Πρώτη φορά γονείς: 10 tips για να προστατεύσετε τον γάμο σας

Πρώτη φορά γονείς: 10 tips για να προστατεύσετε τον γάμο σας

Τα περισσότερα ζευγάρια θα έχετε διαπιστώσει πως η σχέση σας με τον σύντροφό σας μοιάζει να περνά μέσα από συμπληγάδες κατά την διάρκεια των πρώτων μηνών με το μωρό (ειδικά αν πρόκειται για το πρώτο σας παιδί). Ο ρόλος του γονιού έχει την ιδιότητα να φωτίζει κι άλλες πτυχές του εαυτού μας που μέχρι πρότινος πιθανώς ο σύντροφός μας να μη γνώριζε –πιθανώς δε να μην τις είχαμε ανακαλύψει και εμείς οι ίδιοι. Ταυτόχρονα, η έλλειψη ύπνου, η σωματική κόπωση, τα αναπόφευκτα κλάματα, οι παρεμβολές εξωτερικών παραγόντων, οι διαφορετικές απόψεις κ.ο.κ. είναι σχεδόν δεδομένο ότι θα φέρουν το ζευγάρι συχνά σε ρήξη, δημιουργώντας εντάσεις πρωτόγνωρες για πολλούς. Μην απελπίζεστε, όμως. Οι παλιοί και έμπειροι επιμένουν ότι υπάρχει ελπίδα –αρκεί να υπάρχει και θέληση και προσπάθεια.

Οι παρακάτω «δοκιμασμένες» συμβουλές θα σας βοηθήσουν να διανύσετε αυτή την αρκετά «ανώμαλη» για τη σχέση σας διαδρομή αλώβητοι:

Μην ξεχνάτε ποτέ: Εσείς είστε οι γονείς

Ούτε οι παππούδες, ούτε οι θείοι, ούτε οι φίλοι έχουν δικαίωμα να παρέμβουν στον τρόπο που μεγαλώνετε το μωρό σας. Να δώσουν μία συμβουλή ή να πουν μια γνώμη ναι –όχι, όμως, να επέμβουν. Όσο εσείς οι δύο συμφωνείτε στο τι είναι καλύτερο για το παιδί σας, τότε δεν έχετε να φοβάστε τίποτα.

Να ενθαρρύνετε ο ένας τον άλλον

Αυτή τη στιγμή η σχέση σας (αλλά και ο ίδιος σας ο εαυτός) περνά μια περίοδο αναπροσαρμογής και… εκπαίδευσης. Φροντίστε να βάλετε την υπομονή και την ενθάρρυνση ψηλά στη λίστα των προτεραιοτήτων σας και προσπαθήστε σε κάθε ευκαιρία να δίνετε χαρά ο ένας στον άλλον, επιστρατεύοντας το χιούμορ και ευγνωμονώντας την καλή σας τύχη να έχετε μια τόσο όμορφη οικογένεια.

Να δείχνετε σεβασμό

Κάνετε και οι δύο το καλύτερο που ξέρετε και μπορείτε. Δεν θα συνεχίσετε να μπορείτε, όμως, όταν ο ένας μειώνει ή υποτιμά τον άλλον για τυχόν λάθη ή έλλειψη αυτοπεποίθησης.

Αποδεχτείτε τις διαφορές σας

Το ότι εσείς μπορεί να κάνετε κάτι διαφορετικά από τον σύντροφό σας, δεν σημαίνει ότι κάποιος από τους δυο σας το κάνει λάθος. Σημαίνει απλά ότι κάποια πράγματα γίνονται με περισσότερους από έναν τρόπους. Και αυτό μπορεί να αποτελέσει μία ακόμα ευκαιρία αφενός για να μάθετε κάτι ο ένας από τον άλλον και αφετέρου, για να προσφέρει ο καθένας σας τον καλύτερό του εαυτό στο παιδί.

Προσπαθήστε να μην κρατάτε σκορ

Το παιχνίδι «ποιος έκανε περισσότερα» δεν έχει νικητές. Κάθε συνεισφορά είναι σημαντική. Ζητάτε βοήθεια από τον σύντροφό σας αν την χρειάζεστε, αλλά με αγάπη και ευγνωμοσύνη, όχι με θυμό και απαίτηση.

Μοιραστείτε τους φόβους σας

Όλοι οι γονείς έχουν φόβους –ειδικά οι νέοι που δεν είχαν καν φανταστεί τι αγωνίες μπορεί να βιώσουν με το μωρό. Το να μην τους αποκαλύπτετε, όμως, μπορεί να προκαλέσει μεγάλη ένταση στη σχέση σας. Αντίθετα, αν τους μοιραστείτε με τον άλλον και τους συζητήσετε, το πιθανότερο είναι ότι θα τους εκλογικεύσετε και θα ηρεμήσετε μια ώρα αρχύτερα.

Και οι δύο γονείς είστε ίσοι

Ακόμα κι αν ο ένας από τους δύο περνά περισσότερο χρόνο με το παιδί από τον άλλον, η γνώμη και των δύο είναι εξίσου βαρύνουσα.

Εκφράστε τους προβληματισμούς σας

Ο νέος ρόλος του γονιού θα «βγάλει» και στους δυο σας νέες συμπεριφορές που πιθανώς δεν είχατε ξαναδεί ο ένας στον άλλον. Συζητήστε τις όσο είναι νωρίς και αν κάτι σας ενοχλεί, διορθώστε το άμεσα. Μιλήστε ακόμα και για τα νέα σας συναισθήματα, π.χ. η νέα μαμά μπορεί να μη νιώθει πλέον καθόλου σέξι και επιθυμητή, ο νέος μπαμπάς μπορεί να βρίσκει την γυναίκα του ακόμα όμορφη αλλά να δυσκολεύεται να την προσεγγίσει σεξουαλικά. Μιλήστε για όλα αυτά που νιώθετε και διαβεβαιώστε ο ένας τον άλλον για την αγάπη σας.

Και κάντε σεξ, όπως και να΄χει!

Η πρώτη φορά μετά το μωρό θα είναι έτσι κι αλλιώς δύσκολη. Αν καθυστερήσετε, όμως, υπερβολικά θα είναι… καταστροφική. Βάλτε στην άκρη την κούραση και πείτε «ναι». Θα κοιμηθείτε πολύ καλύτερα στην αγκαλιά του αγαπημένου σας μετά και θα θυμηθείτε ότι δεν είστε μόνο γονείς –είστε ΚΑΙ εραστές ΚΑΙ φίλοι.

Παρατηρήστε μαζί το μωρό σας να κοιμάται

Είστε οι μοναδικοί άνθρωποι σε ολόκληρη τη γη που θα μπορούσαν να έχουν δώσει ζωή σε αυτό το μικρό πλασματάκι. Γνωρίζοντας και οι δύο πόσο πολύ το αγαπάτε, μην αμελήσετε να θυμηθείτε πόσο τυχεροί είστε που βρήκατε ο ένας τον άλλο και δημιουργήσατε μια οικογένεια.

Πηγή: yourtango.com

v