Οι μεγαλύτερες διαφορές αγοριών και κοριτσιών

Οι μεγαλύτερες διαφορές αγοριών και κοριτσιών

Χιλιάδες εμπειρικές θεωρίες ακούγονται σε σχέση με τις εγγενείς διαφορές αγοριών-κοριτσιών. Τα κορίτσια είναι πιο καλλιτεχνικά/ τα αγόρια είναι πιο δυναμικά/ τα κορίτσια είναι πιο έξυπνα/ τα αγόρια πιο δραστήρια και πολλά, πολλά ακόμη. Κάθε παιδί είναι μοναδικό και οι παράγοντες που μπορεί να διαμορφώσουν τον χαρακτήρα και τις δεξιότητες ενός ανθρώπου είναι αμέτρητοι. Υπάρχουν, όμως, έρευνες που αποδεικνύουν ότι πράγματι τα δύο φύλα έχουν ορισμένα εκ γενετής προσδιορισμένα χαρακτηριστικά και φυσικές κλίσεις/τάσεις.

1. Τα αγόρια προτιμούν την κίνηση απ' την ομιλία

Σύμφωνα με έρευνα ψυχολόγων του Πανεπιστημίου του Cambridge στη Μεγάλη Βρετανία, τα αγόρια προτιμούν να παρατηρούν κινήσεις μηχανών, παρά ανθρώπων. Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου, έδωσαν σε αγόρια ενός έτους την επιλογή να διαλέξουν τι προτιμούν να παρακολουθήσουν: ανθρώπους να μιλάνε ή υαλοκαθαριστήρες να κινούνται; Η πλειοψηφία «ψήφισε» υαλοκαθαριστήρες. Σύμφωνα με την έρευνα τα αγόρια έχουν προβάδισμα δύο μηνών έναντι των κοριτσιών σε σχέση με τους νόμους της κίνησης –αντιλαμβάνονται, για παράδειγμα, γρηγορότερα ότι αν ρίξεις μια μπάλα κάτω από τον καναπέ, σε μερικά δευτερόλεπτα θα «βγει» από την άλλη.

Επιπλέον, οι ερευνητές συμφωνούν ότι τα αγόρια μιλούν συνήθως πιο αργά από τα κορίτσια.

2. Τα κορίτσια «σταματούν» γρηγορότερα την πάνα

Το Medical College του Wisconsin πραγματοποίησε διετή έρευνα που δημοσιεύτηκε το 2002 και κατέληξε στο συμπέρασμα, ότι οι τα κορίτσια έχουν κατά μέσο όρο προβάδισμα δύο, τριών μηνών στη διαδικασία... αποχωρισμού της πάνας. Τα κορίτσια, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, μπορούσαν να εκφράσουν λεκτικά την ανάγκη τους να πάνε στην τουαλέτα σε ηλικία 26 μηνών, ενώ τα αγόρια στους 29 μήνες. Αντίστοιχες έρευνες που πραγματοποιήθηκαν στη Βραζιλία, σύμφωνα με το περιοδικό Βabycenter, κατέληξαν στο ίδιο συμπέρασμα: τα κοριτσάκια μαθαίνουν γρηγορότερα να προτιμούν το γιο-γιο από την πάνα.

3. Τα αγόρια έχουν κλίση στις θετικές επιστήμες, ενώ τα κορίτσια στις θεωρητικές

Σύμφωνα με τα πορίσματα της έρευνας του Νευροεπιστήμονα William McBride σχετικά με τις εκ γενετής εγκεφαλικές διαφορές αγοριών-κοριτισιών, το μυαλό των κοριτσιών έχει φυσική κλίση προς τις θεωρητικές επιστήμες, τα γράμματα και τις τέχνες, ενώ των αγοριών προς τις θετικές. Σύμφωνα με την έρευνα του W. MacBride, τα κορίτσια έχουν σπανιότερα πρόβλημα συγκέντρωσης από τα αγόρια. Επίσης, επειδή διαθέτουν πιο ισχυρούς νευροδιαβιβαστές, είναι καλύτερες ακροάτριες, έχουν δυνατότερη μνήμη και τα καθιστά ικανότερα στην ανάγνωση και στη γραφή.  

Ο εγκέφαλος των αγοριών είναι φτιαγμένος έτσι ώστε να αντιλαμβάνεται με σχετική ευκολία σύμβολα, εικόνες και αφηρημένες έννοιες –αντίθετα, όσο περισσότερες λέξεις χρησιμοποιήσει ο γονιός ή ο δάσκαλος, τόσο περισσότερες πιθανότητες έχει ένα αγόρι να σταματήσει να ακούει. Έτσι, η εγγενής κλίση των αγοριών είναι -σε πολύ γενικές γραμμές- οι φυσικομαθηματικές επιστήμες.

4. Τα κορίτσια είναι φύσει λιγότερο επιθετικά και ριψοκίνδυνα

Σύμφωνα με τον Leonard Sax, Φυσικό, Ψυχολόγο και συγγραφέα «τα αγόρια έχουν συνήθως περισσότερες πιθανότητες να κάνουν κάτι ριψοκίνδυνο συγκριτικά με τα κορίτσια.». Όπως λέει ο ίδιος, τα αγόρια τείνουν να υπερεκτιμούν τις ικανότητές τους… εκ κατασκευής, ενώ τα κορίτσια τείνουν να μετρούν και να ζυγίζουν πιο προσεκτικά τις δυνατότητές τους. Ο παρορμητισμός των αγοριών εξηγείται και από τα χαμηλότερα, σε σχέση με τα κορίτσια, επίπεδα δύο ουσιών στον εγκέφαλό τους: της ωκυτοκίνης και της σεροτονίνης.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΜΑΣ

Γραφτείτε στο Newsletter μας

Διαγωνισμοί, δώρα και τα πάντα για το παιδί και την οικογένεια!

v