Η φιλία μεταξύ των μαμάδων είναι πολύ σημαντική, γιατί...

Η φιλία μεταξύ των μαμάδων είναι πολύ σημαντική, γιατί...

Δεν το συνειδητοποιείς, μέχρι που το παιδί σου αρχίζει πλέον να πηγαίνει στο σχολείο, πόσο σημαντικό είναι το να διευρύνεις τους κοινωνικούς σου ορίζοντες και να δημιουργείς φιλικές σχέσεις με ανθρώπους, με τους οποίους μέχρι χθες δεν είχες πολλά κοινά. Πρόκειται για τους γονείς των συμμαθητών του παιδιού σου, με τους οποίους έχει πραγματικά νόημα να αρχίσεις να συναναστρέφεσαι, για πολλούς λόγους που θα εξετάσουμε παρακάτω. Με κάποιους από αυτούς θα ταιριάξεις, με κάποιους άλλους όχι –εξάλλου, είναι πολύ δύσκολο να αποκτήσεις μια νέα κολλητή στα 35 σου! Έχετε, όμως, όλοι σας έναν σπουδαίο κοινό παρανομαστή -την αγάπη σας για τα παιδιά σας- και αυτό αρκεί για να κάνει την σχέση σας όχι μόνο ουσιαστική, αλλά και απαραίτητη!

Έτσι, έχει νόημα να διοργανώσετε εσείς το επόμενο playdate στο σπίτι σας, γιατί:

Δείχνετε στο παιδί σας πώς να αποκτά νέους φίλους

Ο καλύτερος τρόπος για να βοηθήσετε το παιδί σας να γίνει πιο κοινωνικό και να μάθει να χτίζει φιλίες, είναι με το να γίνετε εσείς το παράδειγμα. Ρωτήστε, λοιπόν, το παιδί σας ποιοι είναι οι αγαπημένοι του φίλοι από το σχολείο και κατά πόσο θα ήθελε να τους καλέσετε για παιχνίδι. Βρείτε τα τηλέφωνα των μαμάδων τους και καλέστε τις ένα απόγευμα στο σπίτι, για να πιείτε καφέ και να παίξουν τα παιδιά.

Αποκτάτε καλύτερη εικόνα του παιδιού σας σε σχέση με τους φίλους του (και το αντίστροφο)

Σε ένα τέτοιο playdate δεν θα έχετε μόνο την ευκαιρία να γνωρίσετε νέα άτομα και ίσως να ξεκινήσετε κάποιες φιλίες, αλλά θα μπορέσετε να παρατηρήσετε πώς συναναστρέφεται το παιδί σας με άλλα παιδιά, αλλά και πώς του συμπεριφέρονται εκείνα. Θα καταλάβετε πάρα πολλά μέσα από το παιχνίδι τους και είναι πιθανό να διακρίνετε συμπεριφορές και αντιδράσεις που θα σας εκπλήξουν (π.χ. ότι το παιδί σας δεν μοιράζεται εύκολα τα παιχνίδια του ή ότι παραγκωνίζεται εύκολα από τους φίλους σας).

Καταλαβαίνετε πολλά και για τον εαυτό σας, ως μαμά

Μπορεί με τις παιδικές σας φίλες (είτε έχουν γίνει είτε όχι μαμάδες) να μην διαφέρετε πολύ, ως προς τις απόψεις και τα ενδιαφέροντα. Ανάμεσα στις μαμάδες του σχολείου, όμως, θα διακρίνετε πολλές διαφορετικές προσωπικότητες, η κάθε μία εκ των οποίων έχει τις δικές της αντιλήψεις ως προς την ανατροφή των παιδιών της. Θα «πιάσετε», λοιπόν, τον εαυτό σας να συμφωνεί με κάποιες, να διαφωνεί με κάποιες άλλες, αλλά κυρίως να μπαίνει σε μια διαδικασία σκέψης και αυτοκριτικής που… δεν είναι απαραίτητα κακή.

Οι μαμάδες αυτές μπορεί να σας βοηθήσουν με τρόπους που δεν είχατε φανταστεί

Mom community το ονομάζουν στο εξωτερικό, κάνοντας λόγο για μια μικρο-κοινωνία γυναικών που έχουν όλη την καλή πρόθεση να βοηθήσουν η μία την άλλη σε διάφορα μικρά ή μεγαλύτερα καθημερινά ζητήματα. Ετοιμάζετε, για παράδειγμα, το πάρτι του παιδιού σας και δεν προλαβαίνετε να μαγειρέψετε πολλά; Θα σας βοηθήσουν εκείνες. Προέκυψε έκτακτη υποχρέωση και δεν μπορείτε να πάρετε το παιδί από το σχολείο; Κάποια μαμά θα προσφερθεί να το κρατήσει σπίτι της για να σας εξυπηρετήσει. Προσοχή όμως: Ο άγραφος μα απαράβατος κανόνας είναι ότι θα κάνετε και εσείς το ίδιο, όταν παραστεί ανάγκη. Γιατί στις φιλίες μεταξύ των μαμάδων, μπορεί να μην υπάρχει κοινό παρελθόν για να σας «δένει» συναισθηματικά, υπάρχει όμως η πρόθεση για κοινό μέλλον και αυτό, μερικές φορές, κάνει την σχέση πιο απαιτητική μεν αλλά ίσως, τελικά, και πιο ουσιαστική.

Υπάρχει αλληλεγγύη μεταξύ σας (και διανομή σημαντικών πληροφοριών)

Ακόμα σημαντικότερη βοήθεια, όμως, είναι αυτή που μπορεί να σας προσφέρουν σε σοβαρά ζητήματα που απασχολούν το παιδί σας, καθώς αν έχετε την τύχη να συναναστραφείτε με πραγματικά αξιόλογες μαμάδες που νοιάζονται για την «ομάδα» σας, δεν θα διστάσουν να σας προειδοποιήσουν αν π.χ. ο γιος σας πέφτει θύμα bullying στο σχολείο ή αν η κόρη σας συναναστρέφεται με κακόφημες παρέες. Μάλιστα, οι καλές φίλες-μαμάδες δεν θα το κάνουν με τρόπο κακόβουλο και επικριτικό, παρά με απόλυτη διακριτικότητα και με ειλικρινή διάθεση να σταθούν δίπλα σας στην αντιμετώπιση του προβλήματος. Ο λόγος είναι απλός: Θα ήθελαν να κάνετε κι εσείς το ίδιο, αν επρόκειτο για το δικό τους παιδί.

Μπορείτε να δημιουργήσετε όλες μαζί ένα κοινό μέτωπο, για να αντιμετωπίσετε τυχόν προβλήματα του σχολείου

Είτε πρόκειται για την έλλειψη θέρμανσης, είτε για κάποια δασκάλα για την οποία έχουν συσσωρευτεί παράπονα, σε συνεννόηση και συνεργασία με τις άλλες μαμάδες έχετε σαφώς περισσότερες πιθανότητες να διορθώσετε ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζουν καθημερινά τα παιδιά σας και να κάνετε την σχολική ζωή τους καλύτερη.

Γιατί, μερικές φορές, καταλήγουν να γίνονται οι μοναδικές σας φίλες…

Γιατί μπορεί να έχεις κάμποσες καλές φίλες από «τα παλιά», όμως είτε επειδή μένουν μακριά, είτε επειδή δεν έχουν παιδιά, είτε επειδή το πρόγραμμα σας είναι εντελώς διαφορετικό, έχεις φτάσει να τις βλέπεις μια φορά στους 3 μήνες. Έτσι, όταν είναι Κυριακή πρωί και ετοιμάζεσαι για βόλτα με το παιδί, είναι πολύ πιο πιθανό να ακολουθήσουν οι καινούργιες σου φίλες, εξασφαλίζοντας έτσι και σίγουρη διασκέδαση για τα παιδιά σας. Σκέφτεστε ότι όλη αυτή η «συμβατικότητα» ακούγεται υπερβολικά πεζή; Ίσως –κάπως έτσι, όμως, δεν ξεκίνησαν οι περισσότερες σπουδαίες φιλίες της ζωής σας;

 

v