Ο 4χρονος γιος μου αρνείται να κόψει την πάνα - τι να κάνω;

Ο 4χρονος γιος μου αρνείται να κόψει την πάνα - τι να κάνω;
Ερώτηση:
Γεια σας και συγχαρητήρια για τη στήλη σας! Επικοινωνώ μαζί σας γιατί ο 4χρονος γιος μου αρνείται πεισματικά να κόψει την πάνα. Παρόλο που συμβαδίζει σε όλα τα επίπεδα με τα υπόλοιπα παιδιά της ηλικίας του, στο θέμα του γιογιού παρουσιάζει μια ανεξήγητη συμπεριφορά που με προβληματίζει. Δεν είναι ότι δεν μπορεί να το χρησιμοποιεί ή ότι δεν καταλαβαίνει πότε πρέπει να το χρησιμοποιεί - απλά ΔΕΝ ΘΕΛΕΙ να το χρησιμοποιεί! Πρέπει να ανησυχώ;
Απάντηση:

Αγαπητή αναγνώστρια,

Το θέμα της άσκησης στην τουαλέτα που προσεγγίζετε είναι ιδιαίτερης σημαντικότητας. Τα παιδιά αυτής της φάσης βιώνουν έντονα συναισθήματα και ανησυχίες τα οποία εκφράζονται μέσα από τη συμπεριφορά τους και αυτό μπορεί συχνά να προβληματίζει και να δυσκολεύει τους γονείς σε ρυθμούς έντονης καθημερινότητας.

Η πιο καλή προσέγγιση είναι να κοντοσταθείτε, να καταλάβετε και να ακούσετε. Να νοηματοδοτήσετε αυτό το μπλοκάρισμα του γιου σας, και όχι απλώς να βιαστείτε ώστε να ξεπεραστεί. Λάβετε υπόψη σας πως τα ζητήματα που δε λύνονται αναπτυξιακά επανέρχονται στην μετέπειτα πορεία της ζωής με πολλούς τρόπους.

Επομένως, τρυφερά και με διάθεση κατανόησης, συνεχίζετε να κοιτάτε τον γιο σας, να τον κρατάτε αγκαλιά επιβεβαιώνοντας του πόσο σπουδαίος είναι, όχι όταν χρησιμοποιεί την τουαλέτα άλλα όταν παλεύει με τα δύσκολα, όταν αισθάνεται, όταν σας μοιράζετε με κάθε τρόπο της εσωτερική του πληροφορία.

Όταν αυτή η τρυφερή σας ματιά επιβεβαιωθεί πολλές φορές και καταγραφεί εσωτερικά από τον γιο σας, τότε θα νιώσει ασφάλεια να κάνει το επόμενο βήμα, όποιο και εάν είναι αυτό. Όχι γιατί του το ζητάτε. Όχι γιατί αναμένεται. Αλλά γιατί ο ίδιος θα νιώσει ότι είναι η ώρα να χαρεί το μεγάλωμά του και με έναν άλλο τρόπο.

*Η Ρομίνα Σαλούστρου είναι ψυχολόγος – ψυχοθεραπεύτρια. 

Κάντε τη δική σας ερώτηση στους ειδικούς του Mama365.gr

Οι ανωτέρω πληροφορίες απευθύνονται μόνο για γενική χρήση. Οι πληροφορίες που παρέχονται δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για την διάγνωση, θεραπεία, περίθαλψη ή πρόληψη οποιασδήποτε νόσου χωρίς την συμβουλή εξειδικευμένου ιατρού και δεν αντικαθιστούν την ιατρική εξέταση και την ιατρική συμβουλή .Θα πρέπει να συμβουλεύεστε άμεσα ειδικό ιατρό για οποιοδήποτε πρόβλημα ή ζήτημα που σας απασχολεί. Ποτέ μην παραβλέψετε ή τροποποιήσετε ολικώς ή μερικώς ιατρική συμβουλή ή αναβάλλετε να συμβουλευθείτε ειδικευμένο ιατρό του ανωτέρω άρθρου. Ο συντάκτης του άρθρου δεν φέρει οιαδήποτε ευθύνη για οποιαδήποτε ενέργεια ή παράλειψη βασισμένη στις πληροφορίες και τα δεδομένα αυτού του δικτυακού τόπου.

v