Μπάρες δημητριακών: Σπιτικές συνταγές για όλη την οικογένεια!

Μπάρες δημητριακών: Σπιτικές συνταγές για όλη την οικογένεια!

Θέλετε να έχετε ένα νόστιμο και θρεπτικό σνακ παντού μαζί σας; Αναζητάτε νέες γεύσεις για το κολατσιό του παιδιού; Υπάρχει μια άκρως θρεπτική και εύκολη λύση: οι μπάρες δημητριακών. Αυτές οι μικρές λιχουδιές είναι υγιεινές, νόστιμες και μπορούν να εφοδιάσουν τον οργανισμό σας με ενέργεια χωρίς περιττές θερμίδες. Μπορείτε να τις εντάξετε στο πρωινό σας, σε συνδυασμό με κάποιο ρόφημα, αλλά και να αντικαταστήσετε με αυτές ένα γλυκό με πολλές θερμίδες. Δεν είναι απαραίτητο να τις αγοράσετε! Εάν έχετε λίγο χρόνο μπορείτε να τις φτιάξετε με τα χεράκια σας με πολύ απλά υλικά, που έχετε στο σπίτι σας, και να προσθέσετε τις αγαπημένες σας γεύσεις. Παρακάτω θα δείτε κάποιες εύκολες συνταγές για να φτιάξετε τις δικές σας μπάρες με όποιες παραλλαγές θέλετε!

Μπάρες δημητριακών με φρούτα και ξηρούς καρπούς

Υλικά:

100 γρ. μαργαρίνη

200 γρ. νιφάδες βρώμης

100 γρ. ηλιόσπορους

50 γρ. σουσάμι

50 γρ. καρύδια σπασμένα

3 κ.σ. μέλι

100 γρ. μαύρη ζάχαρη με μελάσα

1 κ.γ. κανέλα

100 γρ. αποξηραμένα cranberries, μούρα ή blueberries

Εκτέλεση:

Αρχικά, ζεσταίνετε τον φούρνο στους 160ο C και βουτυρώνετε ένα ταψάκι 18x25 εκ. Μετά, αναμείξτε τη βρώμη και τους υπόλοιπους καρπούς μέσα στο ταψί και βάλτε τα στον φούρνο να ψηθούν ελαφρά για 5' με 10' λεπτά.

Στο μεταξύ λιώστε το βούτυρο με το μέλι και τη ζάχαρη σε μια κατσαρόλα, προσθέστε τους ψημένους ξηρούς καρπούς και τα φρούτα και ανακάτεψε καλά με μια ξύλινη κουτάλα.

Βάλτε το μείγμα στο ταψάκι πάλι και πιέστε ελαφρά να γίνει μια στρώση. Ψήστε για 30' λεπτά. Αφού κρυώσει το κόβετε με μαχαίρι σε 12 μπάρες.

Πηγή: tlife.gr

Μπάρες με καρύδα και βερίκοκα

Υλικά:

1/4 φλιτζ. τριμμένη καρύδα

1/2 φλιτζ. μαύρη ζάχαρη

1/2 φλιτζ. ξερά βερίκοκα

2 1/2 φλιτζ. κουάκερ

1/4 φλιτζ. καθαρισμένο ηλιόσπορο

120 γραμμ. βούτυρο

1/2 κουτ. γλ. κανέλα

Εκτέλεση:

Αρχικά, ψιλοκόβετε τα βερίκοκα. Βάζετε το βούτυρο, τη ζάχαρη και το μέλι στο τηγάνι και τα ανακατεύετε μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη. Έπειτα βάλτε το μείγμα σε ένα μεγάλο μπολ και στη συνέχεια προσθέστε όλα τα υπόλοιπα υλικά και ανακατέψτε καλά. Στρώνετε το μείγμα σε ταψί και ψήνετε σε μέτριο φούρνο μέχρι να ροδίσει ελαφρά η επιφάνεια (20-30 λεπτά). Μόλις βγει από τον φούρνο, κόβετε το μείγμα σε μπάρες όσο είναι ζεστό.

Πηγή: doctv.gr

Μπάρες με μήλο και κουάκερ

Υλικά:

400γρ μήλα κομπόστα

700 γρ. βρώμη

100 γρ. μέλι

150 γρ καστανή ζάχαρη

300 γρ. βούτυρο Lurpak

1 κουτ. του γλυκού κανέλα

1 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ

Εκτέλεση:

Βράζετε τα μήλα με λίγη ζάχαρη και τα πολτοποιείτε. Λιώνετε το βούτυρο, τη ζάχαρη και το μέλι σε χαμηλή φωτιά ή σε μπεν μαρί ή στο φούρνο μικροκυμάτων. Προσθέτετε την κανέλα και το μπέικιν πάουντερ μέσα στη βρώμη. Αφού λιώσει το βούτυρο με τη ζάχαρη και το μέλι, τα αδειάζετε μέσα στο μείγμα. Προσθέτετε τα πολτοποιημένα μήλα και ανακατεύετε πολύ καλά μέχρι να βραχεί η βρώμη από τα υπόλοιπα υλικά. Έπειτα, απλώνετε σε μία χαμηλή φόρμα ή τσέρκι το μείγμα και ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 20 με 25 λεπτά. Αφού, το βγάλετε από το φούρνο και το αφήστε να κρυώσει, το κόβετε σε κομμάτια.

Πηγή: glykes-alchimies.gr

Εύκολες σοκολατένιες μπάρες χωρίς ψήσιμο

Υλικά:

75 γρ νιφάδες βρώμης (κουάκερ) (3/4 της κούπας)

150 γρ σοκολάτα κουβερτούρα

75 γρ γλυκό κουταλιού πορτοκάλι ψιλοκομμένο

Εκτέλεση:

Λιώνετε τη σοκολάτα (σε μπεν μαρί) και την ανακατεύετε με τις νιφάδες βρώμης και το ψιλοκομμένο πορτοκάλι.

Τοποθετείτε το μείγμα ανάμεσα σε δύο κομμάτια λαδόχαρτο και το στρώνετε με τον πλάστη, δίνοντάς του τετράγωνο σχήμα πάχους ενός δάχτυλου. Έπειτα, αφαιρείτε το επάνω λαδόχαρτο και κόβετε με μαχαίρι σε μακρόστενα κομμάτια, όσο είναι ακόμη μαλακό το μείγμα.

Πηγή: sintagespareas.gr

Μπάρες μπισκότου με σοκολάτα και φυστικοβούτυρο

Υλικά:

Για τη σοκολατένια βάση Για τη βάση με φυστικοβούτυρο Για την επικάλυψη σοκολάτας

80 γρ. βούτυρο λιωμένο

2 συσκευασίες γεμιστά μπισκότα σοκολάτας θρυμματισμένα

1 φλιτζάνι βούτυρο ή μαργαρίνη, λιωμένη

2 φλιτζάνια θρυμματισμένα μπισκότα της επιλογής σας

2 φλιτζάνια ζάχαρη άχνη 240 γραμμάρια

1 φλιτζάνι φυστικοβούτυρο

1 1/2 φλιτζάνια σταγόνες σοκολάτας
4 κουταλιές της σούπας φυστικοβούτυρο

Εκτέλεση:

Για τη σοκολατένια βάση:

Στο μπλέντερ θρυμματίζετε τις δύο συσκευασίες μπισκότα σοκολάτας μέχρι να γίνουν σκόνη. Στη συνέχεια ανακατεύετε με το λιωμένο βούτυρο μέχρι να γίνει ένα ομοιογενές μείγμα.

Εκτέλεση:

Σε ένα μέτριο μπολ, ανακατέψτε με μίξερ χειρός το βούτυρο ή τη μαργαρίνη, τα θρυμματισμένα μπισκότα και την άχνη ζάχαρη μέχρι να ψιχουλιάσει. Στη συνέχεια προσθέτετε το 1 φλιτζάνι φυστικοβούτυρο και ανακατεύετε καλά μέχρι να ενωθεί με τα υπόλοιπα υλικά. Βάζετε στη βάση του ταψιού διαστάσεων 35 x 24 πρώτα τη στρώση με το σοκολατένιο μείγμα πατικώνοντάς το να κάτσει καλά σε όλο το ταψί και καλύπτετε με το μείγμα βάσης φυστικοβούτυρου.

Για την επικάλυψη:

Βάζετε ένα μεταλλικό μπολ πάνω από νερό που σιγοβράζει και ρίχνετε τις σταγόνες σοκολάτας μαζί με τις 4 κ.σ φυστικοβούτυρο. Ανακατεύετε απαλά το μείγμα μέχρι να λιώσει. Απλώστε το μείγμα της σοκολάτας πάνω στο μείγμα φυστικοβούτυρου και τοποθετείστε το στο ψυγείο για 1 ώρα πριν το σερβίρισμα.

Μπάρες με δημητριακά ολικής άλεσης, ξηρούς καρπούς και φρούτα

Υλικά (για 25 περίπου μπάρες):

2 κούπες δημητριακών ολικής άλεσης 

1 κούπα βρώμης (quaker)

1 κούπα ανάλατους ξηρούς καρπούς (όπως φουντούκια, φιστίκια Αιγίνης, αμύγδαλα, κάσσιους κ.α.)

½ κούπα ξερά φρούτα (όπως σταφίδες, goji berries,cranberries, ή ψιλοκομμένα δαμάσκηνα, βερίκοκα, χουρμάδες, μάνγκο, παπάγια, flakes καρύδας κ.α.)

130 γρ. μαύρη ζάχαρη

160 γρ. μέλι

60 γρ. φρέσκο βούτυρο

λίγο αλάτι (εκτός κι αν οι ξηροί καρποί είναι αλατισμένοι)

4-5 σταγόνες βανίλιας (essence)

λίγη λιωμένη σοκολάτα για γαρνιτούρα

3 φύλλα λαδόκολλας.

Εκτέλεση:

Αλέθετε τους ξηρούς καρπούς σε μεγάλα σχετικά κομμάτια στο blender. Τους τοποθετείτε σε ένα ταψάκι μαζί με την βρώμη και τα ψήνετε στο grill για 5' σε μέτρια θερμοκρασία, ανακατεύοντας τακτικά (με προσοχή) μέχρι να ροδίσουν ομοιόμορφα. Τ' αφήνετε στην άκρη να κρυώσουν και φτιάχνετε το σιρόπι που θα δέσει όλα τα υλικά.

Σε ένα μικρό σκεύος ρίχνετε την μαύρη ζάχαρη, το μέλι, το βούτυρο και την βανίλια και περιμένετε να πάρουν βράση ανακατεύοντας συνέχεια. Μόλις βράσει το μείγμα, το αφήνετε για 1-2 λεπτά στην φωτιά και μετά το αποσύρετε.

Όσο ακόμα η καραμέλα είναι πολύ ζεστή προσθέτετε τους ξηρούς καρπούς με την βρώμη και τα ξερά φρούτα κι ανακατεύετε πολύ καλά να πάει παντού. Στην συνέχεια προσθέτετε τα δημητριακά κι ανακατεύετε κι άλλο.
Κατόπιν μεταφέρετε το μείγμα σε μια φόρμα με λαδόκολλα και πιέζετε από πάνω με ένα άλλο φύλλο λαδόκολλας ώστε να δημιουργηθεί λεία κι επίπεδη επιφάνεια.

Λιώνετε για 1' λεπτό την σοκολάτα υγείας στον φούρνο μικροκυμάτων (ανακατεύοντας τακτικά ώστε να μην καεί η σοκολάτα) και σχηματίζετε παράλληλες γραμμές με ένα κουτάλι πάνω στο μείγμα.

Βάζετε την φόρμα στην κατάψυξη για 20' λεπτά και όταν την αφαιρέσετε, τεμαχίζετε σε ίσες μπάρες. Τοποθετείτε την κάθε μπάρα σε ένα μικρό κομμάτι λαδόκολλας και την τυλίγετε σαν καραμέλα. Οι μπάρες διατηρούνται στο ψυγείο για 3-4 εβδομάδες.

Η συνταγή είναι του Άκη Πετρετζίκη

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΜΑΣ

Γραφτείτε στο Newsletter μας

Διαγωνισμοί, δώρα και τα πάντα για το παιδί και την οικογένεια!

v