10 καλοκαιρινά βιβλία για τις διακοπές

10 καλοκαιρινά βιβλία για τις διακοπές

Οι διακοπές δεν είναι διακοπές, αν δεν συνδυαστούν με ένα καλό βιβλίο, μία αφήγηση που θα μας ταξιδέψει ακόμη πιο μακριά από εκεί που έχουμε βρεθεί για να κρυφτούμε απ’ τη ρουτίνα μας, σε άλλους τόπους, μα και σε άλλες εποχές. Ορίστε, λοιπόν, 10 βιβλία που το πετυχαίνουν, το καθένα με τον τρόπο του.

Η υπέροχη φίλη μου

Στις φτωχογειτονιές της Νάπολης, η ζωή είναι δύσκολη για ένα κορίτσι και το μέλλον του, ως γυναίκα σε έναν σκληρό, ανδροκρατούμενο κόσμο, προκαθορισμένο. Εκεί, δύο φίλες, η Έλενα και η Λίλα, θα ζήσουν τη ζωή τους με πάθος καθώς κυνηγούν το παιδικό τους όνειρο: μια μέρα να γίνουν πλούσιες. Η μυστηριώδης ιταλίδα συγγραφέας μάς παραδίδει έναν ύμνο στη γυναικεία φιλία, μία απολαυστική αφήγηση στην Ιταλία του χθες, γεμάτη από προβληματισμούς και συναισθήματα του σήμερα.

Συγγραφέας: Έλενα Φερράντε.

Η καρδερίνα

Μόλις 13 ετών, ο Θίο Ντέκερ επιζεί από μία τρομοκρατική ενέργεια που καταστρέφει ένα μουσείο και αφήνει τη μητέρα του νεκρή. Μαζί του διασώζεται κι ένας πίνακας, «Η Καρδερίνα» του Φαμπρίτσιους, που θα του σημαδέψει τη ζωή καθώς ο ορφανός πλέον Θίο μαθαίνει διά πυρός και σιδήρου να επιβιώνει, ωριμάζοντας σταδιακά και ως άνθρωπος. Δράμα, αγωνία και χαρακτήρες που σε στοιχειώνουν, κάνουν την σύγχρονη αυτή «Οδύσσεια» της Ντόνα Ταρτ ένα μοναδικό καλοκαιρινό ανάγνωσμα.

Συγγραφέας: Ντόνα Ταρτ. 

Ξενοδοχείο Ίρις

Σε μια παραθαλάσσια ιαπωνική πολίχνη, η 17χρονη Μαρί με τη μητέρα της φροντίζουν τους πελάτες του ξενοδοχείου Ίρις. Ένα βράδυ, μία αναταραχή φέρνει την δυσαρεστημένη με την βαρετή ζωή της Μαρί κοντά σ’ έναν τραχύ, γοητευτικό, πολύ μεγαλύτερό της άνδρα και ο κόσμος της θ’ αλλάξει ριζικά. Αν οι «αποχρώσεις του γκρι» σάς σκανδάλισαν, η γιαπωνέζα Γιόκο Ογκάβα θα σας σοκάρει και θα σας προβληματίσει, καθώς διερευνά τα όρια της ανθρώπινης σεξουαλικότητας και της επανάστασης του ατόμου απέναντι στα δεσμά της κοινωνίας.

Συγγραφέας: Γιόκο Ογκάβα.

Δράκος στο χιόνι

Ο 13χρονος Χρήστος, νόθος καρπός του απαγορευμένου έρωτα μεταξύ του Κίτσου Ντούσκου και της υπηρέτριάς του, χάνει τη μητέρα του απ’ τις κακουχίες και μένει μόνος κι ορφανός στους σκληρούς δρόμους των Ιωαννίνων. Ταγμένος στην επιβίωση, ο νεαρός θα περάσει απ’ το όνειρο στον εφιάλτη, ώσπου μία μέρα θα συναντήσει έναν άνθρωπο που θ’ ανατρέψει τα πάντα. Η Καίτη Οικονόμου προβάλλει το άγριο παραμύθι της στο απόκοσμο τοπίο της ορεινής Ηπείρου και μας ταξιδεύει στην καρδιά ενός γνώριμου, μα διαχρονικού, μύθου.

Συγγραφέας: Καίτη Οικονόμου. 

Αγάπη μου, κολυμπάς με καρχαρίες

Σε μια πόλη όπου η επιτυχία είναι η μεγαλύτερη των ανθρώπινων αξιών, λαμπεροί άνθρωποι από τον χώρο της διαφήμισης έρχονται καθημερινά αντιμέτωποι με αμείλικτα διλήμματα, ηθικά, προσωπικά και συναισθηματικά. Σε καθένα από αυτά, οι επιλογές δεν ποτέ όσο ξεκάθαρες φαίνονται κι ο αντίκτυπός τους φτάνει πολύ πέρα απ’ τον μικρόκοσμο του ήρωα. Η Κατερίνα Τσεμπερλίδου αντλεί μέσα από την προσωπική της εμπειρία στον glossy κόσμο της διαφήμισης για να μας δώσει 13 απολαυστικές ιστορίες, ένα αληθινό μωσαϊκό συναισθημάτων.

Συγγραφέας: Κατερίνα Τσεμπερλίδου. 

Οργισμένη Παρασκευή

Όταν ένα πρησμένο, μελανιασμένο πτώμα βγαίνει στην επιφάνεια του Τάμεση, το νοσοκομειακό περικάρπιο στο χέρι του γράφει το όνομα Δρ. Φρίντα Κλάιν. Η Φρίντα όμως είναι ζωντανή και, ύποπτη για φόνο πλέον, πρέπει να κάνει ό,τι είναι δυνατόν ώστε να ενώσει όλα τα κομμάτια του παζλ και ν’ αποδείξει την αθωότητά της. Το συγγραφικό ζευγάρι, γνωστό με το ψευδώνυμο Νίκι Φρεντς, μας δίνει ακόμη ένα συναρπαστικό αστυνομικό χρονικό με πρωταγωνίστρια την τολμηρή ψυχοθεραπεύτρια Φρίντα Κλάιν και μας καθηλώνει στη σεζ-λονγκ.

Συγγραφέας: Νίκι Φρεντς. 

Το ωραίο καλοκαίρι

Στο Τορίνο του 1940, λίγο μετά τον πόλεμο και πριν την ανασυγκρότηση της ζωής στην πόλη, δύο κορίτσια, η Τζίνια και η Αμέλια, επιβιώνουν μονάχες τους κι ενηλικιώνονται επεισοδιακά πέφτοντας σε έρωτες, δράματα, αυταπάτες και λάθη που δεν λείπουν απ’ τη νεότητα σε κάθε εποχή. Ένας απ’ τους πιο αγαπημένους ιταλούς λογοτέχνες, ο Τσέζαρε Παβέζε μας παίρνει απ’ το χέρι και μας δείχνει τι σημαίνει νιότη μέσα σε μια ταραγμένη εποχή, γεμάτη ανοιχτές πληγές και κοσμογονικές αλλαγές.

Συγγραφέας: Τσέζαρε Παβέζε.

Για πάντα στη θάλασσα

Η Ίρις Κιοπέογλου γεννιέται μέσα σε μια βάρκα, στη διαδρομή από τη Σμύρνη στη Χίο. Μεγαλώνοντας, βλέπει την οικογένειά της να καταστρέφεται και να αναγεννιέται απ’ τις στάχτες της, καθώς η ίδια γίνεται μια μορφωμένη, χειραφετημένη γυναίκα κόντρα στα ήθη της πολυτάραχης εποχής της. Στο πρώτο της μυθιστόρημα, η Αναστασία Λιβανού αφηγείται μια καθηλωτική ιστορία για την προσφυγιά και τη δύναμη της ανθρώπινης ψυχής, γεμάτη από τα μεσογειακά αρώματα της Σμύρνης και της Χίου.

Συγγραφέας: Αναστασία Λιβανού. 

Οι 40 κανόνες της αγάπης

Στον 13ο αιώνα, ο ποιητής Τζελαλεντίν Ρουμί συναντά τον πνευματικό του, τον περιπλανώμενο δερβίση Σαμς αλ-Ντιν Ταμπρίζ, που του δείχνει τον δρόμο προς τον μυστικισμό και την ασυμβίβαστη προάσπιση της αγάπης. Σήμερα στη Μασαχουσέτη, η Έλλα είναι μια δυστυχισμένη νοικοκυρά. Η γνωριμία με τον κόσμο του Ρουμί, όμως, και τους 40 κανόνες της αγάπης, θ’ αλλάξουν τη ζωή της. Η Ελίφ Σαφάκ, πιο πολυδιαβασμένη γυναίκα στην Τουρκία, τολμά να μας μυήσει στην έννοια της αγάπης καθώς περιπλανιώμαστε στις σελίδες της.

Συγγραφέας: Ελίφ Σαφάκ. 

Confiteor

Λίγο πριν χάσει τη μνήμη του, ο Αντριά πιάνει στα χέρια του το τελευταίο οικογενειακό κειμήλιο, ένα πανάκριβο βιολί, και γράφει ένα γράμμα στη γυναίκα της ζωής του, μια αναδρομή στην προσωπική του ιστορία και τα πεπραγμένα του. Οι αναμνήσεις του ξεκινούν απ’ τον σκληρό, αδίστακτο πατέρα του και αγγίζουν κάθε πτυχή της ευρωπαϊκής ιστορίας, έτσι όπως ο ίδιος την έχει βιώσει. Ο καταλανός Ζάουμε Καμπρέ συνδυάζει το ταλέντο με το πάθος για την γλώσσα και την ιστορία του τόπου του και μας ταξιδεύει με φρενήρεις ρυθμούς μέσα από εποχές και γεγονότα που δεν θα πάψουν ποτέ να μας συγκλονίζουν.

Συγγραφέας: Ζάουμε Καμπρέ. 

v