Συχνοουρία: Τι την προκαλεί και πώς αντιμετωπίζεται

Συχνοουρία: Τι την προκαλεί και πώς αντιμετωπίζεται

Νιώθετε την ανάγκη να τρέχετε κάθε λίγο στην τουαλέτα; Περισσότερο, ίσως, από άλλες γυναίκες; Η συχνοουρία -ή σύνδρομο υπερλειτουργικής κύστης, επιστημονικότερα- δεν αφορά μόνο τους ηλικιωμένους ή όσους υποφέρουν από συγκεκριμένες παθήσεις, ενώ χρόνο με τον χρόνο «πλήττει» όλο και περισσότερους νέους ανθρώπους, και δη γυναίκες. Ο λόγος αυτής της αύξησης των «ασθενών»; Ένας -αναπάντεχος- λόγος είναι η κακή ψυχολογία: «Τα άτομα με συμπτώματα υπερδραστήριας κύστης, έχουν μεγαλύτερα ποσοστά ανεργίας και κατάθλιψης σε σχέση με τους υγιείς ανθρώπους», αναφέρει σε άρθρο του ο Αναπληρωτής Καθηγητής Ουρολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, Αναστάσιος Αθανασόπουλος. Δείτε τι άλλο μπορεί να ευθύνεται για την συχνοουρία σας και αντιμετωπίστε το άμεσα.

Πόσο συχνά είναι φυσιολογικό να ουρεί κανείς

Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν την ικανότητα να συγκρατούν τα ούρα τους όσο χρειάζεται μέχρι να μπορέσουν να πάνε στην τουαλέτα, από 4 έως 8 φορές την ημέρα. Το να νιώθετε συχνότερα αυτή την ανάγκη, να ξυπνάτε το βράδυ για αυτόν τον σκοπό ή να μην καταφέρνετε να συγκρατήσετε τα ούρα σας μέχρι την τουαλέτα, μπορεί να σημαίνει ότι πίνετε πάρα πολλά υγρά (και δη διουρητικά) ή ότι τα πίνετε λίγο πριν τον ύπνο. Μπορεί, όμως, και να υποδηλώνει κάποιο πρόβλημα υγείας.

Τα αίτια της συχνοουρίας

Όπως αναφέρει ο κ. Αθανασόπουλος, η αιτία του συνδρόμου συνήθως δεν είναι γνωστή. Υπάρχουν, όμως, ασθένειες που μπορεί να προκαλέσουν παρόμοια συμπτώματα και πρέπει να διερευνηθούν κατά περίπτωση, ανάλογα βέβαια και με την συνυπάρχουσα συμπτωματολογία, και να αποκλειστούν.

Στις γυναίκες αυτές μπορεί να είναι:

Κυστίτιδα και ουρολοιμώξεις: Η διάμεση κυστίτιδα είναι ένα σύνδρομο της επώδυνης κύστης που κανείς δεν ξέρει τι ακριβώς το προκαλεί. Είναι χρόνια φλεγμονή του τοιχώματος της ουροδόχου κύστης που ερεθίζει τις νευρικές απολήξεις, προκαλώντας πόνο, αλλά και ανάγκη για συχνή ούρηση, η οποία ανακουφίζει από τον πόνο.

Εγκυμοσύνη: Από τις πρώτες κιόλας εβδομάδες της εγκυμοσύνης, η διαρκώς διογκούμενη μήτρα ασκεί πίεση στην ουροδόχο κύστη, αναγκάζοντας σε συχνή διούρηση.

Νευρολογικές νόσοι και εμφράγματα: Οι βλάβες στα νεύρα που σχετίζονται με την ουροδόχο κύστη μπορεί να οδηγήσουν σε διάφορα ουρολογικά προβλήματα, μεταξύ των οποίων και συχνοουρία.

Λίθοι στο ουροποιητικό σύστημα: Εμφανίζονται σε άτομα κάθε ηλικίας και φύλου (συνήθως μετά τα 35 χρόνια) και ένα από τα βασικά συμπτώματά τους είναι η δυσουρία, -δηλαδή η ανάγκη για συχνή ούρηση, χωρίς όμως πάντα να επιτυγχάνεται λόγω φραγής της ουρήθρας- αλλά και το τσούξιμο και η αιματουρία.

Χρήση φαρμάκων: Τα διουρηρητικά ή τα νευροληπτικά φάρμακα μπορεί να προκαλέσουν συχνοουρία.
Σακχαρώδης διαβήτης: Πρόκειται για σοβαρή μεταβολική διαταραχή που σε προχωρημένο στάδιο εμφανίζει συχνοουρία.

Καρδιολογικά νοσήματα, π.χ. καρδιακή ανεπάρκεια.

Ορμονικές διαταραχές: Ορισμένες ορμονικές διαταραχές μπορεί να οδηγήσουν σε ανεπάρκεια της αντιδιουρητικής ορμόνης, μίας ειδικής ορμόνης που εκκρίνεται στον οργανισμό και ρυθμίζει την ποσότητα των αποβαλλόμενων ούρων.

Εμμηνόπαυση: Η παθολόγος κ. Αναστασία Μοσχοβάκη αναφέρει ότι η ακράτεια μπορεί να είναι μία ένδειξη ότι μπαίνετε στην εμμηνόπαυση.

Το αυξημένο στρες: Είναι η συχνότερη αιτία συχνοουρίας σε μικρές κυρίως ηλικίες. Ωστόσο, η συχνοουρία που προκαλείται από το άγχος συνήθως υποχωρεί μετά το πέρας της στρεσογόνου περιόδου.

Πώς να αντιμετωπίσετε την συχνοουρία

Αν υποψιάζεστε ότι έχετε συχνοουρία, οι ειδικοί συνιστούν να ξεκινήσετε να κρατάτε ημερολόγιο στο οποίο θα σημειώνετε τις ώρες που επισκέπτεστε την τουαλέτα, καθώς και τις φορές που έχετε απώλεια ούρων.
Παράλληλα, προσπαθείτε συνειδητά να έχετε τον έλεγχο της κύστης σας.

Στη συνέχεια, φτιάξτε εσείς ένα πρόγραμμα επισκέψεων στην τουαλέτα. Δηλαδή, μην πηγαίνετε μόνο επειδή αισθάνεστε επείγουσα ανάγκη για ούρηση, αλλά σε συγκεκριμένους χρόνους, π.χ. αν όταν ξεκινήσατε το ημερολόγιό σας οι ουρήσεις σας ήταν κάθε 1 ώρα, προσπαθήστε σταδιακά να αυξήσετε αυτό το διάστημα στη 1,5 ώρα, αργότερα στις 2 ώρες, στις 2,5 ώρες κ.ο.κ.

Ένα πιο δραστικό μέτρο αντιμετώπισης είναι να κάνετε ασκήσεις Kegel, δηλαδή ασκήσεις των μυών του πυελικού εδάφους (αυτούς που σφίγγετε όταν προσπαθείτε να κρατηθείτε για να μην ουρήσετε) έτσι ώστε να υπερνικήσετε την επείγουσα ανάγκη για ούρηση. Δείτε πώς να κάνετε ασκήσεις Kegel εδώ.

Τέλος, δοκιμάστε να αποσπάτε την προσοχή σας από την επιτακτική ανάγκη σας για συχνή ούρηση, για να δείτε αν θα τα καταφέρετε.

Αν το πρόβλημα δεν περιοριστεί και, φυσικά, αν συνοδεύεται και από άλλα συμπτώματα όπως τσούξιμο, πόνο ή/και αιματουρία μην καθυστερήσετε την επίσκεψη σε ουρολόγο. Όπως τονίζει ο κ. Αθανασόπουλος, αν διαγνωστείτε με σύνδρομο υπερλειτουργικής κύστης, πιθανώς ο γιατρός να σας συστήσει συντηρητική θεραπεία, ή και φαρμακοθεραπεία, με όλο και πιο εξελιγμένα φάρμακα που κυκλοφορούν κάθε τόσο για το πρόβλημα αυτό.

v