Πώς να φτιάξετε το τέλειο παστίτσιο

Πώς να φτιάξετε το τέλειο παστίτσιο

Το παστίτσιο είναι ένα από τα κλασικά πιάτα της ελληνικής κουζίνας που λατρεύουν μικροί και μεγάλοι και αποτελεί σήμα κατατεθέν του κυριακάτικου οικογενειακού τραπεζιού. Με κάποιες, απλές πινελιές μπορείτε να το κάνετε ακόμα καλύτερο! Ευκαιρία, λοιπόν, την επόμενη φορά που θα μαγειρέψετε να τους κάνετε όλους να... γλείφουν τα δάχτυλά τους. Δείτε με ποια απλά tips μπορείτε να τους καταπλήξετε.

Tips για την τέλεια μπεσαμέλ

Αρχικά, σε μία βαθιά κατσαρόλα ζεσταίνετε 5 κουταλιές της σούπας βούτυρο σε μέτρια φωτιά, μέχρι να λιώσει εντελώς. Έπειτα, ρίχνετε αντίστοιχη ποσότητα από αλεύρι και το καβουρδίζετε για να μην σβολιάσει η μπεσαμέλ. Δυναμώνετε λίγο τη φωτιά και αφήνετε τα υλικά να «δέσουν» μέχρι να πάρουν μία πιο σκούρα απόχρωση.

Στη συνέχεια, ζεσταίνετε 4 κούπες γάλα σε ένα άλλο σκεύος μέχρι να ζεσταθεί. Έπειτα, το προσθέτετε σταδιακά (προσοχή: όχι όλο μαζί) στο πρώτο μείγμα, ενώ το ανακατεύετε συνεχώς με σύρμα μαγειρικής για εξαλειφθεί εντελώς ο κίνδυνος να σβολιάσει.

Όταν πήξει αρκετά, αποσύρετε το μίγμα από τη φωτιά και ρίξτε τους κρόκους από 3 αυγά, αφού πρώτα τους έχετε χτυπήσει καλά. Τέλος, απομακρύνετε την κατσαρόλα από τη φωτιά και προσθέτετε αλατοπίπερο, μοσχοκάρυδο και 1 φλυτζάνι τριμμένη γραβιέρα ή κεφαλοτύρι που θα απογειώσει γευστικά την μπεσαμέλ σας!

*Η προσθήκη των κρόκων στη μπεσαμέλ θα κάνει την διαφορά!

*Το καβούρδισμα του αλευριού και το συνεχές ανακάτεμα με το σύρμα είναι απαραίτητα για να μην υπάρξει ο κίνδυνος να σβολιάσει η μπεσαμέλ.

Tips για τον τέλειο κιμά

Σε μία επίπεδη κατσαρόλα, ρίχνετε 1/3 του φλυτζανιού ελαιόλαδο. Μετά, σοτάρετε 2 μεσαία κρεμμύδια τα οποία είτε έχετε ψιλοκόψει είτε έχετε περάσει νωρίτερα στο multi. Αν είστε λάτρης του σκόρδου, μπορείτε να προσθέσετε 2 σκελίδες ψιλοκομμένες που θα σοτάρετε μαζί με το κρεμμύδι όχι παραπάνω από 3 λεπτά.

Στη συνέχεια, ρίχνετε 600 γραμμάρια κιμά και ανακατεύετε με μία κουτάλα μέχρι να αλλάξει χρώμα. Έπειτα, σβήνετε το μείγμα με μισό φλιτζάνι κονιάκ ή λευκό κρασί. Αφήνετε μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ και ρίχνετε 400 γραμμάρια πασάτα ντομάτας, μισό ματσάκι ψιλοκομμένο μαϊντανό, και από 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι, πιπέρι, μοσχοκάρυδο και μπαχάρι. Μπορείτε, επίσης, να προσθέσετε και από μισό κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη και κανέλα.

Μετά, απλώς σκεπάζετε την κατσαρόλα και αφήνετε τον κιμά σε σιγανή φωτιά για περίπου μισή ώρα, μέχρι να απορροφήσει τα περισσότερα υγρά.

*Ο συνδυασμός της ζάχαρης, της κανέλας και του μαϊντανού θα κάνουν ξεχωριστό τον κιμά!

Tips για τα τέλεια μακαρόνια

Σε μία κατσαρόλα με βραστό νερό που θα έχετε προσθέσει αλάτι, ρίχνετε τα μακαρόνια. Το κλειδί στην υπόθεση είναι να μην τα παραβράσετε, γιατί θα ψηθούν και στον φούρνο αργότερα, και να τα βγάλετε δύο με τρία λεπτά νωρίτερα απ' ότι θα κάνατε αν τα τρώγατε κανονικά.

Όταν πιστεύετε ότι είναι έτοιμα, τα σουρώνετε κανονικά και τα ξεπλένετε με κρύο νερό. Στην κατσαρόλα τους, προσθέτετε 2 κουταλιές βούτυρο ή μαργαρίνη, τα ξαναρίχνετε μέσα και ανακατεύετε καλά.

*Αν έχετε το κουράγιο μπορείτε, μετά το βουτύρωμα, να τα περιχύσετε με τα ασπράδια 2 αυγών για να μην κολλήσουν μεταξύ τους και να αποκτήσουν μία πιο γεμάτη γεύση. Ίσως σας φαίνεται αρκετά κουραστικό, αλλά το αποτέλεσμα θα σας ανταμείψει!

Στο τέλος, ρίχνετε τα μισά μακαρόνια σε ένα λαδωμένο ταψί και προσθέτετε λίγη τριμμένη φέτα. Έπειτα, περιχύνετε με μία κουταλιά μπεσαμέλ και ανακατεύετε. Μετά ρίχνετε μία κουταλιά μπεσαμέλ μέσα στον κιμά, ανακατεύετε και τον αδειάζετε στα μακαρόνια. Στην επόμενη στρώση, ρίχνετε τα υπόλοιπα μακαρόνια, μετά τον κιμά και στο τέλος την υπόλοιπη μπεσαμέλ.

*Αν είστε λάτρης του τυριού, μπορείτε να ρίξετε από πάνω κάποιο τυρί της αρεσκείας σας –η γραβιέρα και το κεφαλοτύρι που έχετε ήδη χρησιμοποιήσει ταιριάζουν ιδανικά γιατί θα σχηματίσουν μία πεντανόστιμη και λαχταριστή κρούστα.

*Αφήστε το παστίτσιο να κρυώσει μέσα στο φούρνο με ανοιχτή πόρτα για μισή ώρα πριν το σερβίρετε.

...και το οικογενειακό σας τραπέζι είναι έτοιμο! Καλή σας απόλαυση!

v