Tροφές κατά του καρκίνου: Πώς να μειώσετε τον κίνδυνο

Tροφές κατά του καρκίνου:  Πώς να μειώσετε τον κίνδυνο

Ακολουθώντας έξι απλές οδηγίες στην καθημερινή σας διατροφή, μπορείτε να μειώσετε τον κίνδυνο για καρκίνο, λένε οι ερευνητές. Οι συμβουλές τους αφορούν τροφές που πρέπει να αυξήσετε, καθώς και άλλες που πρέπει να αποφεύγετε, προκειμένου να συμβάλλετε όσο μπορείτε στην αποφυγή της επάρατης νόσου.

Οι συστάσεις των ειδικών, οι οποίες δημοσιεύονται στο τεύχος του επιστημονικού περιοδικού Journal of the American College of Nutrition της 30ης Ιουνίου, προέρχονται από την Επιτροπή Ιατρών για Υπεύθυνη Ιατρική (PCRM), μια μη κυβερνητική οργάνωση αποτελούμενη από γιατρούς που στηρίζουν την «πράσινη» διατροφή και κατακεραυνώνουν πειράματα που πραγματοποιούνται σε ζώα.

Δεν προκαλεί, λοιπόν, εντύπωση το γεγονός ότι οι συμβουλές τους ενθαρρύνουν μια διατροφή που βασίζεται σε φρούτα και λαχανικά, καθώς και σε μειωμένη κατανάλωση κρέατος. Ωστόσο, διατροφολόγοι και γιατροί που δεν σχετίζονται με την συγκεκριμένη έρευνα, υποστηρίζουν ότι οι οδηγίες που αυτή παραθέτει είναι λογικές.
Πιο συγκεκριμένα, οι συμβουλές των επιστημόνων αναφέρουν ότι η ιδανική διατροφή που μειώνει τον κίνδυνο για καρκίνο έχει ως εξής:

Τρώτε περισσότερα φρούτα και λαχανικά, ιδιαίτερα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, για να βοηθήσετε στην συνολική μείωση του κινδύνου για καρκίνο

Οι περισσότεροι γιατροί συμφωνούν ότι είναι αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι μια διατροφή βασισμένη σε φρούτα και λαχανικά μειώνει τον κίνδυνο για καρκίνο και καρδιοπάθειες. Ο λόγος είναι ότι οι τροφές αυτές περιέχουν σύνθετα που προστατεύουν τον οργανισμό, όπως φυτοχημικά που έχουν ανακαλυφθεί π.χ. στο μπρόκολο.

Περιορίστε ή αποφύγετε γαλακτοκομικά προϊόντα για να μειώσετε τον κίνδυνο για καρκίνο του προστάτη

Μελέτες έχουν συνδέσει τα γαλακτοκομικά με τον καρκίνο προστάτη, με το ασβέστιο να στοχοποιείται περισσότερο. Ωστόσο, άλλες μελέτες υποστηρίζουν ότι καταναλώνοντας γαλακτοκομικά προϊόντα μπορεί να αποτρέπεται η εμφάνιση καρκίνου στο παχύ έντερο. Οι επιστήμονες λένε, λοιπόν, ότι οι άνδρες που έχουν οικογενειακό ιστορικό με καρκίνο προστάτη ίσως θα πρέπει να περιορίσουν την κατανάλωση γαλακτοκομικών.

Τρώτε προϊόντα σόγιας για να μειώσετε τόσο τον κίνδυνο όσο και την επανεμφάνιση καρκίνου του μαστού

Τα προϊόντα σόγιας -όπως π.χ. το τόφου- έχουν εξίσου προστατευτικές ιδιότητες, ενώ αν αντικαταστήσουν το κόκκινο κρέας, μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της έκθεσης του οργανισμού σε λιπαρά και άλλα χημικά που προωθούν τόσο τον καρκίνο όσο και τις καρδιοπάθειες.

Αποφύγετε το κόκκινο κρέας και τα επεξεργασμένα κρέατα για να μειώσετε τον κίνδυνο για καρκίνο του παχέος εντέρου και του ορθού

Ακολουθώντας την συμβουλή αυτή μπορεί ακόμα να αποφύγετε τον κίνδυνο καρδιοπάθειας, εγκεφαλικού και διαβήτη. Σημαντικές μελέτες από το Πανεπιστήμιο του Harvard, από το τμήμα Δημόσιας Υγείας, αποκαλύπτουν ότι η συστηματική κατανάλωση κόκκινου κρέατος -ιδιαίτερα επεξεργασμένου κρέατος, όπως τα λουκάνικα και τα αλλαντικά- μπορεί να μειώσει το προσδόκιμο ζωής.

Οι ειδικοί καταλήγουν ότι σε κάθε περίπτωση σημασία έχει να επικρατεί η κοινή λογική: Δεν λέει κανείς να μην ξαναφάτε ποτέ τα παραπάνω κρέατα, αλλά να τα περιορίσετε στο ελάχιστο, και ακόμα περισσότερο αν έχετε οικογενειακό ιστορικό με τέτοιους καρκίνους.

Αποφύγετε κρέατα μαγειρεμένα στο γκριλ, τηγανισμένα ή παραβρασμένα, για να μειώσετε τον κίνδυνο καρκίνων στο παχύ έντερο, στο ορθό, στο στήθος, στον προστάτη, στο συκώτι και στο πάγκρεας

Ο λόγος είναι ότι η κρεατίνη και τα αμινοξέα του κρέατος, το οποίο ψήνεται σε υψηλές θερμοκρασίες, παράγουν καρκινογόνα χημικά, ονόματι ετεροκυκλικές αμίνες. Μάλιστα, ακόμα και ο καπνός από κρέας που ψήνεται στο γκριλ μπορεί να μολύνει λαχανικά που θα ψηθούν δίπλα του, τα οποία είναι εντελώς αθώα.

Περιορίστε ή αποφύγετε το αλκοόλ για να μειώσετε τον κίνδυνο για καρκίνο στο στόμα, τον φάρυγγα, τον λάρυγγα, τον οισοφάγο, το παχύ έντερο και το στήθος

Ακόμα και ένα ποτό την εβδομάδα μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για καρκίνο στο στόμα, τον φάρυγγα και τον λάρυγγα κατά 24%. Τα αποτέλεσμα της μελέτης προέρχεται, πάντως, από δείγμα μη-καπνιστών, λένε οι ειδικοί, τονίζοντας ότι πολύ πιο ανησυχητικό είναι το κάπνισμα από το αλκοόλ για την αύξηση του ρίσκου για καρκίνο.

Φυσικά, όπως και με τα γαλακτοκομικά, υπάρχουν άλλες έρευνες που λένε π.χ. ότι ένα ποτήρι κόκκινο κρασί την ημέρα μπορεί να βοηθά στην καλή υγεία της καρδιάς. Συνεπώς, καταλήγουν οι ειδικοί, προσπαθήστε να περιορίσετε την κατανάλωση αλκοόλ σε λογικές ποσότητες –π.χ. όταν βγαίνετε έξω.

Προσοχή, όμως: Η μείωση του κινδύνου για καρκίνο δεν σημαίνει αποφυγή του καρκίνου. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, περισσότεροι από 30% όλων των καρκίνων μπορεί να οφείλονται σε κακή διατροφή. Οι υπόλοιποι σχετίζονται με το κάπνισμα, την ατμοσφαιρική ρύπανση και την γενετική, παράγοντες που μπορεί να σας επηρεάζουν ανεξάρτητα από το τι τρώτε.

Διαβάστε αναλυτικά τη μελέτη εδώ.

v