10 πράγματα που δεν ξέρατε μέχρι σήμερα για τον τοκετό

10 πράγματα που δεν ξέρατε μέχρι σήμερα για τον τοκετό

Το μαγικό ταξίδι του τοκετού βρίθει από πρωτόγνωρες μικρές και μεγάλες στιγμές που μόνο μια γυναίκα που έχει γεννήσει μπορεί να γνωρίζει. Ωστόσο, ακόμα και τότε, σπάνια μπορεί μια γυναίκα να θυμηθεί με λεπτομέρειες τα πάντα. Μάλιστα, από τη στιγμή που θα κρατήσει το μικροσκοπικό της θαύμα στην αγκαλιά της, αυτό είναι το μόνο που μετράει πια για εκείνη! Αν, θέλετε, πάντως να είστε καλά προετοιμασμένη για όλα πριν πάτε στο μαιευτήριο, τα παρακάτω είμαστε βέβαιοι ότι δεν τα γνωρίζατε μέχρι σήμερα...

Η ημερομηνία τοκετού είναι υπερεκτιμημένη

Όλες οι έγκυοι θέλουν να ξέρουν πότε ακριβώς να περιμένουν το μωρό τους, καθώς έτσι οι τελευταίες εβδομάδες της εγκυμοσύνης γίνονται λίγο πιο υποφερτές. Η αλήθεια, όμως, είναι ότι μόλις το 5% των γυναικών γεννούν την ημερομηνία που έχει προβλέψει ο γιατρός τους. Έτσι, μην σας κάνει εντύπωση αν το μωράκι σας έρθει στον κόσμο... εκτός προγράμματος!

Επισκληρίδιος δεν σημαίνει ότι δεν νιώθετε απολύτως τίποτα

Η επισκληρίδιος είναι μια μορφή αναισθησίας που μπορεί να «νεκρώσει» τον πόνο στο κάτω μέρος του σώματος της γυναίκας. Πραγματοποιείται με την βοήθεια μιας βελόνας που εισάγεται στην πλάτη της εγκύου. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει πως η επίτοκος είναι εντελώς μουδιασμένη. Κάποιες γυναίκες, λίγη ώρα μετά την επισκληρίδιο, μπορεί να είναι ανομοιόμορφα μουδιασμένες, ενώ άλλες μπορεί ακόμα και να σηκώνουν τα πόδια τους, και κάποιες μπορεί να νιώθουν στα πόδια αλλά όχι στην περιοχή της κοιλιάς. Σε κάθε περίπτωση, πείτε στον γιατρό σας πώς ακριβώς νιώθετε μετά την επισκληρίδιο.

Δεν μπορείτε να φάτε ή να πιείτε κατά την επισκληρίδιο

Μπορεί ο τοκετός να απαιτεί τεράστιο μόχθο, και το άδεια στομάχι να κάνει τα πράγματα πιο δύσκολα, όμως αν πρόκειται να κάνετε επισκληρίδιο θα πρέπει να ξεχάσετε ακόμα και το νερό. Έτσι, φροντίστε να απολαύσετε ένα καλό γεύμα πριν πάτε στο μαιευτήριο.

Ο τοκετός δεν τελειώνει τη στιγμή που γεννιέται το μωρό

Αν η γυναίκα γεννά φυσιολογικά, μετά το μωρό συχνά πρέπει να σπρώξει κι άλλο για να βγάλει και τον πλακούντα. Το καλό είναι ότι αυτό γίνεται πολύ πιο γρήγορα και με πολύ λιγότερο πόνο.

Μπορεί να αφοδεύσετε κατά τον τοκετό

Η πίεση είναι τόσο μεγάλη που υπάρχουν σοβαρές πιθανότητες να σας φύγουν περιττώματα καθώς θα σπρώχνετε. Μη νιώσετε καθόλου άσχημα –τόσο οι μαιευτήρες, όσο και οι μαίες και οι νοσηλευτές, έχουν δει αρκετές φορές τέτοιες εικόνες.

Το νεογέννητο μοιάζει καλυμμένο με τυρί-κρέμα!

Ονομάζεται τυροειδική μεμβράνη ή, απλούστερα, εμβρυϊκό σμήγμα, και καλύπτει συνήθως τα έμβρυα που γεννιούνται πριν τις 40 εβδομάδες. Σκοπός του είναι να προστατεύει το δέρμα του εμβρύου όσο αυτό βρίσκεται μέσα στη μήτρα. Οι νοσηλευτές αναλαμβάνουν κάθε φορά να καθαρίσουν το μωρό από το σμήγμα πριν σας το παραδώσουν.

Τα νεογέννητα μπορεί να είναι πολύ μαλλιαρά (και όχι μόνο στο κεφάλι)

Κάποια νεογέννητα μοιάζουν λίγο με μικροσκοπικά πιθηκάκια, λόγω της έντονης τριχοφυΐας τόσο στο κεφάλι όσο και στα χέρια, στους ώμους, στην πλάτη ή και στα αυτιά. Το χνουδάκι αυτό, όμως, θα «πέσει» σιγά-σιγά όσο το μωρό μεγαλώνει.

Το σχήμα του κεφαλιού του μωρού θα αλλάξει

Αν γεννήσετε φυσιολογικά, τα οστά στο κεφάλι του μωρού σας θα συμπιεστούν τόσο πολύ καθώς αυτό θα διέρχεται μέσω του γεννητικού καναλιού, που το κεφαλάκι του μπορεί αρχικά να σας φανεί κάπως παραμορφωμένο. Για μερικές ημέρες το κεφαλάκι του θα συνεχίσει να έχει κωνικό σχήμα, αλλά περίπου μία εβδομάδα μετά θα επανέλθει στο φυσιολογικό.

Θα σας κάνουν ένα μασάζ που... δεν θα σας αρέσει!

Μετά τον τοκετό, είτε ο μαιευτήρας είτε η μαία, θέλοντας να βεβαιωθούν ότι η αιμορραγία σας έχει σταματήσει και ότι η μήτρα σας έχει αρχίσει να επανέρχεται, θα τρίψουν χαμηλά την κοιλιά σας. Αυτό θα είναι, μάλλον, το πιο επίπονο μασάζ που σας έχουν κάνει ποτέ.

Θα επιστρέψετε στο σπίτι φορώντας τεράστια εσώρουχα και σερβιέτες

Η αιμορραγία μετά τον τοκετό -τα λεγόμενα λόχεια- μπορεί να συνεχιστεί ακόμα και για 6 εβδομάδες. Κάποια μαιευτήρια παρέχουν ειδικά εσώρουχα και σερβιέτες για τις πρώτες ημέρες, διαφορετικά θα χρειαστεί να τα αγοράσετε εσείς.

v