«Σταμάτα επιτέλους να τρως»: Γιατί πρέπει να σταματήσετε να σχολιάζετε το βάρος του παιδιού

«Σταμάτα επιτέλους να τρως»: Γιατί πρέπει να σταματήσετε να σχολιάζετε το βάρος του παιδιού

Με την Ελλάδα να κατέχει αρνητικό ρεκόρ στην παιδική παχυσαρκία, πολλοί γονείς ενδεχομένως αναρωτιούνται ποια είναι η καλύτερη πρακτική για να βοηθήσουν το παιδί να χάσει τα περιττά κιλά και να αποφύγει έτσι μελλοντικά προβλήματα υγείας. Να τα «κριτικάρουμε» για το βάρος τους για να τα «ξυπνήσουμε» ή ν' αποφύγουμε εντελώς το θέμα; Μία έρευνα έρχεται να μας δώσει ρητά την απάντηση: δεν πρέπει να σχολιάζουμε αρνητικά τα περιττά κιλά των παιδιών μας.

Σύμφωνα με τα ευρήματα, τα σχόλια των γονιών μπορεί να οδηγήσουν σε ανθυγιεινές διατροφικές συνήθειες, αλόγιστη κατανάλωση φαγητού και άλλες διατροφικές διαταραχές ενώ μπορεί να προωθήσουν λανθασμένα και ανθυγιεινά πρότυπα για το σώμα μας.

Όπως αναφέρει η Rebecca Puhl, διευθύντρια του Κέντρου Στρατηγικής και Παχυσαρκίας Rudd του Κονέκτικατ, όταν οι γονείς σχολιάζουν αρνητικά το βάρος των παιδιών τους, τα μακροχρόνια αρνητικά αποτελέσματα είναι πολλά. Ειδικά στα κορίτσια, η επίδραση που μπορεί να έχουν τέτοιου είδους «παρατηρήσεις» είναι καταστροφική, σε μια εποχή που υπερ-προβάλλεται το πρότυπο του λεπτού σώματος. Αν σ’ αυτό προστεθεί η κριτική των γονιών, τα πράγματα μπορεί να γίνουν πολύ χειρότερα.

Στην έρευνα συμμετείχαν πάνω από 500 γυναίκες που ανήκαν ηλικιακά στην δεκαετία των 20 και των 30 και οι οποίες ρωτήθηκαν τι πίστευαν για το σώμα τους αλλά και πόσο συχνά οι γονείς τους σχολίαζαν το βάρος τους. Όπως αποδείχθηκε, όσες εκ των γυναικών απάντησαν ότι αντιμετώπιζαν τα αρνητικά σχόλια των γονιών τους, πίστευαν ότι έπρεπε να χάσουν 10 με είκοσι κιλά -ακόμα και αν δεν το είχαν ανάγκη!

Στην πράξη φαίνεται ότι αυτή η πρακτική των γονιών έχει τα αντίθετα από τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με στοιχεία της έρευνας, αν κάποιο παιδί άκουγε αρνητικά σχόλια είτε από τους γονείς είτε από σχολικό του περιβάλλον, είχε πολύ περισσότερες πιθανότητες να γίνει ένας υπέρβαρος ενήλικας. Όμως και πάλι, φαίνεται ότι τα σχόλια των συγγενών επηρεάζουν πολύ περισσότερο τα παιδιά, και ειδικά τα κορίτσια μεταξύ 10 και 19 ετών. 



Τα ευρήματα είναι ανησυχητικά και για τους εφήβους. Σύμφωνα με έρευνα της Dianne Neumark-Sztainer, καθηγήτρια του Πανεπιστημίου της Μινεσσότα, όταν οι γονείς παρεμβαίνουν στα κιλά των εφήβων, είναι πολύ πιθανότερο οι δεύτεροι να καταφύγουν σε ανθυγιεινές λύσεις και συνήθειες προκειμένου να χάσουν βάρος.

Κι αυτό, σύμφωνα με την Puhl, όταν οι γονείς μειώνουν το παιδί για το σώμα του, εκείνο αρχίζει να πιστεύει ότι δεν αξίζει ή ότι έχει κάποιο σοβαρό πρόβλημα. Τότε, οι πιθανότητες να αναπτύξει σοβαρές διατροφικές διαταραχές είναι πολύ μεγάλες.

Τι μπορούν να κάνουν οι γονείς

Λιγότερα λόγια- περισσότερες πράξεις

*Να ακολουθούν υγιεινή διατροφή στο σπίτι.

*Να αποφεύγουν τα αναψυκτικά.

*Να τρώνε οικογενειακώς.

*Να μένουν και οι ίδιοι ενεργοί, με «εύκολες» δραστηριότητες όπως η ποδηλασία.

*Αν το παιδί αναφέρει από μόνο του το θέμα των κιλών του, πρέπει να δείξουν ότι το στηρίζουν και ότι θα το βοηθήσουν σε περίπτωση που τους το ζητήσει. Ωστόσο, σε αυτό που θα πρέπει να του δώσουν να καταλάβει ότι το σημαντικό δεν είναι το βάρος του, αλλά οι υγιεινές διατροφικές συνήθειες που θα υιοθετήσει για το δικό του καλό!

Από τα παραπάνω αποδεικνύεται ότι πολλές φορές ενώ οι γονείς μπορεί να έχουν τις καλύτερες προθέσεις, μπορεί να μην έχουν τους καλύτερους τρόπους. Κι αυτοί είναι τελικά που θα επηρεάσουν το παιδί για ολόκληρη τη ζωή του. Και τότε τα αποτελέσματα μπορεί να είναι μη αναστρέψιμα!

Πηγή: well.blogs.nytimes.com

v