Έφυγα από έναν γάμο όπου ο άνδρας μου με χτυπούσε μπροστά στο παιδί. Τι να κάνω τώρα;

Έφυγα από έναν γάμο όπου ο άνδρας μου με χτυπούσε μπροστά στο παιδί. Τι να κάνω τώρα;

Ερώτηση:
Καλησπέρα σας. Είμαι 25 ετών και είμαι σε έναν πολύ, θα το έλεγα, προβληματικό γάμο. Ήμαστε 2 χρόνια παντρεμένοι και μέσα στον γάμο αποκτήσαμε ένα μωράκι. Σχεδόν κάθε μέρα έχουμε έντονους καυγάδες και πολύ συχνά σωματική και λεκτική βία και όλα αυτά γίνονται μπροστά στα μάτια του 18 μηνών μωρού, το οποίο καταλαβαίνει τα πάντα. Πήρα πλέον την απόφαση να χωρίσω, έπειτα από τόσο καιρό ταπείνωσης, εξευτελισμού, βίας. Τόσο καιρό έκανα υπομονή μήπως αλλάξει κάτι διότι όταν υπάρχει ένα παιδί στη μέση σκέφτεσαι πολύ πριν πάρεις μια καθοριστική απόφαση. Σε αυτά τα χρόνια πάντα σκεφτόμουν "Πού θα πάω; Μήπως πάρει την επιμέλεια του μωρού; Σε ποιον να γίνω βάρος; Μήπως αλλάξει για χάρη του μωρού μας''. Όχι, τίποτα δεν άλλαξε και ούτε θα αλλάξει ποτέ. Ο πατέρας του παιδιού μου απλά αυτό που ξέρει να κάνει καλά είναι να προσβάλει και να χτυπάει την μητέρα του παιδιού, έτσι, επειδή «είμαι άντρας και κάνω και φέρομαι όπως μου κάνει κέφι». Θέλω να σημειώσω ότι μεγάλωσα σε μια οικογένεια γεμάτη αγάπη, σεβασμό και ακόμα και τώρα, έπειτα από 40 χρόνια γάμου οι γονείς μου συνεχίζουν με αγάπη και σεβασμό ο ένας προς τον άλλον. Μια οικογένεια τέτοια είχα ονειρευτεί. Πώς να διαχειριστώ την όλη κατάσταση; Πώς να διαχειριστώ το μωρό μου; Τι να κάνω τώρα που ζητάει τον πατέρα του; Συγγνώμη αν σας κούρασα με την ιστορία μου.  
Απάντηση:

Η βία είναι καταστροφικό πλαίσιο διαβίωσης για όλους, πόσο μάλλον για ένα παιδί. Η άσκηση βίας πάνω στην μητέρα είναι ίσως πιο τρομακτική για ένα παιδί από ό,τι εάν ήταν το ίδιο αποδέκτης διότι η μητέρα στα μάτια του είναι παντοδύναμη. Το ίδιο νιώθει ακόμη πιο αβοήθητο όταν βλέπει την μητέρα του να θυματοποιείται και να μην μπορεί να την βοηθήσει. Γεννούνται αισθήματα καταβροχθιστικής αγωνίας και φόβου.

Στα χρόνια εργασίας μου στο ψυχιατρείο διαπιστώθηκε πως πολλοί ασθενείς είχαν ιστορικό κακοποιημένης μητέρας. Αυτό δηλώνει το πόσο οδυνηρή και ψυχικά αποδιοργανωτική είναι για ένα παιδί αυτή η συνθήκη. Προστατέψτε το παιδί σας από αυτό το περιβάλλον.

Χρειάζεται να κινηθείτε νομικά με σκοπό να προστατευτείτε και να υπάρχει το γράμμα του Νόμου -εφόσον ο πατέρας του παιδιού σας νιώθει ότι είναι νόμος ο ίδιος. Ενημερώστε τον δικηγόρο σας και θα σας καθοδηγήσει εκείνος ως προς το τι προβλέπει ο νόμος για την προστασία του παιδιού σας -θα σας εξηγήσει πιθανόν ότι σκόπιμο θα ήταν να συναντά ο πατέρας το παιδί με εποπτεία τρίτου προσώπου.

Παράλληλα, επειδή έχετε κακοποιηθεί η ψυχή σας χρειάζεται φροντίδα θεραπευτική. Γι' αυτό θα πρότεινα να δείτε ψυχολόγο για να επεξεργαστείτε όλο αυτό το βίωμα και να βρείτε την δύναμή σας. Προφανώς για να μην φύγατε αμέσως από τον γάμο όταν ξεκίνησε η βία σημαίνει ότι κάπου στον ψυχισμό σας υπάρχει ένα κενό, το οποίο θα χρειαστεί να το φροντίσετε για να μην βρεθείτε ποτέ ξανά σε παρόμοια κατάσταση, έστω με ψυχική βία.

* Η Μαρία Σαράντη είναι Κλινική Ψυχολόγος - Παιδοψυχολόγος, Ψυχοθεραπεύτρια.

Κάντε τη δική σας ερώτηση στους ειδικούς του Mama365.

Οι ανωτέρω πληροφορίες απευθύνονται μόνο για γενική χρήση. Οι πληροφορίες που παρέχονται δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για την διάγνωση, θεραπεία, περίθαλψη ή πρόληψη οποιασδήποτε νόσου χωρίς την συμβουλή εξειδικευμένου ιατρού και δεν αντικαθιστούν την ιατρική εξέταση και την ιατρική συμβουλή .Θα πρέπει να συμβουλεύεστε άμεσα ειδικό ιατρό για οποιοδήποτε πρόβλημα ή ζήτημα που σας απασχολεί. Ποτέ μην παραβλέψετε ή τροποποιήσετε ολικώς ή μερικώς ιατρική συμβουλή ή αναβάλλετε να συμβουλευθείτε ειδικευμένο ιατρό του ανωτέρω άρθρου. Ο συντάκτης του άρθρου δεν φέρει οιαδήποτε ευθύνη για οποιαδήποτε ενέργεια ή παράλειψη βασισμένη στις πληροφορίες και τα δεδομένα αυτού του δικτυακού τόπου.

v