5 εύκολα πειράματα που μπορείτε να κάνετε με το παιδί

5 εύκολα πειράματα που μπορείτε να κάνετε με το παιδί

Η επιστήμη δεν είναι ακριβώς παιχνίδι και θα έρθει μια μέρα που τα παιδιά σας δεν θα ενθουσιάζονται και τόσο ακούγοντας τις λέξεις «φυσική» και «χημεία». Όσο είναι ακόμη μικρά, όμως, μπορείτε να τα βοηθήσετε να εξοικειωθούν με τα μυστικά του κόσμου γύρω τους, παίζοντας μαζί τους με απλά υλικά που βρίσκονται στο σπίτι, μακριά από δασκάλους, ασκήσεις, εξετάσεις και βαθμολογίες. Ορίστε πέντε απλά πειραματάκια που θα κινήσουν το ενδιαφέρον τους για το πώς «συμβαίνει η ζωή»...

1. Το χάρτινο ελικοπτεράκι

Τι χρειάζεστε: 1 κομμάτι χαρτί, 1 μεταλλικό συνδετήρα, ψαλίδι, χάρακα και μολύβι.

Τι κάνετε: Με το μολύβι και τον χάρακα ζωγραφίστε ένα παραλληλόγραμμο μήκους 12 και πλάτους 7 εκατοστών αντίστοιχα επάνω στο χαρτί. Κόψτε το με το ψαλίδι και διπλώστε το στη μέση κατά μήκος της μεγάλης πλευράς. Ξεδιπλώστε το ξανά και κόψτε επάνω στην τσάκιση, μέχρι τα 8 εκατοστά περίπου. Τώρα πιάστε τα δύο κομμάτια και διπλώστε τα προς αντίθετες κατευθύνσεις. Αυτά θα είναι τα δύο πτερύγια του ελικοπτέρου. Τοποθετείστε το συνδετήρα στη βάση, ώστε να της προσθέτει βάρος και να κρατά τον έλικα ψηλά. Αφήστε το ελικοπτεράκι να πέσει από ψηλά και θα δείτει ότι τα πτερύγια στροβιλίζονται καθώς κατευθύνεται προς το έδαφος.

Τι συμβαίνει: Καθώς πέφτει το χαρτί μας, η αντίσταση του αέρα πιέζει τα πτερύγια ελαφρά προς τα πάνω και μέρος αυτής της πίεσης μεταφέρεται στο σώμα. Επειδή έχουμε δύο πτερύγια ίδιου μεγέθους, διπλωμένα προς αντίθετες πλευρές, ο αέρας πιέζει με την ίδια ένταση τις δύο πλευρές του σώματος, αλλά προς αντίθετες κατευθύνσεις, κάνοντας το ελικοπτεράκι μας να περιστρέφεται καθώς προσγειώνεται.

2. Το μουσικό ποτήρι

Τι χρειάζεστε: 1 κολωνάτο ποτήρι κρασιού και νερό.

Τι κάνετε: Γεμίστε το ποτήρι με νερό μέχρι το 1/3 περίπου. Βουτήξτε την άκρη του δείκτη σας μέσα στο νερό κι ύστερα τρίψτε απαλά το δάχτυλό σας επάνω στο στόμιο του ποτηριού με κυκλικές κινήσεις. Αμέσως θ’ ακούσετε να παράγεται ένας μελωδικός ήχος. Αυξομειώνοντας τη στάθμη του νερού μέσα στο ποτήρι, παρατηρούμε ότι αλλάζει και ο τόνος του ήχου.

Τι συμβαίνει: Η κίνηση του δαχτύλου που σέρνεται επάνω στο γυαλί προκαλεί μικρές δονήσεις που, κάποια στιγμή, προκαλούν δονήσεις και στο ποτήρι οι οποίες, ανάλογα και με την ποσότητα του νερού, παράγουν υψηλότερες ή χαμηλότερες ηχητικές συχνότητες.

3. Ισορροπία σε μαχαίρια

Τι χρειάζεστε: 1 ποτήρι, 3 όμοια μαχαίρια, 3 όμοια μπουκάλια και νερό.

Τι κάνετε: Τοποθετήστε τα μπουκάλια σε διάταξη τριγώνου ώστε η κάθε πλευρά να είναι ίση με το μήκος του ενός μαχαιριού. Ύστερα πάρτε τα μαχαίρια και τοποθετήστε τα με τη βάση του καθενός επάνω στο στόμιο ενός μπουκαλιού και τις λάμες να βρίσκονται στο κέντρο του τριγώνου, πλεγμένες έτσι, ώστε η κάθε λάμα να είναι πάνω και κάτω από μία άλλη. Επάνω στις λάμες τοποθετείστε το άδειο ποτήρι και γεμίστε το προσεκτικά με νερό. Θα δείτε ότι τα μαχαίρια κρατούν μια χαρά το αυξανόμενο βάρος του ποτηριού, χωρίς κίνδυνο να πέσουν.

Τι συμβαίνει: Με τον τρόπο που είναι τοποθετημένες, οι λάμες του μαχαιριού πιέζουν ταυτόχρονα προς δύο αντίθετες κατευθύνσεις, πάνω και κάτω, εξισορροπώντας την κατασκευή, μην αφήνοντας το βάρος που τοποθετούμε επάνω να τη διαλύσει.

4. Η σάλτσα που βυθίζεται

Τι χρειάζεστε: 1 μεγάλο μπουκάλι νερό και 1 ατομικό φακελάκι κέτσαπ.

Τι κάνετε: Ανοίξτε το μπουκάλι και βάλτε μέσα το φακελάκι. Κλείστε το μπουκάλι καλά. Το φακελάκι θα μείνει ψηλά, επάνω στο στόμιο. Πιέστε το μπουκάλι απ’ τις δύο πλευρές. Θα δείτε το φακελάκι να βυθίζεται. Αν αφήσετε το μπουκάλι, το φακελάκι θα ανέβει ξανά στην κορυφή, κοντά στην επιφάνεια.

Τι συμβαίνει: Το φακελάκι με τη σάλτσα έχει μέσα φουσκάλες με αέρα. Πιέζοντας το μπουκάλι, το νερό πιέζει το φακελάκι, το περιεχόμενό του γίνεται πυκνότερο και το φακελάκι βυθίζεται. Αν το αφήσουμε, οι φουσκάλες στη σάλτσα δημουργούνται ξανά και το φακελάκι ανεβαίνει προς τα πάνω.

5. Τα φαντασματάκια

Τι χρειάζεστε: 1 μπαλόνι, χαρτί γκοφρέ, χάρακα, ψαλίδι και μαρκαδόρο.

Τι κάνετε: Διπλώνετε μια κόλα χαρτί γκοφρέ στα τέσσερα και ζωγραφίζετε με το μαρκαδόρο το περίγραμμα ενός φαντάσματος. Με το ψαλίδι, κόβετε επάνω στο περίγραμμα έτσι ώστε να σας μείνουν 4 φαντασματάκια, στα οποία ζωγραφίζετε μάτια και στόμα για μεγαλύτερη πιστότητα. Αφήνετε τον χάρακα στο τραπέζι και τοποθετείτε τα φαντασματάκια στη σειρά με τη βάση τους σταθερή, κάτω απ’ τον χάρακα. Φουσκώνετε το μπαλόνι, το τρίβετε στα μαλλιά σας και το περνάτε λίγα εκατοστά πάνω απ’ τον χάρακα. Θα δείτε τότε τα φαντασματάκια να σηκώνονται ένα-ένα σα να χορεύουν στο σκοτάδι.

Τι συμβαίνει: Τρίβοντας το μπαλόνι επάνω στα μαλλιά μας παράγεται στατικό ηλεκτρικό φορτίο το οποίο μένει για λίγο επάνω στο μπαλόνι. Καθώς το φέρνουμε κοντά στο χαρτί, τα φαντασματάκια έλκονται με τη σειρά τους απ’ το μπαλόνι και επειδή είναι πολύ ελαφριά σηκώνονται προς το μέρος του με τη βάση τους να μένει σταθερή λόγω του βάρους του χάρακα.

v