«Πού έκανα τις καλύτερες οικογενειακές διακοπές στην Ελλάδα»

«Πού έκανα τις καλύτερες οικογενειακές διακοπές στην Ελλάδα»

Με αυτοκίνητο ή με πλοίο; Κοντά ή μακριά; Camping ή ξενοδοχείο; Πήγαμε, είδαμε, απήλθαμε και γράφουμε για τους αγαπημένους μας οικογενειακούς προορισμούς. Πέντε απαντήσεις, από καρδιάς, για να μας πείτε αν συμφωνείτε, αν διαφωνείτε και γιατί. Ιδού:

«Ναύπακτος και πάλι Ναύπακτος»
 

(Φωτογραφία: nafpaktos.gr)

«Στη Ναύπακτο πέρασα όλα τα παιδικά και εφηβικά μου καλοκαίρια, άρα αναπόφευκτα την έχω στην καρδιά μου ως ιδανικό μέρος για οικογενειακές διακοπές. Δεν είναι μόνο το γεγονός ότι απέχει μόλις 3 ώρες από την Αθήνα με το αυτοκίνητο -άρα δεν απαιτεί τα έξοδα και την ταλαιπωρία του καραβιού- που την κάνει προσιτή, αλλά και όλη της η ρυμοτομία, με το γραφικό, πλακόστρωτο λιμανάκι και τους παραλιακούς δρόμους που πεζοδρομούνται τα βράδια, που "βολεύουν" αν έχει κανείς μικρά παιδιά.

Τα μπάνια μας στη Ναύπακτο, όταν θέλουμε να αποφύγουμε την πολυκοσμία των τοπικών παραλιών, τα απολαμβάνουμε είτε στο μοναδικής ομορφιάς Σκάλωμα, ένα ψαροχώρι μόλις 15 λεπτά μακριά, με κατεύθυνση προς Ιτέα, είτε στην άκρως οικογενειακή παραλία της Μακύνειας, λιγότερο από 10 λεπτά μακριά, προς την αντίθετη κατεύθυνση. Όσο για τα καλύτερα οικογενειακά σημεία για φαγητό, οι ταβέρνες στην παραλία της Ψανής είναι ό,τι πρέπει για να παίζουν τα παιδιά στις παραθαλάσσιες κούνιες, ενώ εσείς απολαμβάνετε το δείπνο σας. Εναλλακτικά, με μία κρέπα ή ένα παγωτό στο χέρι από το Sweet&Salty μπορείτε να απολαύσετε όλοι μαζί την βόλτα σας στα στενά της όμορφης κωμόπολης.»

Έλενα Μπ.

«Camping στην Εύβοια: κοντά, οικονομικά και ιδανικά για τα παιδιά»

(Φωτογραφία: clubagiaanna.gr)

«Τα τελευταία τέσσερα χρόνια πηγαίνουμε σταθερά στην Εύβοια, στο camping της Αγίας Άννας. Κατ' αρχάς είμαστε υπέρ του camping -όχι μόνο για οικονομικούς λόγους, μας ξεκουράζει και μας διασκεδάζει όλους! Σ' αυτό το camping... βρήκαμε την υγειά μας, γιατί είναι σχεδιασμένο ειδικά για οικογένειες. Έχει δραστηριότητες για τα πιτσιρίκια, πισίνα (που τη λατρεύουν!) και συμπαθητική παραλία σε απόσταση αναπνοής. Έχει πολλά παιδιά με τα οποία πάντα τα δικά μας γίνονται φίλοι και περνούν ώρες παίζοντας! Οι εγκαταστάσεις του είναι καλές και οι τιμές προσιτές. Αν δεν φοβάστε το camping, το συνιστώ ανεπιφύλακτα.»

Λίνα Σ.

«Άνδρος: και δίπλα και πανέμορφα»

(Φωτογραφία: cyclades24.gr)

«Κατ' αρχάς απέχει δυο ώρες απ' τη Ραφήνα, οπότε δύο τα τινά: φτάνεις πολύ γρήγορα και πληρώνεις λίγα χρήματα στα μεταφορικά ακόμη κι αν πάρεις αυτοκίνητο (που εδώ που τα λέμε είναι απαραίτητο). Έπειτα, η Άνδρος είναι ένα νησί που παρά την εύκολη πρόσβαση και τις φοβερές τις παραλίες δεν πλήττεται από τις γνωστές ορδές τουριστών -για λόγους που μένουν αδιευκρίνιστοι. Γενικά, η Άνδρος ανήκει στους Ανδριώτες. 

Θα έλεγα ότι για τα παιδιά, ιδανικό είναι το Μπατσί και τε περίξ αυτού -είναι κοντά στο λιμάνι κι έχει δίπλα του kid friendly παραλίες με παχιά άμμο ιδανική για καστράκια/ σπιτάκια/ θάψιμο της μαμάς, κρυστάλλινα, ρηχά νερά και water sports κάθε είδους -σημειώστε ότι τις εκεί παραλίες δεν τις "πιάνει" ποτέ και ο πολυτραγουδισμένος αέρας του νησιού. Τώρα, αν υπάρχει όρεξη για κάτι λιγότερο "βολικό", η Χώρα είναι ίσως η αρχοντικότερη των Κυκλάδων, με γλυκύτατη κεντρική πλατεία που μπορούν να αμοληθούν τα πιτσιρίκια και παραλία σε απόσταση δυο βημάτων -το Παραπόρτι. Αν πάτε, μη χάσετε τα Άχλα (μόνο αν το αυτοκίνητό σας αντέχει αρκετό χωματόδρομο), τις Αποθήκες, τον Ζόρκο και (κλείνουμε το μάτι με νόημα) της Γριάς το Πήδημα.»

Φοίβη Γ.

«Ψηφίζουμε Μεσσηνία»

(Φωτογραφία: erasmus.gr)

«Εμείς ψηφίζουμε χρόνια τώρα Μεσσηνία! Διαλέγουμε σταθερά τα camping της Φοινικούντας, γιατί μας αρέσει και "βγαίνει" πολύ οικονομικά. Η κοντινή Πύλος θυμίζει νησί -επισκεφτείτε οπωσδήποτε το οθωμανικό Νιόκαστρο με την υπέροχη θέα, παραλίες όπως η Βοϊδοκοιλιά και ο Φονέας, δεν υπάρχει περίπτωση να μη σας συγκινήσουν και τα παιδιά θα τρελαθούν με τα παγωμένα ποταμίσια νερά και τη φύση που οργιάζει, αν κάνετε τον κόπο να πάτε μια βόλτα μέχρι τη Νέδα ή το Πολυλίμνιο.

Προτείνω, αν θέλετε να κάνετε... πολιτιστικό τουρισμό, να μη χάσετε τον μοναδικό αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Μεσσήνης (πανέμορφος και, καλώς ή κακώς, καθόλου τουριστικός) και το μυκηναϊκό ανάκτορο του Νέστορα, που βρίσκεται στη μέση της διαδρομής Πύλου-Κυπαρισσίας.»

Αλεξάνδρα Α.

«Νάξος και πάλι Νάξος»

(Φωτογραφία: in2life.gr)

«Η Νάξος δεν αρέσει στους πιτσιρικάδες γιατί τη θεωρούν "οικογενειακή". Και ίσως έχουν δίκιο: είναι ιδανικός οικογενειακός προορισμός! Είναι κοντά, είναι μεγάλη, είναι πράσινη, έχει πολιτιστικό ενδιαφέρον και σούπερ παραλίες που αποκλείεται να μην αρέσουν στα παιδιά!

Εμείς μένουμε στη Χώρα (και την προτείνουμε οικογενειακώς) γιατί μας βολεύει απίστευτα το γεγονός ότι είμαστε δίπλα σ παραλίες όπως ο Άγιος Γεώργιος με τη σούπερ αμμουδιά του, ο Άγιος Προκόπης και η Πλάκα -χρυσαφένια αμμουδιά, πεντακάθαρα νερά και φυσική σκιά απ' τους κέδρους. Τι άλλο να ζητήσεις αν έχεις παιδιά; Θα προτείνω εκδρομή στην Απείρανθο, στην ορεινή Νάξο, στην Ποταμιά με το φαράγγι της και ψαράκι στην Αξιώτισσα, στο δρόμο προς Αλυκό.»

Μαρία Κ.

v