποιο συγκεκριμένο project που θα το απασχολήσει καθ'όλη την διάρκεια των διακοπών του. Αυτό μπορεί να είναι από το να κατασκευάσει κάτι, π.χ. ένα κουκλόσπιτο από χαρτόνι ή ένα κάστρο από τουβλάκια Lego, μέχρι να φυτέψει και να φροντίσει κάτι ή ακόμα και να συμμετέχει εθελοντικά σε κάποιο πρόγραμμα που μπορεί να λαμβάνει χώρα στην περιοχή, π.χ. στην Αλόννησο υπάρχει εθελοντικό πρόγραμμα της MOM για την μεσογειακή φώκια και στην Σκύρο υπάρχει αντίστοιχο εθελοντικό πρόγραμμα για την προστασία της βιοποικιλότητας του νησιού.

Πηγαίνετε όπου υπάρχουν παιδιά

Είτε πρόκειται για παιδική χαρά, είτε για την πλατεία του χωριού είτε για την πιο πολυσύχναστη παραλία, το μέρος όπου υπάρχουν και άλλα παιδιά είναι ο σίγουρος δρόμος για να «ξεβαρεθεί» το δικό σας! Εκεί, μάλιστα, μπορεί να γνωρίσει κάποιο άλλο συνομήλικο παιδάκι που επίσης κάνει διακοπές με τους γονείς του και να γίνει ο «φίλος των διακοπών» του. Αυτό, βέβαια, συνήθως σημαίνει ότι πρέπει και εσείς να κάνετε μια σχετική παρέα με τους γονείς του άλλου παιδιού, αλλά προκειμένου να περνά καλά το παιδί σας... αξίζει τον κόπο! Εξάλλου, εσείς είστε αυτοί που θα δώσετε το καλό παράδειγμα στο μοναχοπαίδι σας για να μάθει να κοινωνικοποιείται και να δημιουργεί φιλίες!

v