Πώς να κάνετε μασάζ στο μωρό για να χαλαρώσει

Πώς να κάνετε μασάζ στο μωρό για να χαλαρώσει

Οι κολικοί, τα αέρια, η βουλωμένη μύτη, ακόμα και η ένταση της περιρρέουσας ατμόσφαιρας αποτελούν ορισμένους από τους συχνότερους παράγοντες που προκαλούν δυσφορία στα μωρά. Το βρεφικό κλάμα και η άρνησή τους να κοιμηθούν, ενδεχομένως να είναι δικαιολογημένα, ενδεχομένως και όχι, σε κάθε περίπτωση όμως οι μαμάδες προσπαθούν να τα βοηθήσουν να ανακουφιστούν. Η ιδανική μέθοδος για να ηρεμήσει το μωρό δεν είναι άλλη από το μασάζ.

Το βρεφικό μασάζ μπορεί να προσφέρει πολλά οφέλη στο μωρό και στη μητέρα, όπως για παράδειγμα να καταπραΰνει τους πόνους από τις κράμπες και τους κολικούς του, έως και να ενδυναμώσει τη σχέση των δύο. Οι κατάλληλες κινήσεις (απαλές και αργές) στο σώμα και στο κεφαλάκι του θα το βοηθήσουν να «κοιμηθεί σαν πουλάκι»! Δείτε πώς μπορείτε να κάνετε σωστά μασάζ στο βρέφος για να το κάνετε να χαλαρώσει.

Γιατί να κάνω μασάζ στο μωρό;

Οι ειδικές κινήσεις συμβάλλουν στην τόνωση του νευρικού και του κυκλοφορικού συστήματος του μωρού, στη χαλάρωση της έντασης των μυών και παράλληλα ανακουφίζουν από τους κολικούς που το τυραννούν. Οφέλη υπάρχουν εξίσου για το ανοσοποιητικό σύστημα του βρέφους, καθώς κατά το άγγιγμα της μαμάς, απελευθερώνονται από τον οργανισμό του ορμόνες που το καθιστούν περισσότερο ανθεκτικό στις ασθένειες. Ακόμα, διευκολύνεται τόσο η επικοινωνία μαμάς – παιδιού, όσο και το συναισθηματικό δέσιμό τους, τα οποίο και ενισχύονται μέσω της επαφής των δύο.

Πότε είναι η κατάλληλη περίοδος;

Η κατάλληλη ηλικία για να κάνετε μασάζ στο βρέφος είναι μέχρι και τον 12ο μήνα. Ύστερα από αυτό το διάστημα, είναι δυσκολότερο να το εκπαιδεύσετε στο μασάζ επειδή αρχίζει να περπατά και να βρίσκεται εν κινήσει. Μπορείτε να εφαρμόζετε τη χαλαρωτική τεχνική καθημερινά, σε οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας, μετά το μπάνιο ή και μετά τον ύπνο.

Η προετοιμασία της «φιλόδοξης μασέζ»

Πριν ξεκινήσετε, βεβαιωθείτε ότι δεν φοράτε αιχμηρά κοσμήματα (δαχτυλίδια, βραχιόλια) που ενδέχεται να πληγώσουν το δέρμα του μωρού. Επίσης, επιλέξτε μια απαλή, ζεστή πετσέτα πάνω στην οποία θα το τοποθετήσετε αργότερα και προαιρετικά, προμηθευτείτε ένα baby oil ή μια κρέμα σώματος για παιδιά (θα χρειαστεί να συμβουλευτείτε τον παιδίατρο για την καταλληλόλητά της) για να τρίψετε τα χέρια σας προκειμένου να τα ζεστάνετε. Το μωρό θα νιώσει τα χέρια σας σαν ζεστό καταφύγιο, στο οποίο δεν διατρέχει κίνδυνο.

Οι τεχνικές που θα ανακουφίσουν το βρέφος

Αγγίζοντας το κεφαλάκι

Τοποθετείστε την πετσέτα σε μια λεία, απαλή επιφάνεια, όπως για παράδειγμα ένα κρεβάτι, και ακουμπήστε πάνω το μωρό. Αρχικά, τρίψτε τα χέρια σας - με ή χωρίς κρέμα και baby oil – προκειμένου να ζεσταθούν και ύστερα αγγίξτε την κορυφή του κεφαλιού του μωρού σας εκτελώντας κυκλικές κινήσεις. Με τα χέρια σας, χαϊδέψτε το μέτωπο, τα φρύδια και τα μάτια του, απελευθερώνοντάς τα από την ένταση. Καθ’ όλη τη διάρκεια, θα ήταν ευεργετικό να μιλάτε ή να τραγουδάτε στο βρέφος και έχετε συνέχεια τα χέρια σας πάνω του, ούτως ώστε να νιώθει την απόλυτη στοργή από την επαφή.

Πώς να κάνετε μασάζ στο υπόλοιπο σώμα;

Ο θώρακας και η κοιλιά του μωρού απαιτούν μαλακές και σταθερές κινήσεις (προσοχή στα νύχια). Με σημείο εκκίνησης την καρδούλα, κάντε μασάζ με φορά προς τα χέρια. Όταν φτάσετε στους ώμους, χρησιμοποιήστε τις παλάμες σας για να τρίψετε τα χέρια του μωρού (σαν να ρολλάρετε προς τα κάτω τα άκρα του), προσπαθώντας να μεταδίδετε θερμότητα με την τριβή σε κάθε βήμα. Διασχίστε την περιοχή από το κεφάλι έως τα δάχτυλα των ποδιών, αργά - αργά, κάνοντας κυκλικές κινήσεις με τα δυο χέρια και στις πατούσες δοκιμάστε να πιέσετε απαλά με τα δάχτυλα με μικρές μαλάξεις για να αποφορτίσετε την περιοχή. Όταν έρθει η ώρα της κοιλίτσας, πρέπει να εκτελέσετε μικρές κυκλικές κινήσεις γύρω από την περιοχή του αφαλού με φορά ρολογιού. Το αποτέλεσμα της πρακτικής δεν θα χαλαρώσει μόνο το μωρό από του πόνους, αλλά και θα ενεργοποιήσει το εντερικό σύστημα. Αν παρατηρήσετε πως το μωρό ενοχλείτε με τις κινήσεις, σταματήστε και αγκαλιάστε το για να νιώσει και πάλι άνετα.

Η όρθια στάση

Σηκώστε όρθιο το μωρό, τοποθετώντας το πάνω σας έτσι ώστε το κεφάλι του να στηρίζεται στον ώμο ή στο στήθος σας. Είναι η στιγμή για το μασάζ πλάτης! Ξεκινήστε από το κεφάλι και διατρέξτε με τα δάχτυλά σας την περιοχή από τον αυχένα ως τη βάση της πλάτης. Χρησιμοποιήστε το απαλό μέρος των δαχτύλων και την παλάμη, τρίβοντας την πλάτη του.

Κάνοντας «μαλάξεις» μπρούμυτα

Καθήστε στο κρεβάτι ή σε καρέκλα και πάρτε το μωρό στα πόδια σας, ώστε να βρίσκεται ξαπλωμένο μπρούμυτα. Η δίοδος του αέρα ανάμεσα σε στόμα και μύτη θα πρέπει απαραιτήτως να βεβαιωθείτε πως είναι ανοιχτή για να αναπνέει ομαλά. Με το ένα χέρι, κρατήστε σταθερό το μωρό, ενώ με το άλλο χαϊδέψτε το ξανά από πάνω μέχρι κάτω, παράλληλα με τη σπονδυλική του στήλη.

Πηγή: babycentre.co.uk

v