4 πράγματα που πρέπει να ξέρετε αν είστε έγκυος

4 πράγματα που πρέπει να ξέρετε αν είστε έγκυος

Πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στην Αμερική το μεγαλύτερο Συνέδριο Μαιευτήρων και Γυναικολόγων που γίνεται ετησίως ανά τον κόσμο και ανάμεσα στα πολλά και ενδιαφέροντα που συζητήθηκαν, προέκυψαν τέσσερα «σημεία» που είναι σημαντικό κάθε έγκυος να γνωρίζει. Τα συγκεντρώσαμε και σας τα παρουσιάζουμε:

Δύο είναι οι βασικοί λόγοι που όλο και περισσότερες γυναίκες σήμερα γεννούν με καισαρική

Ο ένας είναι ότι οι γιατροί δεν εκπαιδεύονται πλέον τόσο καλά στις διαδικασίες του υποβοηθούμενου κολπικού τοκετού. Δηλαδή, όλο και λιγότεροι γιατροί σήμερα είναι σε θέση να πραγματοποιήσουν έναν φυσιολογικό τοκετό στον οποίον θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσουν λαβίδες ή εμβρυουλκό, γι'αυτό και τα ποσοστά τέτοιων τοκετών έχουν πέσει σημαντικά τα τελευταία χρόνια. Αντίθετα, όλοι οι μαιευτήρες ειδικεύονται στην καισαρική, στην οποία καταφεύγουν όταν τα πράγματα δεν βαίνουν καλώς για φυσιολογικό τοκετό.

Ο δεύτερος είναι ότι όλο και λιγότεροι γιατροί εκπαιδεύονται στο να πραγματοποιούν τοκετούς με ισχιακή προβολή του εμβρύου, με το μωρό, δηλαδή να είναι γυρισμένο με τα πόδια προς τα κάτω, άρα να πρέπει να περιστραφεί ώστε να έρθει στην σωστή θέση. Ο λόγος είναι ότι η διαδικασία αυτή θέλει πολύ χρόνο, κάτι που και για τον μαιευτήρα και για το μαιευτήριο είναι ασύμφορο.

Υπάρχει μεγάλη παρανόηση σχετική με την γυμναστική στην εγκυμοσύνη

Τα οφέλη της γυμναστικής κατά την εγκυμοσύνη είναι πολλά, τόσο για τη μητέρα όσο και για το μωρό, ωστόσο λίγες είναι οι έγκυοι που επιλέγουν να γυμνάζονται, ακόμα κι αν διανύουν καλή εγκυμοσύνη. Οι γυναικολόγοι, θέλοντας να τονίσουν την σπουδαιότητα της άσκησης στην εγκυμοσύνη, απαριθμούν τις παρανοήσεις που γίνονται και δίνουν τις σωστές απαντήσεις:

- Η άσκηση μειώνει την παροχή οξυγόνου στο έμβρυο: Έχει ακουστεί ότι όταν η έγκυος ασκείται, το αίμα μεταφέρεται από τη μήτρα στους μύες, άρα στο έμβρυο «πηγαίνει» λιγότερο οξυγόνο. Αυτό, φυσικά, είναι λάθος. Το σώμα της εγκύου είναι απόλυτα ικανό να γνωρίζει τι πρέπει να κάνει για να προστατεύσει το έμβρυο.

- Οι παλμοί της καρδιάς δεν θα πρέπει να ξεπερνούν τους 140 ανά λεπτό: Η οδηγία αυτή είναι του 1985. Σύγχρονες έρευνες δείχνουν ότι το όριο αυτό -ως όριο ασφαλείας στους παλμούς μιας εγκύου- δεν έχει καμία επιστημονική βάση.

- Απαγορεύεται η έντονη άσκηση: Γυναίκες οι οποίες γυμνάζονταν έντονα και συστηματικά πριν μείνουν έγκυοι δεν έχουν κανέναν λόγο να σταματήσουν μετά –εφόσον διανύουν καλή εγκυμοσύνη. Αν, ωστόσο μία γυναίκα κάνει Crossfit πριν μείνει έγκυος καλό είναι να το αποφύγει στους τελευταίους μήνες της εγκυμοσύνης που δεν έχει πολύ καλή ισορροπία, για να αποφύγει τυχόν πτώσεις.

Οι γυναικολόγοι υπογραμμίζουν ότι η έγκυος θα πρέπει να «ακούει» το σώμα της.

Ο βελονισμός είναι εξίσου αποτελεσματικός με τα αντικαταθλιπτικά, αναφορικά με την επιλόχειο κατάθλιψη

Περίπου 4 στις 10 γυναίκες βιώνουν μια μορφή επιλόχειου κατάθλιψης, ενώ δεν είναι λίγες αυτές που καταφεύγουν στα αντικαταθλιπτικά χάπια, προκειμένου να την αντιμετωπίσουν. Τα καλά νέα είναι, λένε οι επιστήμονες, ότι εξίσου αποτελεσματικός και πολύ πιο φυσικός είναι ο βελονισμός. Ωστόσο, τονίζουν οι ίδιοι, μην απορρίψετε τα αντικαταθλιπτικά, αν τα συστήσει ο γυναικολόγος σας.

Μάλιστα, πρόσφατα βρέθηκε ότι τα αντικαταθλιπτικά μπορούν να χρησιμοποιούνται με ασφάλεια και κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Προετοιμαστείτε για τα βασικά –όχι για όλα

Οι γυναικολόγοι συμβουλεύουν τις μέλλουσες μανούλες να μην είναι πολύ αυστηρές με το πλάνο του τοκετού τους, για να μην απογοητευτούν αν τα πράγματα δεν πάνε όπως ακριβώς τα υπολόγιζαν. Πιο συγκεκριμένα, έρευνες δείχνουν ότι παρόλο που αυτά που ζητούν οι περισσότεροι έγκυοι πριν γεννήσουν είναι συγκεκριμένα (π.χ. όχι επισκληρίδιος, όχι αντιβιώσεις, αποκλειστικός θηλασμός), τελικά κατά την διάρκεια του τοκετού ή και μετά μπορεί να κληθούν να αλλάξουν άποψη για όσα είχαν αποφασίσει και αυτό να τις απογοητεύσει.

Οι γιατροί, λοιπόν, εξηγούν ότι όσο περισσότερες απαιτήσεις έχει μια μέλλουσα μαμά, τόσο λιγότερο έλεγχο νιώθει να έχει κατά τον τοκετό της και τόσο λιγότερες προσδοκίες της ικανοποιούνται. Κάντε, λοιπόν, ένα πλάνο για το πώς θα θέλατε να εξελιχθούν τα πράγματα, αλλά να είστε ρεαλίστρια στο τι είναι δυνατόν να γίνει και μη νιώσετε ότι αποτύχατε αν τα πράγματα δεν πήγαν ακριβώς όπως θέλατε, αν π.χ. χρειάστηκε τελικά να γεννήσετε με καισαρική. Οι επιπλοκές είναι αρκετές συχνές στους τοκετούς και ο γιατρός σας πρέπει πάντα να δίνει προτεραιότητα στην ασφάλεια, την δική σας και του μωρού σας.

v