6 τρόποι να χάσετε κιλά στις διακοπές

6 τρόποι να χάσετε κιλά στις διακοπές

Μία τρελή (καλοκαιρινή) ιδέα τρύπωσε στο μυαλό μας: μήπως οι διακοπές αποτελούν εξαιρετική ευκαιρία για αδυνάτισμα; Πριν βιαστείτε να μονολογήσετε ότι είμαστε τρελοί, ψυχαναγκαστικοί που προσπαθούν να πείσουν τον κόσμο να μην χαλαρώσει ούτε στις διακοπές του, σκεφτείτε το για λίγο. Στις διακοπές θα κολυμπήσετε, θα περπατήσετε, θα λιαστείτε και, κατά συνέπεια, θα πιείτε περισσότερο νερό απ' το συνηθισμένο, θα παίξετε και θα τρέξετε με τα παιδιά και, αν έχει ζέστη, η όρεξή σας θα μειωθεί. Αν, απλώς, φανείτε προσεκτικοί στο τι και στο πόσο τρώτε, χωρίς να στερηθείτε τα παγωτά και τις τοπικές σπεσιαλιτέ, δεν είναι λογικό να επιστρέψετε κατά τι πιο αδύνατοι και σε καλύτερη φυσική κατάσταση;

Ακολουθούν έξι τρόποι που θα σας βοηθήσουν να χάσετε βάρος στις διακοπές: 

Η ζέστη είναι σύμμαχος

Η ζέστη του καλοκαιριού συνήθως είναι εχθρός της όρεξης και φίλος της δίαιτας. Τα δροσερά, λαχταριστά παγωτά είναι, βέβαια, ένας μόνιμος πειρασμός, αλλά μπορείτε να τα περιορίσετε χωρίς να τα στερηθείτε. Έρευνα που δημοσιεύτηκε πριν τρία χρόνια, έδειξε ότι οι άνθρωποι που ασκούνταν ή εργάζονταν σε ζεστό περιβάλλον (στους 30 βαθμούς Κελσίου, συγκεκριμένα) έτρωγαν λιγότερο από αυτούς που έκαναν τις ίδιες δραστηριότητες σε δροσερό μέρος. Ως εκ τούτου, μπορούμε με σχετική ασφάλεια να υποθέσουμε ότι οι υψηλές θερμοκρασίες μπορούν πράγματι να μειώσουν τη διάθεση για φαγητό.

Κολυμπήστε

Ξέρατε ότι ένας άνθρωπος που ζυγίζει 65 κιλά μπορεί να χάσει, κατά προσέγγιση, 190 θερμίδες με μισή ώρα δυναμικής κολύμβησης; Ποιος δεν μπορεί να κολυμπήσει για 30 λεπτά στα δροσερά νερά των ελληνικών θαλασσών; Δεν χρειάζεται να παραβγείτε με κάποιον Ολυμπιονίκη, αρκεί να περάσετε από το «πλατσούρισμα» στο «προσπαθώ να διανύσω μια χ διαδρομή». Βάλτε έναν εύκολο σε ταχύτητα και απόσταση στόχο και προσπαθήστε να τον ξεπεράσετε μέρα με τη μέρα.

«Άσκηση» αλά… καλοκαιρινά

Οι οικογενειακές καλοκαιρινές διακοπές συμπεριλαμβάνουν βόλτες κι εξερευνήσεις όλο το 24ωρο –τουλάχιστον για όσους πηγαίνουν σε καινούρια μέρη. Οι ευκαιρίες για άσκηση είναι παντού: προτιμήστε να πάτε με τα πόδια στην παραλία, αν βρίσκεται σε σχετικά κοντινή απόσταση απ’ το κατάλυμά σας, συνοδεύστε τα παιδιά στις ενθουσιώδεις εξερευνήσεις, τρέχοντας και σκαρφαλώνοντας και παίξτε μαζί τους ό,τι τραβάει η ψυχή τους. Έχετε παίξει ποτέ ρακέτες για περισσότερη από μισή ώρα; Γλουτοί, γοφοί και χέρια πιάνονται, σαν να γυμνάστηκαν κανονικά στο γυμναστήριο. Μπορείτε να κάνετε μακροβούτια και να παραβγείτε με τα παιδιά στο κολύμπι και, το απόγευμα, να οργώσετε τα σοκάκια και τα μονοπάτια της περιοχής.

Μια μέρα με παιχνίδια, περπάτημα, τρέξιμο στην παραλία και κολύμπι είναι δεκάδες φορές πιο δραστήρια από τη μέση χειμωνιάτικη μέρα στο σπίτι.

Επιλέξτε τα σωστά σνακς

Αντί για σάντουιτς απ΄την πλησιέστερη καντίνα ή θερμιδούχα αναψυκτικά (που, όπως όλοι ξέρουμε, ευθύνονται σε μεγάλο βαθμό για την μάστιγα της κυτταρίτιδας), προτιμήστε να φέρετε από το σπίτι/ την σκηνή ή το δωμάτιο, ταπεράκια με υγιεινά και καλοκαιρινά σνακς. Μπορείτε να πλύνετε λίγο σταφύλι ή μερικές βανίλιες, για να νικήσετε την πείνα σας πριν το κυρίως φαγητό. Αντίστοιχα, μπορείτε να πλύνετε, να κόψετε και να αλατίσετε αγγουράκι, που είναι δροσερό, διουρητικό και αρέσει πολύ στα παιδιά ή να πάρετε μαζί σας ένα κεσεδάκι με γλυκά και καλοκαιρινά ντοματάκια.

Απαλλαχτείτε από το άγχος

Ένας εκ των σκοπών των διακοπών είναι η χαλάρωση και η ηρεμία. Τα καλά νέα είναι ότι, σύμφωνα με τους ειδικούς, η χαλάρωση αυτή θα κάνει το χάσιμο βάρους πολύ ευκολότερο. Το άγχος, οι καθημερινές αγωνίες και η κατάθλιψη οδηγούν σε διατροφικές ανισορροπίες. Ταυτόχρονα, το κρύο και ο μουντός καιρός, δημιουργούν διάθεση για αγκαλιές στον καναπέ, τηλεόραση και παχυντικές λιχουδιές. Επωφεληθείτε απ’ την χαλάρωση των διακοπών και ακούστε τι πραγματικά ζητάει το σώμα σας.

Ενυδατωθείτε! 

Όσο λιάζεστε κάτω απ’ τον καυτό ήλιο, θυμηθείτε να πίνετε πολύ νερό. Αφ’ ενός σας χρειάζεται κι αφ’ ετέρου θα σας βοηθήσει να χάσετε βάρος, αφού είναι φυσικό κατασταλτικό της πείνας και, ταυτόχρονα, θα ενεργοποιήσει τον μεταβολισμό σας.

v