12 ρεαλιστικά συμπεράσματα έπειτα από 12 χρόνια γάμου

12 ρεαλιστικά συμπεράσματα έπειτα από 12 χρόνια γάμου

Οι ρομαντικές ταινίες καταλήγουν σχεδόν πάντα με τον ίδιο τρόπο: λευκό φόρεμα, όμορφα λουλούδια και ένα ευτυχισμένο ανδρόγυνο που σε κάνει να πιστεύεις ότι θα είναι για πάντα έτσι. Τι γίνεται, όμως, πραγματικά μετά τον γάμο; Πώς καταφέρνει κανείς να διατηρήσει τον ανθόσπαρτο βίο; Η σύζυγος, μαμά και blogger Olga Tsybakina, περιγράφει: «Ως προς τον γάμο μου, έχω διαπιστώσει ότι η ζωή μου δεν διαφέρει και πολύ από αυτήν οποιασδήποτε άλλης παντρεμένης γυναίκας: είχε έρωτα, αγάπη, πάθος και πολλά βάσανα. Υπήρξαν στιγμές που πίστευα ότι δεν έχω άλλα κουράγια. Ότι οι διαφωνίες, η έλλειψη κατανόησης και ο πόνος ήταν υπερβολικά. Υπήρξαν στιγμές που θέλησα να σηκωθώ να φύγω. Ωστόσο, 12 χρόνια μετά, είμαι ακόμα εδώ παντρεμένη και έτοιμη να μοιραστώ μαζί σας τα συμπεράσματά μου για το τι σημαίνει να μοιράζεσαι με κάποιον τη ζωή σου»:

1. Το πάθος θα φύγει

Ναι, ο έρωτας περνά. Ο λόγος για το συναίσθημα αυτό που σε κάνει να νιώθεις εξαρτημένος, εξαντλημένος, που σε κάνει να υποφέρεις, να κλαις, να πονά κυριολεκτικά η καρδιά σου και να είσαι αρρωστημένα παθιασμένος με τον άλλον.

Μια σχέση πρέπει να σε κάνει να νιώθεις καλά. Όχι σαν υστερική, έτοιμη να εκραγεί ή να πέσει στα πατώματα, να σπάσει όλο το σπίτι και να κλαίει για ώρες επειδή δεν έλαβες απάντηση σε ένα μήνυμα.

Μια σχέση πρέπει να σου προσφέρει σταθερότητα. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να είναι βαρετή.

Μια σχέση πρέπει να είναι ήρεμη. Πρέπει, δηλαδή, να επιστρέφεις στο σπίτι καθημερινά μετά τη δουλειά ξέροντας ότι εκεί σε περιμένει η ζεστασιά, η άνεση, η αγάπη. Αν δεν ξέρεις τι σε περιμένει επιστρέφοντας… ίσως δεν αξίζει να επιστρέφεις.

2. Η ζωή στον γάμο δεν είναι ένα συνεχές πάρτι



Η φράση «βίος ανθόσπαρτος» κουκουλώνει το γεγονός ότι κάποτε θα υπάρξουν αρρώστιες, δυσάρεστα συναισθήματα, κούραση, εκνευρισμός, θυμός και προσβολές μέσα στη σχέση. Υπάρχει πάντα η πιθανότητα να συμβούν εξαιρετικά άσχημες καταστάσεις και να έρθουν εντελώς απρόβλεπτες δυσκολίες. Η πιο σημαντική ερώτηση είναι το για πόσο καιρό θα αποφασίσει ένα ζευγάρι να αντέξει αυτές τις καταστάσεις και αν θα μπορέσει να βρει έναν τρόπο να τις μειώσει στο ελάχιστο.

3. Κακά τα ψέματα –το ζευγάρι θα πρέπει να έχει το ίδιο κοινωνικό επίπεδο

Η Σταχτοπούτα και ο Πρίγκιπας δεν είναι τίποτε περισσότερο από ένα παραμύθι, το οποίο ονειρεύονται οι νέες κοπέλες που δεν έχουν καταλάβει ακόμα πώς μεταφράζεται αυτό στην πραγματική ζωή. Η αλήθεια είναι ότι οι γάμοι ανάμεσα σε ζευγάρια διαφορετικού κοινωνικού επιπέδου συνήθως καταλήγουν σε διαζύγιο. Ο έρωτας μπορεί να φέρει δύο ανθρώπους κοντά, όμως, όταν περάσει, οι διαφορές που απομένουν μεταξύ τους, στον τρόπο που μεγάλωσαν, στην ιδιοσυγκρασία τους, την κοσμοθεωρία τους, την άποψή τους για τα χρήματα και τα παιδιά θα έρθουν στην επιφάνεια και θα είναι αγεφύρωτες. Όσες προσπάθειες κι αν γίνουν για να θυμίσει η ζωή τους παραμύθι θα είναι μάταιες.

4. Το ζευγάρι θα πρέπει να εξελίσσεται μαζί

Δεν θα πρέπει ποτέ να επαναπαύεστε στις δάφνες σας. Αν ο άντρας και η γυναίκα δεν εξελίσσονται μαζί, τότε το αποτέλεσμα θα είναι δραματικό: Αργά ή γρήγορα αυτός που κρατά τον άλλο πίσω, θα είναι αυτός που θα εγκαταλειφθεί. Ωστόσο, υπάρχει και ένα ακόμα συμπέρασμα που προκύπτει από αυτό το γεγονός: Δεν μπορείτε να σταματήσετε τον σύντροφό σας από το να θέλει να εξελιχθεί. Δεν έχει σημασία σε ποιον τομέα θέλει να γίνει καλύτερος –σημασία έχει να μην τον σταματήσετε. Αν μπορείτε, μάλιστα, προσπαθήστε να μοιραστείτε και εσείς τα ενδιαφέροντά του.

5. Πρέπει να αποδεχθείτε ο ένας τον άλλον

Μπορεί κάποιες συνήθειες του συντρόφου σας να σας εκνευρίζουν και μπορεί να μη συμφωνείτε μαζί του σε κάποια πράγματα, να έχετε διαφορετικές απόψεις. Αλλά, σε βαθύτερο επίπεδο, οφείλετε να τον αποδεχθείτε με όλα τα μειονεκτήματα και τις παραξενιές του. Πρέπει να τον αφήσετε να είναι ο εαυτός του. Φυσικά, μπορείτε να τον ενθαρρύνετε να αλλάξει προς το καλύτερο. Όμως αυτό θα πρέπει να είναι δική του επιλογή, όχι κάτι υποχρεωτικό.

6. Η γυναίκα δεν πρέπει να βάζει τον εαυτό της σε δεύτερη μοίρα, πίσω από τον άντρα και τα παιδιά της

Προσωπικά βρίσκω πρώτα χρόνο για τον εαυτό μου και μετά για τον άντρα μου και το παιδί μου. Η γυναίκα που θυσιάζει τον εαυτό της για χάρη του άντρα της, σύντομα θα νιώσει μεγάλο βάρος μέσα της. Δεν μπορείς να διαλυθείς για την οικογένειά σου ή να ζεις σύμφωνα με τις επιθυμίες του άντρα σου και των παιδιών σου. Ο γάμος δεν πρέπει να σου βάζει εμπόδια στο να παραμένεις ανεξάρτητη, ενδιαφέρουσα και γεμάτη αγάπη για τη ζωή.

7. Πρέπει να θέλεις να είσαι με τον άντρα σου, αλλά θα πρέπει να τον αφήνεις και ελεύθερο

Τα τελευταία χρόνια προσπαθώ να ζω ακριβώς έτσι. Δεν φοβάμαι το να φύγει ο άντρας μου, γιατί έχει κάθε δικαίωμα να βρει αυτό που τον κάνει πραγματικά ευτυχισμένο (ακόμα κι αν αυτό σημαίνει να ζει χωρίς εμένα), όπως κάθε άνθρωπος. Αυτό είναι το φυσιολογικό. Όπως και εγώ έχω δικαίωμα να βρω το καλύτερο για εμένα –ακόμα κι αν δεν τον περιλαμβάνει. Σίγουρα, η ζωή μας όπως την ξέραμε θα διαλυθεί, όμως δεν θα είναι μια καταστροφή που δεν θα μπορέσουμε να ξεπεράσουμε. Δεν έχει νόημα να κρατάμε έναν άνθρωπο όμηρο σε μία σχέση που έχει πεθάνει.

8. Ο καθένας μπορεί να έχει τα ενδιαφέροντα και τις επιθυμίες του

Ο καθένας έχει δικαίωμα για προσωπικό χώρο και χρόνο. Ο καθένας πρέπει να έχει τα δικά του οικονομικά μέσα για να το πετύχει αυτό.

Αυτό είναι ένα αξίωμα που θα πρέπει να ισχύει σε κάθε σχέση, χωρίς δεύτερη συζήτηση.

Για παράδειγμα, ο δικός μου προσωπικός χρόνος περιλαμβάνει γυμναστική και γιόγκα. Μπορεί να θελήσω να κάνω μια εκδρομή στη φύση, να καθίσω στην ακρογιαλιά για να σκεφτώ. Χρειάζομαι, επίσης, χρόνο για διάβασμα και για να κάνω όσα με ευχαριστούν, ενώ ο άντρας μου μπορεί να θελήσει να βρεθεί με φίλους, ακόμα και να λείψει κάποιες μέρες. Δεν προσπαθώ πάντα να ακολουθώ τις επιθυμίες του, καθώς αυτός είναι ο προσωπικός του χρόνος. Δεν αφήνω την παράνοια και τις υστερίες να μπουν στη μέση. Είμαστε και οι δύο χαρούμενοι με τη συμφωνία αυτή, γιατί είναι δίκαιη.

9. Σκεφτείτε σοβαρά να αποκτήσετε κατοικίδιο

Ειδικά σκύλο ή γάτα, δηλαδή ένα κατοικίδιο που μπορείς να χαϊδέψεις και να αγκαλιάσεις. Η χαρά που θα σας δώσει δεν περιγράφεται με λόγια.

10. Θα πρέπει να έχετε όμοιο ταμπεραμέντο

Αν ο ένας από τους δύο είναι υπερδραστήριος και βιάζεται π.χ. να τελειώνει με τις δουλειές του σπιτιού, ενώ ο άλλος δεν κουνά το δαχτυλάκι του, οι πιθανότητες να επιβιώσει αυτός ο γάμος είναι μικρές. Είναι δυνατό να μειώσετε κάποιες μικροδιαφωνίες σας που έχουν να κάνουν με το διαφορετικό ταμπεραμέντο σας και να ζήσετε ευτυχισμένοι με κάποιον που έχει λίγο διαφορετικό ρυθμό από εσάς. Αν, όμως, είστε εντελώς αντίθετοι σε κάποια θέματα, τότε αργά ή γρήγορα ο ένας από τους δύο θα μείνει πίσω.

11. Το παθιασμένο σεξ δεν είναι το σημαντικότερο

Έπειτα από 12 χρόνια γάμου δεν είναι πάντα εφικτό να απολαμβάνεις το σεξ με το πάθος και τον ρομαντισμό του παρελθόντος. Για την ακρίβεια, μετά περίπου τα 3 χρόνια τα πράγματα κάπως ηρεμούν στον τομέα αυτό. Για να διατηρήσετε τα δυνατά συναισθήματα και την επιθυμία μεταξύ σας, έπειτα από πολλά χρόνια γάμου, χρειάζεται να υπάρχει μεγάλη αγάπη μεταξύ σας. Αν ένας από τους δύο είναι ψυχολογικά εξαρτημένος από τον άλλον για να εισπράξει τρυφερότητα, χωρίς όμως να νιώθει κάτι παραπάνω από αυτό, τότε θα θέλει διαρκώς πάθος και σπίθες, και αυτό δεν θα είναι εύκολο για τον άλλον. Δεν γίνεται, δηλαδή, ο ένας από τους δύο -ή και οι δύο- να παραμένουν στη σχέση επειδή τους βολεύει ή νιώθουν άνετα και να επιθυμούν να μην αλλάξει τίποτα μεταξύ τους.

Να θυμάστε, στις υγιείς, γεμάτες αγάπη σχέσεις, ακόμα και το σεξ μπορεί να γίνει δευτερεύον. Παύει, δηλαδή, να είναι το σημαντικότερο και αυτό δεν χρειάζεται να αποτελεί πρόβλημα.

12. Οι αποφάσεις πρέπει να παίρνονται από κοινού

Προφανώς δεν χρειάζεται κάθε μικρή, καθημερινή απόφαση τη σύμφωνη γνώμη του άλλου. Αλλά οι μεγάλες αποφάσεις, αυτές που πραγματικά επηρεάζουν τη ζωή σας, θα πρέπει οπωσδήποτε να συζητούνται. Και η τελική απόφαση πρέπει να λαμβάνεται από κοινού.

Το πώς θα μεγαλώσετε το παιδί σας, πού θα πάτε διακοπές, ποιο αμάξι θα αγοράσετε –όλα αυτά χρειάζονται συζήτηση. Το να επεμβαίνετε, όμως, π.χ. στην δουλειά του άντρα σας, δεν είναι απαραίτητο. Έχει νόημα να λέτε τη γνώμη σας μόνο όταν σας ζητιέται.

Το σημαντικότερο, πάντως, που μπορεί να βοηθήσει στο να διατηρηθεί ένας γάμος για πολλά χρόνια είναι η επιθυμία να κάνετε και οι δύο συμβιβασμούς, να ακούτε πραγματικά ο ένας τον άλλον, να δίνετε ευκαιρίες στον άλλον να περνά χρόνο μόνος τους και να μην είστε διαρκώς κολλημένοι ο ένας πάνω στον άλλον, σαν σιαμαία, μην αφήνοντάς του προσωπικό χώρο.

Να θυμάστε, συμπερασματικά, ότι η οικογενειακή ζωή είναι ένας συνδυασμός αγάπης, εμπιστοσύνης, αμοιβαίας υποστήριξης, υπομονής και δύναμης της θέλησης. Η σειρά με την οποία θα τα ιεραρχήσετε όλα αυτά, όμως, μπορεί να αλλάζει κάθε τόσο.

 

Πηγή: Brightside.me

v