Διατροφή για να δίνει ενέργεια στα παιδιά

Διατροφή για να δίνει ενέργεια στα παιδιά

Καθημερινά τα παιδιά καλούνται να βγάλουν εις πέρας πολλές υποχρεώσεις, που περιλαμβάνουν τις ώρες του σχολείου, το διάβασμα στο σπίτι, τα φροντιστήρια αλλά και τις εξωσχολικές τους δραστηριότητες, είτε αυτές είναι μουσική, ζωγραφική είτε κάποιο άθλημα. Για να ανταπεξέλθουν όμως σε όλα αυτά πρέπει να ακολουθούν, κατά τη διάρκεια της ημέρας, ένα ισορροπημένο πρόγραμμα διατροφής, έτσι ώστε να τους αποδίδει αρκετή ενέργεια και όχι να συμβάλλει αρνητικά σε όλο αυτό. Και φυσικά το μυστικό για να το πετύχουμε είναι να ξεκινάει η μέρα με ένα πλούσιο πρωινό γεύμα!

Ο τρόπος που θα ξεκινήσει η μέρα του παιδιού έχει αντίκτυπο και στην υπόλοιπη δύσκολη ημέρα του. Έτσι λοιπόν πολύ σημαντικό είναι να υιοθετήσει τη συνήθεια να καταναλώνει πρωινό γεύμα πριν ξεκινήσει από το σπίτι. Το πρωινό γεύμα πρέπει να είναι εύπεπτο, εύγευστο και ευχάριστο στα παιδιά έτσι ώστε να το καταναλώνουν χωρίς πρόβλημα.

Σημαντικό είναι να περιλαμβάνουν τροφές που είναι πλούσιες σε ασβέστιο, σίδηρο και φυτικές ίνες που είναι απαραίτητα για την σωστή λειτουργία του οργανισμού. Η παράλειψη του πρωινού γεύματος στα παιδιά, έχει ως συνέπεια τη μειωμένη ικανότητα συγκέντρωσης της προσοχής και είναι λιγότερο δημιουργικά σε σύγκριση με τα παιδιά που καταναλώνουν καθημερινά το πρωινό τους. Επιπλέον, η παράλειψη του πρωινού συσχετίζεται με μειωμένη αντοχή στη γυμναστική και στα αθλήματα, καθώς και με αυξημένες απουσίες από το σχολείο.

Πολλές φορές η παράλειψη πρωινού γεύματος γίνεται γιατί δε γνωρίζουν τα παιδιά ή και οι ίδιοι γονείς τι επιλογές υπάρχουν για να το καλύψουν. Στη κορυφή των πρωινών γευμάτων, που συμβάλλουν στην αυξημένη ενέργεια και ευεξία ενός παιδιού είναι τα δημητριακά ολικής αλέσεως. Τα δημητριακά συνοδεύονται με γάλα ή γιαούρτι προσθέτοντας αν θέλει το παιδί και το μέλι. Η κατανάλωση δημητριακών, και κυρίως ολικής αλέσεως, παρέχει στον οργανισμό υδατάνθρακές, αντιοξειδωτικές ουσίες, πολλές βιταμίνες, σίδηρο και φυτικές ίνες, που βοηθούν στην καλύτερη λειτουργία του οργανισμού. Μάλιστα, έρευνες έχουν δείξει ότι η κατανάλωσή τους μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού, προστάτη και παχέως εντέρου, όπως επίσης και την εμφάνιση καρδιαγγειακών προβλημάτων. Το γάλα (πλήρες ή άπαχο ή με χαμηλά λιπαρά) καθώς και τα γαλακτοκομικά προϊόντα, όπως το τυρί και το γιαούρτι, είναι εξαιρετικές πηγές ασβεστίου. Εκτός του ότι έχουν πολύ ασβέστιο παρέχουν και άλλες βασικές θρεπτικές ουσίες στον οργανισμό, όλες απαραίτητες για την καλή υγεία των οστών και την ανάπτυξη. Σε αυτές περιλαμβάνεται ο φώσφορος, το μαγνήσιο και πρόσθετη βιταμίνη D στο γάλα.

Έτσι λοιπόν ένα ποτήρι γάλα χαμηλών λιπαρών μαζί με δημητριακά πρωινού ολική άλεσης, συνοδευόμενα και με κάποιο φρούτο, αποτελούν ένα πλήρες και ισορροπημένο πρωινό για να ξεκινήσει δυναμικά η απαιτητική μέρα του παιδιού.

Με την συνεργασία της Αθηνάς Ρούντου, Κλινικής Διαιτολόγου- Διατροφολόγου, ΒSc Επιστημονική Διευθυντρια ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ Κατερίνης & Λάρισας, Ιδρυτικό Μέλος Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας, www.logodiatrofis.gr, www.activekids.gr, www.care24.gr

v