Πώς να διαλέξετε το σωστό σουτιέν

Πώς να διαλέξετε το σωστό σουτιέν

Δίνουμε πολλή σημασία στα ρούχα, τα παπούτσια και τ’ αξεσουάρ μας, παραμελώντας όμως τα εσώρουχα και κυρίως τα σουτιέν μας. Για να σας προλάβουμε, ξέρουμε πώς είναι να βολεύεσαι για μήνες με το μοναδικό σουτιέν που αισθάνεσαι ότι δεν το φοράς, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι είναι και η σωστή επιλογή. Ακόμα κι αν δεν το πιστεύετε, η επιλογή του ιδανικού σουτιέν είναι πιο πολύπλοκη- και ναι, μπορεί ν’ αλλάξει προς το καλύτερο την εμφάνισή σας.

Βήμα πρώτο: Πάρτε τα… μέτρα σας

Κυριολεκτικά. Θυμάστε πότε ήταν η τελευταία φορά που μετρηθήκατε πριν αγοράσετε σουτιέν; Ακόμα κι αν το είχατε όντως κάνει πριν χρόνια τα σκαμπανεβάσματα στα κιλά, το πιθανότερο είναι ότι έχουν αλλάξει το σώμα σας.

Ξεκινήστε με την περιφέρεια του θώρακα

*Φωτογραφία: wikihow.com

Με μια μεζούρα μετρήστε την περίμετρο του θώρακά σας ακριβώς κάτω απ’ το στήθος σας. Φροντίστε να την κρατάτε σταθερή και να μην είναι καθόλου χαλαρή.

Συνεχίστε με την περιφέρεια του στήθους

*Φωτογραφία: wikihow.com

Φορέστε το πιο απλό και πρόχειρο σουτιέν που κρατάτε στην γκαρνταρόμπα σας και περάστε τη μεζούρα γύρω απ’ την περιφέρεια του στήθους, χωρίς όμως να την πιέζετε.

Και κάντε λίγα μαθηματικά

Για αν βρείτε το ακριβές σας νούμερο, θα χρειαστεί αν αφαιρέσετε από την περιφέρεια του στήθους, την περιφέρεια του θώρακα. Ανάλογα με τη διαφορά που θα προκύψει θα επιλέξετε το μέγεθος ως εξής. Αν η περιφέρεια του θώρακα είναι 80 εκατοστά και η περιφέρεια του στήθους 85, η διαφορά τους είναι 5 εκατοστά. Άρα, σύμφωνα με τον πίνακα, θα επιλέξετε το 80Ε.

Βήμα δεύτερο: Πώς θα βεβαιωθείτε για την τέλεια εφαρμογή του

Η κούπα δεν πρέπει να «κόβει» το στήθος

*Φωτογραφία: Brightside.me

Το μεγαλύτερο μέρος της στήριξης προέρχεται από το λάστιχο που βρίσκεται στην περιφέρεια του θώρακα και όχι στην κούπα. Για να σιγουρευτείτε ότι δεν «κόβει» το στήθος σας, κάντε το εξής τεστ: σηκώστε ψηλά τα χέρια- ακόμα και τότε το σουτιέν πρέπει να καλύπτει κανονικά όλο το στήθος.

Αποφύγετε τα «παχάκια» με ένα απλό κόλπο

*Φωτογραφία: Brightside.me

 Για να μην… προκαλείτε περισσότερο τα παχάκια που πιέζονται από το στενό σουτιέν και πετάγονται, θα πρέπει να δοκιμάσετε το κόλπο με τα δύο δάχτυλα: ο δείκτης και ο μέσος θα πρέπει να χωράνε ανάμεσα στο λάστιχο και τον θώρακά σας.

Βήμα τρίτο: Βρείτε τη σωστό σχήμα για το στήθος σας

Αν έχετε πλούσια τα ελέη, προτιμήστε ένα σουτιέν που καλύπτει το μεγαλύτερος μέρος του στήθους και που έχει «δυνατές» τιράντες για περισσότερη στήριξη. Τα στράπλες είναι μια δύσκολη επιλογή, που μάλλον θα πρέπει ν’ αποφεύγετε.



Όταν το ένα στήθος είναι μεγαλύτερο απ’ το άλλο, θα χρειαστεί να φοράτε σουτιέν με πρόσθετη ενίσχυση, που θα βάλετε στην μεριά του μικρότερου στήθους για να καλύπτεται η μεταξύ τους διαφορά.



«Καμουφλάρετε» το μεγάλο κενό ανάμεσα στα στήθη με ένα σουτιέν που κουμπώνει από την μπροστινή μεριά ή που έχει κενό ανάμεσα στις κούπες.

Το τέλειο σουτιέν για το στήθος που έχει κωνικό σχήμα είναι αυτό που έχει τη λεγόμενη μπανέλα- μισοφέγγαρο. Έτσι, θα φαίνεται γεμάτο όλο το σουτιέν και το μπούστο θα δείχνει πιο πλούσιο.



Για πολύ μικρό στήθος, προτιμήστε σουτιέν με ενσωματωμένη ενίσχυση που το αγκαλιάζουν στο μεγαλύτερο μέρος του. Ωστόσο, προσπαθήστε να μην το παρακάνετε με τα «μαξιλαράκια» για να φαίνεται όσο το δυνατόν πιο φυσικό το αποτέλεσμα.

Όταν το στήθος φαίνεται πεσμένο και είναι λιγότερο γεμάτο στο πάνω μέρος, το ιδανικό σουτιέν είναι το «μπαλκονέ», γιατί έχει χαμηλό κόψιμο που κάνει το στήθος πιο στητό.

Βήμα τέταρτο: Προσοχή στις τιράντες

Τα δύο λάθη που κάνουμε με τις τιράντες είναι είτε ότι τις ανοίγουμε πολύ για να μην μας πιέζουν, είτε ότι τις στενεύουμε πολύ για να κάνουν το στήθος να φαίνεται πιο πλούσιο.

Ο σωστός οδηγός είναι ο εξής: Βρείτε ποια είναι η μέση ανάμεσα στον αγκώνα και τον ώμο. Το σημείο αυτό είναι το σημείο που το στήθος πρέπει να εξέχει περισσότερο. Αν το σουτιέν δεν φτάνει σ’ αυτό το σημείο, θα χρειαστεί να το στενέψετε- αντίστοιχα, αν είναι πάνω απ’ αυτό, θα χρειαστεί να χαλαρώσετε τις τιράντες.

*Φωτογραφία: Brightside.me

Τα καμπανάκια κινδύνου, επίσης χτυπούν αν το στήθος προεξέχει από την πάνω μεριά του σουτιέν και πλησιάζει περισσότερο προς… το λαιμό και αν οι τιράντες σάς αφήνουν κόκκινα σημάδια στον ώμο.

Φροντίστε επίσης, οι τιράντες στο πίσω μέρος τους να φτάνουν ακριβώς κάτω από τα κόκαλα της πλάτης- διαφορετικά θα αισθάνεστε έναν ενοχλητικό πόνο.

Να θυμάστε, επίσης, ότι το μπούστο δεν πρέπει να πέφτει κάτω από το λάστιχο του σουτιέν.

Αν ακόμα δεν πειστήκατε, δείτε τη διαφορά στην παρακάτω φωτογραφία:

v