8 συνήθειες των προνοητικών μαμάδων

8 συνήθειες των προνοητικών μαμάδων

Προνοητικότητα: το μυστικό της επιτυχίας, το κλειδί της οργάνωσης για όλα. Όσο «χύμα» κι αν έχει υπάρξει κανείς πριν την τεράστια ευθύνη των παιδιών, μετά απ' αυτά αναγκάζεται να γίνει οργανωτικότερος και συνεπέστερος απέναντι στις υποχρεώσεις του, καθώς περιθώριο για (πολλή) χαλαρότητα δεν μοιάζει να υπάρχει. Κάποιες μαμάδες, τα 'χουν καταφέρει και το σπίτι τους λειτουργεί σαν καλοκουρδισμένο ελβετικό ρολόι. Τι κάνουν δηλαδή διαφορετικό απ' όλες τις υπόλοιπες; Ιδού η απάντηση...

1. Η προετοιμασία για το σχολείο γίνεται αποβραδίς: Να είσαι προνοητικός σημαίνει να βλέπεις το μέλλον και να προετοιμάζεσαι αναλόγως. Βλέποντας λοιπόν την χαωτική, αγχωτική, πανικόβλητη ρουτίνα του πρωινού, η προνοητική μαμά ετοιμάζει ό,τι μπορεί να ετοιμαστεί αποβραδίς -τα ρούχα, τα σακίδια και το κολατσιό, αν μπορεί να συντηρηθεί στο ψυγείο- γλιτώνοντας έτσι από κόπο, αλλά κι από νεύρα του πάντες.

2. Βάζουν ένα πλυντήριο κάθε μέρα: Η καλή νοικοκυρά (που, παρεμπιπτόντως δεν είναι επουδενί δούλα) ξέρει ότι αν αφήσει τη στοίβα να φτάσει το ύψος τριώροφου, θα χάσει το Σαββατοκύριακό της πλένοντας, απλώνοντας, σιδερώνοντας κι απ' την αρχή, γι' αυτό κάνει την καρδιά της πέτρα και βάζει κάθε βράδυ ένα (τουλάχιστον) πλυντήριο (με το νυχτερινό ρεύμα εννοείται) το οποίο απλώνει και σιδερώνει την επομένη. 

3. Ξέρουν να ετοιμάζουν το σωστό κολατσιό: Οι προνοητικές μαμάδες γνωρίζουν από πρώτο χέρι ότι το 24ωρο καμιά φορά δεν αρκεί, γι' αυτό επενδύουν στην οργάνωση, φτιάχνοντας ένα... υπερ-κολατσιό, που θα κρατήσει για μέρες.Πίτες, κέικ ή σπιτικές μπάρες δημητριακών, είναι μερικές από τις ιδέες που μπορούν να εξοικονομήσουν χρόνο στην καθημερινότητα. 

4. Το «μαγικό βαλιτσάκι» του αυτοκινήτου: Όταν έχεις μικρά παιδιά, ξέρεις ότι τα πάντα μπορεί να συμβούν σε ένα μικρό ή μεγάλο ταξίδι με το αυτοκίνητο -από εμετός στις στροφές, έως γκρίνια στο μποτιλιάρισμα. Γι' αυτό κρατούν ένα βαλιτσάκι/ σακουλάκι/ τσαντάκι με ορισμένα υπερόπλα: μια αλλαξιά, μια ζακέτα, σακούλες, μωρομάντηλα και μερικά παιχνιδάκια. 

5. Λίστες -το μυστικό της επιτυχίας: Η συνήθεια αυτή είναι μια συνήθεια σωτήρια. Σίγουρα φτιάχνετε λίστες για το σούπερ μάρκετ, όμως πόσο συχνά φτιάχνετε λίστες με τις υποχρεώσεις σας; Το να καταγράψεις τις δουλειές και τις υποχρεώσεις σου, να τις ιεραρχήσεις και στην συνέχεια να έχεις την απόλαυση να τις σβήσεις, είναι εντυπωσιακά βοηθητικό, αφού οργανώνει τη σκέψη και θέτει στόχους. 

6. Ξέρουν να χρησιμοποιούν την κατάψυξη: Επειδή ο χρόνος είναι χρήμα και επίσης εξαιρετικά περιορισμένος, οι μαμάδες που ξέρουν να προνοούν, αποθηκεύουν μικρά γεύματα στην κατάψυξη ή φτιάχνουν σακουλάκια με μυρωδικά και τα διατηρούν φρέσκα καταψύχοντάς τα.

7. Κουβαλούν μεγάλες τσάντες με...: Όχι με καλλυντικά, ούτε με πολλά λεφτά. Οι προνοητικές μαμάδες έχουν πάντα στην τσάντα τους μια αλλαξιά, μια ζακετούλα, μια-δυο πάνες κι κάποιο παιχνιδάκι που μπορεί να σταματήσει το απροειδοποίητο κλάμα. (Οι έξτρα προνοητικές κουβαλούν και μια ομπρέλα καλού-κακού αυτήν την εποχή.)

8. Ένα μικρό φαρμακείο: Όσο χαλαρή κι αν ήσουν πριν γίνεις μαμά, όσο ατρόμητα κι αν αντιμετώπιζες την πιθανότητα του ατυχήματος, τώρα οφείλεις να οργανωθείς για τα παιδιά σου. Δεν μπορούμε να έχουμε πάντα και παντού τα πάντα, μπορούμε όμως να κουβαλάμε στην τσάντα ή το αυτοκίνητο βασικά φάρμακα, ένα αντισηπτικό, αυτοκόλλητες γάζες και αλοιφές κατά τσιμπημάτων.

v