Οι Έλληνες γονείς μεγαλώνουν τα πιο παχύσαρκα παιδιά παγκοσμίως

Οι Έλληνες γονείς μεγαλώνουν τα πιο παχύσαρκα παιδιά παγκοσμίως

Η Ελλάδα παρουσιάζει το μεγαλύτερο ποσοστό παιδιών με κεντρική παχυσαρκία, σύμφωνα με έρευνα του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου. Συγκεκριμένα, στην Ελλάδα το ποσοστό των κεντρικά παχύσαρκων παιδιών φτάνει το 33,4% ενώ την υπόλοιπη πεντάδα συμπληρώνουν οι Η.Π.Α με 32,9%, η Πορτογαλία με 23,9%, η Ισπανία με 21,3% και η Αυστραλία με 18,3%.

Η κεντρική παχυσαρκία, δηλαδή η αυξημένη εναπόθεση λίπους στην περιοχή της κοιλιάς, σε συνάρτηση με τη συνολικά υψηλή μάζα του σώματος, έχει συνδεθεί με την εμφάνιση καρδιομεταβολικών παθήσεων σε ενήλικες αλλά και παιδιά.

Στην έρευνα που διεξήγαγε το Τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας και Διατροφής του Χαροκοπείου Πανεπιστήμιου, συμμετείχαν 124.311 παιδιά Γ' και Ε' τάξης του Δημοτικού, από όλες τις περιφέρειες της χώρας, με το 51% εξ αυτών να είναι αγόρια. Σκοπός της μελέτης ήταν να εξετάσει τις διαστάσεις του φαινομένου της παιδικής κεντρικής παχυσαρκίας και τα αίτια εμφάνισής της.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, η κεντρική παχυσαρκία είναι συχνότερη στα αγόρια, σε ποσοστό 36%, ενώ στα κορίτσια φτάνει το 30%. Οι αριθμοί είναι απογοητευτικοί και για τα παχύσαρκα, τα υπέρβαρα αλλά και νορμοβαρή παιδιά, με ποσοστά που αγγίζουν το 95%, το 69,5% και 12% αντίστοιχα.

Επιπλέον, μέσω ερωτηματολογίου εξετάστηκαν οι διατροφικές συνήθειες και οι σωματικές δραστηριότητες των παιδιών. Ως αποτέλεσμα, βρέθηκε ότι τα παιδιά με αυξημένη συσσώρευση λίπους στην κοιλιά, παρέλειπαν πολύ συχνά το πρωινό γεύμα, κατανάλωναν πολλά σνακ και δεν ασκούνταν καθόλου.

Η έγκαιρη πρόληψη, ήδη από την οικογένεια, θεωρείται επιτακτική ανάγκη για την επιτυχή αντιμετώπιση του προβλήματος της παιδικής κεντρικής παχυσαρκίας.

Πηγή: ert.gr

 

v