Ασφαλής η δίαιτα κατά την εγκυμοσύνη

Ασφαλής η δίαιτα κατά την εγκυμοσύνη

H σωστή δίαιτα κατά την εγκυμοσύνη είναι ασφαλής για τη μητέρα και δεν ενέχει κινδύνους για το μωρό, υποστηρίζει πρόσφατη επισκόπηση 44 ερευνών, σε συνολικό δείγμα 7.000 γυναικών, που έγινε από την επιστημονική επιθεώρηση British Medical Journal.

Η ομάδα των επιστημόνων που πραγματοποίησαν τη μελέτη, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η υγιεινή διατροφή της εγκύου (στον αντίποδα του «τρώω για δύο») βοηθά να αποτραπούν όχι μόνο η υπερβολική πρόσληψη βάρους αλλά και οι επιπλοκές κατά τη διάρκεια του τοκετού.

Η έρευνα έρχεται σε αντίθεση με τις υπάρχουσες οδηγίες που συνιστούν να αποφεύγεται η δίαιτα και ο έλεγχος βάρους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, προκειμένου να απαλειφθεί το ενδεχόμενο να επηρεαστεί η υγεία του βρέφους.

Η συμβουλή, πάντως, που δίνουν οι ειδικοί στις γυναίκες, είναι να προσέχουν ώστε το βάρος τους να είναι εντός των φυσιολογικών ορίων, πριν ακόμη μείνουν έγκυοι.

H δίαιτα δεν επηρεάζει το βάρος του μωρού

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία, 20-40% των γυναικών σε Ευρώπη και ΗΠΑ, παίρνουν περισσότερο βάρος από τo συνιστώμενο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Τα παραπανίσια κιλά συνδέονται με επιπλοκές όπως προ-εκλαμψία, διαβήτης και υψηλή αρτηριακή πίεση, καθώς και με πρόωρους τοκετούς.

H επισκόπηση, που χρηματοδοτήθηκε απο το βρετανικό Εθνικό Ινστιτούτο Έρευνας για την Υγεία, εστίασε στις επιδράσεις της δίαιτας, της άσκησης και του συνδυασμού τους στην εγκυμοσύνη. Οι διαιτητικές οδηγίες περιλάμβαναν μείωση των θερμίδων, ισορροπημένη διατροφή και κατανάλωση τροφών όπως προϊόντα ολικής άλεσης, φρούτα, λαχανικά και όσπρια. Στη συνέχεια, οι ερευνητές εξέτασαν την αύξηση βάρους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και αν υπήρξαν επιπλοκές.

Αν και με τους 3 τρόπους, οι γυναίκες κατόρθωσαν να περιορίσουν την αύξηση βάρους, η δίαιτα ήταν μακράν η αποτελεσματικότερη μέθοδος με μέση μείωση περίπου 4 κιλών. Με την άσκηση, η μέση μείωση της αύξησης βάρους ήταν μόλις 0,7 κιλά, ενώ ο συνδυασμός και των δύο οδηγούσε σε μέση μείωση 1 κιλού.

Οι γυναίκες που ακολουθούσαν διατροφή με ελεγχόμενο αριθμό θερμίδων, είχαν σημαντικά λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν επιπλοκές, ενώ η δίαιτα δεν επηρέαζε το βάρος του βρέφους.

Παρ' όλα αυτά, οι επιστήμονες διευκρινίζουν ότι απαιτούνται μεγαλύτερης κλίμακας έρευνες για να επιβεβαιωθούν τα ευρήματα.

«Πιο απλά και πιο εύκολα»

Η Dr. Shakila Thangaratinam, Γυναικολόγος στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Queen Mary και επικεφαλής της έρευνας του British Medical Journal, εξηγεί: «Βλέπουμε όλο και περισσότερες εγκύους να παίρνουν υπερβολικό βάρος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και ξέρουμε ότι οι γυναίκες αυτές και τα μωρά τους κινδυνεύουν από επιπλοκές. Ο έλεγχος του βάρους είναι δύσκολο όταν είσαι έγκυος, όμως οι γυναικολόγοι μπορούν να δώσουν κάποιες συμβουλές διατροφής, για να προληφθεί η υπερβολική λήψη κιλών».

Και προσθέτει: «Οι γυναίκες που ανησυχούν ότι η δίαιτα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να έχει αρνητικό αντίκτυπο στα μωρά τους, θα πρέπει να αναθεωρήσουν. Δεν συμβουλεύουμε τις εγκύους να χάσουν βάρος τη συγκεκριμένη περίοδο αλλά να προσέξουν ώστε να μην πάρουν υπερβολικό βάρος. Αν, δηλαδή, μία γυναίκα έχει φυσιολογικό βάρος σε κάθε μήνα της εγκυμοσύνης της δεν έχει λόγους να ανησυχεί. Τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας αφορούν όσες δυσκολεύονται να ελέγξουν τα κιλά τους».

Πηγή: BBC.co.uk

v