Γιατί δεν μπορείτε να κοιμηθείτε και πώς θα το αντιμετωπίσετε

Γιατί δεν μπορείτε να κοιμηθείτε και πώς θα το αντιμετωπίσετε

Όλοι μας χρειαζόμαστε καλό και ποιοτικό ύπνο! Πολύ συχνά ωστόσο αυτό δεν είναι εύκολο μέσα στην σύγχρονη καθημερινότητα μιας και υπάρχουν διάφοροι σημαντικοί παράγοντες που μπορούν να συμβάλουν για να οδηγηθείτε σε μια τέτοια, ιδιαίτερα δυσάρεστη κατάσταση. Η ειδική παθολόγος κ. Αναστασία Μοσχοβάκη εξηγεί παρακάτω τους λόγους που δεν κοιμάστε και ποιες λύσεις αντιμετώπισης υπάρχουν.

Τι σημαίνει "κακός" ύπνος

Οι ειδικοί συνιστούν σε γενικές γραμμές 7-8 ώρες ύπνου κάθε βράδυ προκειμένου να ξεκουραστεί ο ανθρώπινος οργανισμός. Η έλλειψή του μπορεί να ρίξει την άμυνα του οργανισμού, να επηρεάσει αρνητικά το δέρμα και να συμβάλλει στην εμφάνιση στεφανιαίας νόσου, καρκίνου του μαστού και προστάτη. Μπορεί επίσης να οδηγήσει σε παχυσαρκία και να συμβάλει σε ψυχικά νοσήματα.

Μπορούμε να μιλήσουμε για κακό ύπνο εάν παρουσιάζετε κάποια (ή όλες) από τις παρακάτω ενδείξεις:

-δεν μπορείτε να κοιμηθείτε καθόλου
-κάνετε διαλειμματικό ύπνο
-ξυπνάτε πολύ νωρίς το πρωί
-κοιμάστε για λίγο και μετά δεν μπορείτε να ξανακοιμηθείτε
-νιώθετε κουρασμένοι όταν ξυπνάτε

Τα συμπτώματα αυτά πρέπει να διαρκούν, όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, για χρονικό διάστημα ενός μηνός, τουλάχιστον 3 φορές την εβδομάδα

Περισσότερο "ευάλωτοι" είναι οι άνθρωποι άνω των 65 χρόνων, οι γυναίκες, οι άνεργοι, όσοι είναι εσωστρεφείς και δεν εξωτερικεύουν τα προβλήματά τους ή θέλουν να έχουν τον πλήρη έλεγχο των καταστάσεων καθώς και άνθρωποι με ψυχικά νοσήματα, όπως κατάθλιψη και αγχωτική διαταραχή.

Λόγοι που δεν σας αφήνουν να κοιμηθείτε

To άγχος καταναλώνει πολλή ενέργεια από το σώμα και το μυαλό. Το στρες, η υπερβολική κόπωση και οι ψυχολογικοί παράγοντες επηρεάζουν σε τεράστιο βαθμό τον ύπνο.

Πολλοί άνθρωποι, κατά τη διάρκεια της ημέρας καταναλώνουν καφέδες ή ροφήματα για να μπορέσουν να παραμείνουν ξύπνιοι. Η συνήθεια αυτή μπορεί να οδηγήσει στην απώλεια του ύπνου τη νύχτα. Ο καφές, ιδανικά μόνο ένας για όσους υποφέρουν από αϋπνία, θα πρέπει να καταναλώνεται νωρίς το απόγευμα.

Η υπερβολική δόση αλκοόλ μπορεί να επιτείνει και όχι να βοηθήσει το πρόβλημα του ύπνου. Συνιστάται μέτρια κατανάλωση αλκοόλ και σίγουρα όχι λίγο πριν την κατάκλιση. 

Προβλήματα στον ύπνο μπορεί να προκληθούν επίσης από νευρολογικές παθήσεις, από γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, έλκος, παθήσεις του θυρεοειδούς, ορμονικές διαταραχές, μυσοκελετικές παθήσεις αλλά και λόγω ακράτειας.

Τι να κάνετε για να κοιμηθείτε

Προσπαθήστε να έχετε ένα τακτικό ωράριο ύπνου: να κοιμά­στε και να ξυπνάτε την ίδια ώρα. Να έχετε επίσης μια ρουτίνα πριν πέσετε για ύπνο, με συγκεκριμένες κινήσεις που βοηθούν το βιολογικό σας ρολόι. Μην κάνετε δραστηριότητες που προκαλούν άγχος. 

Μην καταναλώνετε οινόπνευμα ή καφεΐνη τις τελευταίες ώρες πριν πάτε για ύπνο. Επίσης, διεγερτική ουσία είναι και η νικοτίνη, οπότε καλύτερα να μην καπνίζετε αρκετή ώρα πριν πέσετε για ύπνο.

Προσπαθήστε να τρώτε ελαφριά το βράδυ. Διαφορετικά, μπορεί να επιβαρυνθεί έντονα το στομάχι και να χάσετε κυριολεκτικά τον ύπνο σας.

Φροντίστε το περιβάλλον στο οποίο κοιμάστε: ο καλός ύπνος θέλει αρκετό σκοτάδι, εξαερισμένο δωμάτιο, καθαρά σεντόνια, σταθερή θερμο­κρασία, και ένα καλό και άνετο στρώμα και μαξιλάρι.

Αν δυσκολεύεστε να αποκοιμηθείτε, δοκιμάστε κάποια άσκηση χαλάρωσης ή πιείτε ένα ζεστό γάλα ή ένα αφέψημα από βότανα, όπως είναι το χαμομήλι ή το τίλιο. 

Σε αρκετές περιπτώσεις βοηθούν ηρεμιστικά φάρμακα (ύστερα από συνταγή γιατρού) ή κάποια φάρμακα από τον χώρο της εναλλακτικής ιατρικής. Συμβουλευτείτε για αυτό τον γιατρό σας.

v