Πώς θα κάνετε το παιδί να νυστάξει

Πώς θα κάνετε το παιδί να νυστάξει

Αν νομίζετε ότι είστε οι μόνοι γονείς που ταλαιπωρούνται με τον ύπνο των παιδιών, εξαπατάστε! Πόση ενέργεια μπορεί να έχουν πια και να μην δείχνουν κανένα σημάδι κούρασης; Ακόμα και εσείς πλέον δεν αντέχετε να κρατήσετε ανοιχτά τα μάτια σας μετά τις εννιά το βράδυ. Πώς μπορείτε, λοιπόν, να κάνετε το παιδί να νυστάξει; Για να βρείτε παρηγοριά, διαβάστε κάποια κόλπα που θα σας βοηθήσουν να «διώξετε» την υπερένταση, ανάλογα με την ηλικία του. Καλό θα είναι, ωστόσο, να εξοπλιστείτε με υπομονή γιατί, για να δείτε τα επιθυμητά αποτελέσματα, μπορεί να χρειαστεί αρκετός χρόνος!

Για βρέφη μέχρι ενός έτους

Περίπου στην ηλικία των δύο μηνών, αφού έχουν προσαρμοστεί στο καινούριο τους περιβάλλον, τα μωρά είναι πλέον έτοιμα να αρχίσουν να συνηθίσουν σε μία συγκεκριμένη διαδικασία χαλάρωσης και ύπνου. Τι πρέπει να κάνετε;

Αρχικά, το σημαντικό είναι να αναγνωρίσετε τα σημάδια που δείχνουν ότι το μωρό κουράστηκε και έχει ανάγκη να πάει στο κρεβάτι του. Κάποιες φορές, ακόμα και αν είναι κουρασμένο, μπορεί να δυσκολεύεται να μπει στη διαδικασία του ύπνου, να νυστάξει και, τέλος, να κοιμηθεί. Επομένως, όταν παρατηρήσετε ότι είναι πιο «ανήσυχο» ή κλαίει χωρίς λόγο, μάλλον ήρθε η ώρα ν' αναλάβετε εσείς δράση.

Πηγαίνετε μία βόλτα με το καροτσάκι ή το αυτοκίνητο. Τα μωρά, όσο είναι ακόμα στην κοιλιά της μαμάς τους, έχουν συνηθίσει σε μία συνεχή κίνηση που τα ηρεμεί, οπότε ένας περίπατος ή μία... κούρσα θα τα βοηθήσει να νυστάξουν γρηγορότερα. Επιπλέον, ο περιορισμένος χώρος στο καθισματάκι του αυτοκινήτου θα τα βοηθήσει να αισθανθούν ασφάλεια και να «γλαρώσουν». Επομένως, αν σας τύχει κάποια εξωτερική δουλειά ή πολύ απλά έχετε όρεξη να... «πάρετε τους δρόμους», εκμεταλλευτείτε διπλά αυτή την ευκαιρία!

Δώστε του την πιπίλα. Η πιπίλα βοηθά τα μωρά να χαλαρώσουν, καθώς, για να την πιπιλίσουν, κινούν τους μύες της γνάθου, με αποτέλεσμα μετά από κάποια ώρα να κουραστούν ευκολότερα και στο τέλος να νυστάξουν.

Αν θηλάζετε, περιορίστε την καφεΐνη. Όταν θηλάζετε, το μωρό τρέφεται από εσάς. Επομένως, οι ουσίες που απορροφά ο οργανισμός σας, περνούν και στο παιδί μέσω του θηλασμού. Γι' αυτό, εκτός από τηνδιατροφή σας, προσέξτε την κατανάλωση καφεϊνούχων ροφημάτων, όπως είναι ο καφές ή το τσάι, που μπορεί να επηρεάσουν το μωρό και να του προκαλέσουν υπερένταση. Μην παραλείψετε να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας σχετικά.

Ταΐστε το πριν τον ύπνο. Τα μωρά έχουν ανάγκη να τρώνε κάθε δύο με τρεις ώρες, Φροντίστε να του δώσετε το τελευταίο του γεύμα λίγη ώρα πριν κοιμηθεί, φτιάχνοντας την ανάλογη ατμόσφαιρα: όσο το ταΐζετε το βραδινό του, αποφύγετε τους περισπασμούς και τους θορύβους που μπορεί να του εξάψουν την περιέργεια και να το κάνουν πιο ανήσυχο. Προτιμήστε, επίσης, να το ταΐζετε σε μια καρέκλα δίπλα στην κούνια με χαμηλό φωτισμό που θα το βοηθήσει να συνηθίσει στη θέα της και θα ξέρει ότι μετά το φαγητό, θα καταλήξει εκεί.

Μειώστε ενδεχόμενες ενοχλήσεις

Υπάρχουν πολλοί λόγοι που μπορεί να κρατούν ανήσυχο το μωρό. Η βουλωμένη μύτη, ο πονόδοντος είναι κάποιες φυσικές αιτίες που μπορεί να το εμποδίσουν να κοιμηθεί, οπότε θα πρέπει να καθαρίσετε τη μύτη του ή να ρωτήσετε τον παιδίατρο πώς θ' ανακουφίσετε τον πόνο που προκαλείται από την οδοντοφυΐα.

Κάντε του μασάζ

Ένα μασάζ μπορεί να βοηθήσει θεαματικά στην χαλάρωση του μωρού και να το κάνει να νυστάξει πολύ ευκολότερα. Προτιμήστε να το κάνετε μετά το βραδινό μπάνιο, που θα έχει ήδη ηρεμήσει και θα έχει τη νύστα στο... τσεπάκι του. Μάλιστα, ειδικά στην περίπτωση που ταλαιπωρείται από κολικούς, θα το βοηθήσετε σημαντικά να ανακουφιστεί από τους πόνους και να χαλαρώσει. Στο τέλος, σκεπάστε το με την αγαπημένη του, ζεστή κουβερτούλα και αποφύγετε τα σεντόνια, τα οποία είναι πιο κρύα και μπορεί να σε μια στιγμή να... ρίξουν στον γκρεμό τις προσπάθειές σας.

Για παιδιά από ενός έτους και πάνω

Κρατήστε τα απασχολημένα τη μέρα

Για να είναι πιο ήρεμα το βράδυ, τα παιδιά θα πρέπει να εκτονώνουν την ενέργειά τους με το φως του ήλιου. Προσπαθήστε να τα κρατάτε απασχολημένα κατά τη διάρκεια της ημέρας, έτσι ώστε όταν έρθει η ώρα του ύπνου, να παραδοθούν πιο εύκολα στον... Μορφέα. Φυσικά, στους τρόπους απασχόλησής του δεν περιλαμβάνεται η πολλή τηλεόραση ή τα ηλεκτρονικά παιχνίδια, τα οποία το πιθανότερο είναι αντί να τα χαλαρώσουν, να τα οδηγήσουν σε περισσότερη υπερένταση! Ακόμα και ένας σύντομος περίπατος ή η βόλτα μέχρι την παιδική χαρά μπορεί ν' αποδειχθούν ευεργετικές λύσεις για ένα πιο ήρεμο βράδυ.

Διαβάστε ή... ακούστε μαζί παραμύθια

Τα παραμύθια είναι η αδυναμία των περισσότερων παιδιών. Εξάπτουν τη φαντασία τους και τα βοηθούν να ηρεμούν ταυτόχρονα. Ωστόσο, αν δεν θέλετε να κάνετε εσείς τη δουλειά, ή πολύ απλά θέλετε να δοκιμάσετε κάτι καινούριο, μπορείτε ν' ακούσετε δωρεάν online αφηγήσεις παιδικών βιβλίων. Ξαπλώστε δίπλα στο παιδί, πάρτε το αγκαλιά και χαλαρώστε μαζί! 

Ή ζητήστε βοήθεια από τον Μπαχ!

Ακόμα και αν δεν είστε λάτρης της κλασικής μουσικής, ο Μπαχ ή ο Μπετόβεν μπορεί ν' αποδειχθούν σωτήριοι για την χαλάρωση και τον ύπνο του παιδιού. Λίγη ώρα πριν κοιμηθεί, φροντίστε να του βάλετε κάποια από τα αριστουργήματα κλασικής μουσικής που, όσο και αν αντιστέκεται, στο τέλος, θα δράσουν σαν «υπνωτικό». Φυσικά, είναι ένα κόλπο που μπορείτε να εφαρμόσετε ακόμα και σε σας τις νύχτες που δυσκολεύεστε να κοιμηθείτε. Δείτε σε παλαιότερο άρθρο του mama365 τις μελωδίες που θα... υπνωτίσουν το παιδί. 

Περάστε χρόνο μαζί του

Ένας λόγος που τα παιδιά είναι ανήσυχα το βράδυ, μπορεί πολύ απλά να είναι ότι τους λείπετε και έτσι χρησιμοποιούν την βραδινή ώρα του ύπνου για να περάσουν χρόνο μαζί σας. Για να ενισχύσετε την σχέση σας με το παιδί, προσπαθήστε να του αφιερώνετε αρκετό χρόνο και, αν αυτό δεν είναι εφικτό μέσα στη μέρα, να το βάζετε για ύπνο κάθε βράδυ.

Προσπαθήστε, ωστόσο, να μην κάνετε δραστηριότητες που θα το ξυπνήσουν πριν τον ύπνο, όπως για παράδειγμα να παίξετε ένα απαιτητικό επιτραπέζιο παιχνίδια που το πιθανότερο είναι να του προκαλέσει υπερένταση και τελικά να έχετε τ' αντίθετα από τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα.

Μπάνιο και πιτζάμες κάθε βράδυ!

Η καθημερινή ρουτίνα είναι σημαντική ακόμα και για τα μεγαλύτερα παιδιά. Πριν τα βάλετε για ύπνο, διαβάστε ένα παραμύθι, κάντε τα μπάνιο και φορέστε τους τις πιο άνετες πιτζάμες! Όλη αυτή η διαδικασία θα τα βοηθήσει σημαντικά να χαλαρώσουν και ν' αρχίσουν σιγά-σιγά να τα... προδίδουν τα βλέφαρά τους.

Και φυσικά... νανουρίσματα!

Δεν θα μπορούσαμε να παραλείψουμε το πιο σημαντικό. Ό,τι ηλικία και αν έχει το παιδί, η μελωδική φωνή της μαμάς του πάντα θα ηχεί στ' αυτιά του σαν «βάλσαμο». Νανουρίστειτε το γλυκά για να διώξετε την ανησυχία του και θα δείτε ότι, μαζί του, θα χαλαρώσετε και εσείς.  

Δείτε κάποια από τα πιο ωραία, σύχρονα ή παραδοσιακά, τραγούδια-νανουρίσματα σε παλαιότερο άρθρο του mama365. 

 Έτσι, το παιδί θα ηρεμήσει και θα κοιμηθείτε εσείς καλά και εκείνο... καλύτερα!

 

v