9 μαθήματα από τους μπαμπάδες

9 μαθήματα από τους μπαμπάδες

Ποτέ δεν αγχώνεται αν το παιδί δεν φάει στην ώρα του. Του κάνει «αεροπλανικά» παιχνίδια λίγο πριν το βάλει για ύπνο. Πάντα καταφέρνει να φτάνει στη δουλειά του στην ώρα του και δεν νοείται να χάσει ούτε έναν αγώνα από το Euro. Πολλές φορές μας τρελαίνει η χαλαρότητά του και άλλες τόσες ευχόμαστε να ήταν γυναίκα, γιατί θα μας βοηθούσε λίγο περισσότερο με τις αμέτρητες δουλειές που έχουμε να κάνουμε.

Κι όμως, ο ρόλος του μπαμπά και ο εντελώς διαφορετικός τρόπος που μεγαλώνει το παιδί είναι εξίσου σημαντικός με τον δικό μας, όχι μόνο για την ισορροπημένη ανάπτυξη του παιδιού αλλά και για την ψυχική ηρεμία του ζευγαριού. Είναι κάτι σαν το yin και το yang: Ο ένας γονιός συμπληρώνει τον άλλον, δίνει λύσεις σε προβλήματα που τυχόν προκύψουν, ενώ και οι δύο μαζί βοηθούν το παιδί να γνωρίσει πιο σφαιρικά τον κόσμο.

Παρατηρήστε απλώς πώς αγκαλιάζετε το παιδί εσείς και πώς ο σύντροφός σας: τις περισσότερες φορές εσείς το κρατάτε σφιχτά, με το πρόσωπό του να σας κοιτάζει, σαν να του λέτε «εγώ είμαι εδώ, μην ανησυχείς για τίποτα». Ο μπαμπάς από την άλλη το σηκώνει στους ώμους, το κάνει σβούρες, το πετά στον αέρα, σαν του λέει «δες τον κόσμο και εγώ είμαι εδώ για να σε προστατεύω». Οι διαφορετικοί αυτοί τρόποι που αντιμετωπίζουν οι μαμάδες και οι μπαμπάδες τα παιδιά συχνά αντανακλούν και τους τρόπους με τους οποίους ο κάθε ένας αντιμετωπίζει την δουλειά του. Τι άλλο, λοιπόν, μπορούμε να μάθουμε από τους εργαζόμενους μπαμπάδες που θα ωφελήσει την πιο ολοκληρωμένη ανάπτυξη του παιδιού μας;

Παίζουν άγρια

Οι μαμάδες συνήθως ανησυχούν μήπως κατά λάθος πονέσουν το παιδί τους ή μήπως αυτό, παίζοντας, πέσει και χτυπήσει. Με τον μπαμπά, όμως, το παιχνίδι περιλαμβάνει περισσότερη «αγριάδα». Κλοτσιές σε μπάλες, σκαρφαλώματα και πολύ πιο ενεργητικές δραστηριότητες. Και τα παιδιά δείχνουν να το λατρεύουν, γιατί έτσι βιώνουν παραπάνω ελευθερία, χωρίς όμως να κινδυνεύουν.

Παίρνουν ρίσκα

Τόσο στη δουλειά όσο και στο σπίτι οι άνδρες παίρνουν περισσότερα (υπολογισμένα) ρίσκα. Και δεν έχουν αντίρρηση να λειτουργούν και τα παιδιά τους με τον ίδιο τρόπο. Μπορεί να ανησυχήσουν λίγο αν δουν ότι το μωρό τους κρέμεται από το μπράτσο της πολυθρόνας, όμως θέλουν να το δουν να προσπαθεί κι αν πάει να πέσει, θα είναι εκεί για να το πιάσουν. Μία μαμά κατά πάσα πιθανότητα δεν θα το αφήσει καν να προσπαθήσει.

Ο χρόνος για το παιδί θεωρείται δεδομένος

Όταν το παιδί έχει μία σχολική γιορτή στην οποία θέλουν να παραβρεθούν, οι περισσότεροι μπαμπάδες απλώς δηλώνουν στο γραφείο ότι έχουν ένα σημαντικό ραντεβού και φεύγουν. Οι εργαζόμενες μητέρες, όμως, προσπαθούν (νιώθοντας ένα σωρό ενοχές) να βολέψουν και τη δουλειά και το παιδί, ζητούν άδεια για να λείψουν μερικές ώρες για μία οικογενειακή υποχρέωση.

Ο ανταγωνισμός έχει πλάκα

Εκ φύσεως ειρηνοποιοί, οι μαμάδες θέλουν όλοι στην οικογένεια να είναι ήρεμοι, χαρούμενοι και να νιώθουν καλά με τον εαυτό τους και τα επιτεύγματά τους. Στους μπαμπάδες, όμως, αρέσει λίγος ανταγωνισμός. Είναι αυτοί που θα πουν στο παιδί ότι για να κερδίσει αυτό που θέλει, πρέπει να παλέψει, όπως θα έκανε ένας προπονητής με τους αθλητές του. Και είναι αυτοί που θα βοηθήσουν τα παιδιά να συνειδητοποιήσουν πως στη ζωή δεν γίνεται πάντα να κερδίζουμε.

Δεν χρειάζεται να κάνεις τα πάντα ταυτόχρονα

Οι άντρες συνήθως συγκεντρώνονται σε μία μόνο δουλειά μέχρι να την φέρουν σε πέρας. Οι γυναίκες από την άλλη, ενώ απαντούν σε ένα σημαντικό e-mail, μιλούν στο τηλέφωνο και προετοιμάζονται για μαγείρεμα ταυτόχρονα. Και πολλές φορές δεν καταφέρνουν να κάνουν τίποτα από αυτά σωστά, χάνοντας έτσι πολύτιμο χρόνο και νιώθοντας άγχος. Ο καλύτερος τρόπος να διαχειριστείτε τις αμέτρητες δουλειές που έχετε να κάνετε, είναι να παραχωρήσετε κάποιες στον σύντροφό σας.

Χρόνος για τον εαυτό σου

Οι μπαμπάδες προστατεύουν με σθένος τον προσωπικό τους ελεύθερο χρόνο, είτε αυτό σημαίνει δύο ώρες την εβδομάδα για γυμναστήριο είτε δύο ώρες στον καναπέ για ποδοσφαιρικό αγώνα. Για τις μαμάδες, οι ανάγκες των άλλων έρχονται πάντα πρώτες, με αποτέλεσμα να μην βρίσκουν ποτέ χρόνο να κάνουν κάτι που ευχαριστεί τις ίδιες. Ξέρετε τι πρέπει να κάνετε. Υπογραμμίστε με κόκκινο χρώμα το σημείο που στην ατζέντα σας λέει «μανικιούρ-πεντικιούρ στις 6!».

Ξεχάστε το

Αν χάσουν ένα meeting στην δουλειά ή αν χάσουν την υπομονή με το παιδί τους, οι μαμάδες συνηθίζουν να νιώθουν ατελείωτες ενοχές και να το σκέφτονται από το πρωί μέχρι το βράδυ ψάχνοντας τρόπο να επανορθώσουν. Αντίθετα, για τους μπαμπάδες «ό,τι έγινε, έγινε» και προχωρούν στο επόμενο ζήτημα. Πώς θα καταφέρετε να κάνετε και εσείς το ίδιο;

Τα παιδιά πρέπει να ανακαλύψουν τον κόσμο

Όταν ο μπαμπάς αφήνει το πιτσιρίκι να περιπλανιέται μόνο του στην παιδική χαρά, πολλές μαμάδες νιώθουν εκνευρισμό και αγωνία. Αυτό, όμως, που ο μπαμπάς κάνει ασυνείδητα, αποτελεί τον καλύτερο τρόπο για να ενισχυθεί η περιέργεια και η ανεξαρτησία του παιδιού. Άλλωστε, ο καλός μπαμπάς έχει πάντα τον νου του για να είναι δίπλα στο παιδί όταν αυτό τον χρειαστεί.

Η σχολική τσάντα, το ντύσιμο, το χτένισμα… μπορούν και να μην είναι τέλεια

Όταν το παιδί φεύγει για το σχολείο, οι μαμάδες θέλουν να είναι όλα πάνω του στην εντέλεια: η τσάντα του να έχει όλα τα βιβλία μέσα, το κολατσιό του να αποτελείται μόνο από θρεπτικές τροφές, τα ρούχα του να είναι τέλεια συνδυασμένα και τα μαλλιά καλοχτενισμένα. Δεν θα πείραζε, όμως, και λίγη χαλαρότητα. Δεν πειράζει αν το παιδί μια μέρα φάει κάτι λιγότερο υγιεινό ή αν οι κάλτσες του είναι άσχετες με το παντελόνι. Δεν θα δημιουργήσει πρόβλημα στην ημέρα του! Η λέξη-κλειδί εδώ είναι: ελαστικότητα.

Ωστόσο, υπάρχουν πράγματα που η μαμά -αναμφισβήτητα- κάνει καλύτερα...

  • Για την βόλτα στο πάρκο δεν θα ξεχάσει ποτέ το αντηλιακό, το καπέλο, ένα σνακ και το μπουκάλι του νερού.
  • Όταν λέει πως αυτή η μπλούζα δεν ταιριάζει με αυτό το παντελόνι (είτε αναφέρεται στον σύζυγο είτε στο παιδί), ξέρει γιατί το λέει.
  • Δεν «κολλάει» στην τηλεόραση την ώρα που το παιδί της λέει πώς ήταν η μέρα στο σχολείο.
  • Σημειώνει τα πάντα στην οικογενειακή ατζέντα και τσεκάρει συχνά για να μην ξεχάσει όλα αυτά που πρέπει να γίνουν.
  • Όταν παίρνει κάτι από ένα σημείο του σπιτιού, το αφήνει πάντα εκεί που το βρήκε. Για να μπορούν όλοι να το ξαναβρούν.
  • Όταν το ένστικτό της λέει πως το παιδί βρίσκεται προ κρυολογήματος, κάτι ξέρει. Και την επόμενη μέρα επιβεβαιώνεται.
  • Για τη μαμά, το κομμάτι πίτσας που περίσσεψε από το προηγούμενο βράδυ δεν αποτελεί «γεύμα» για το μεσημέρι.
  • Όταν το σπίτι είναι καθαρό, όλοι νιώθουν καλύτερα. Ειδικά όταν το έχει καθαρίσει εκείνη.

 

Πηγή: Workingmother

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΜΑΣ

Γραφτείτε στο Newsletter μας

Διαγωνισμοί, δώρα και τα πάντα για το παιδί και την οικογένεια!

v