Πώς να αποκτήσει το παιδί σωστές διατροφικές συνήθειες

Πώς να αποκτήσει το παιδί σωστές διατροφικές συνήθειες

«Είμαστε ό,τι τρώμε», λέει ο σοφός λαός κι εμείς θα συμφωνήσουμε και θα συμπληρώσουμε ότι το ίδιο ισχύει και για τα παιδιά μας. Ως γονείς σε μια χώρα με υψηλά ποσοστά παχυσαρκίας, είναι χρέος μας να προφυλάξουμε τα παιδιά από αυτόν τον κίνδυνο, μαθαίνοντάς τα από τώρα να έχουν σωστές διατροφικές συνήθειες. Εξάλλου, όσο πιο μικρά τις αποκτήσουν, τόσο πιθανότερο είναι ότι, όχι μόνο θα τις δεχτούν αδιαμαρτύρητα αλλά και ότι θα τις «κρατήσουν» μεγαλώνοντας.

Τι μπορείτε να κάνετε, όμως, από τώρα για να σιγουρευτείτε ότι το παιδί σας θα μάθει να τρώει σωστά;

Το πρωί να τρως σαν βασιλιάς!

Το πρωινό ελέγχει την όρεξη, αφού δίνει την αίσθηση του κορεσμού και έτσι το συνεχές τσιμπολόγημα μέσα στη μέρα, μειώνεται κατά πολύ. Εκτός αυτού, σύμφωνα με σχετικές έρευνες, έχει αποδειχθεί ότι τα παιδιά που τρώνε καθημερινά πρωινό έχουν καλύτερες επιδόσεις στο σχολείο αλλά και υψηλότερο δείκτη ευφυίας.

Αν ψάχνετε μερικές υγιεινές ιδέες για το πιο δυναμωτικό γεύμα της ημέρας, ένα μπολ δημητριακά με γάλα είναι η «κλασική» επιλογή. Για να τα εναλλάσσετε, ένα τοστ με μαύρο ψωμί, τυρί και γαλοπούλα ή μια αραβική πίτα με τα ίδια υλικά είναι εξίσου κατάλληλα για ένα καλό ξεκίνημα. Και για να προσθέσετε κάτι γλυκό και λαχταριστό, μπορείτε να φτιάξετε μια σπιτική αλοιφή με γεύση μπανάνα που θα απλώσετε στο ψωμί του παιδιού.

Συχνά αλλά υγιεινά γεύματα

Τα παιδιά μεγαλώνουν συνεχώς, γι’ αυτό χρειάζονται αρκετή ενέργεια για τα… κυβικά τους! Το κόλπο για να νιώθουν χορτασμένα όλη την ημέρα είναι τα τακτικά αλλά υγιεινά, μικρά γεύματα, έτσι ώστε να μην καταφεύγουν σε λιχουδιές αμφίβολης ποιότητας, που μάλιστα δεν τα χορταίνουν.

Τα φρούτα, φυσικά, είναι μια εξαιρετική επιλογή για θρεπτικά και χορταστικά σνακ μέσα στη μέρα. Ακόμα και για τα παιδιά, όμως, που δεν τα συμπαθούν ιδιαίτερα (και δυστυχώς είναι πολλά!), υπάρχουν κάποια «κόλπα» για να τα πείσετε να τα καταναλώσουν αδιαμαρτύρητα. Ένας τρόπος είναι να κόψουμε τα φρούτα σε πρωτότυπα σχήματα. Κάντε τα πιο πρωτότυπα και θελκτικά για τα παιδιά, ώστε να συνδυάσουν το φαγητό με παιχνίδι! Μπορείτε να πάρετε κάποιες ιδέες από παλαιότερο άρθρο μας. Μία δεύτερη εναλλακτική είναι να επενδύσετε σε δροσιστικούς χυμούς, smoothies ή ροφήματα, τα οποία τα παιδιά καταναλώνουν πιο... αδιαμαρτύρητα. Ειδικά τώρα που ο καιρός αρχίζει να ζεσταίνει και αυξάνονται οι ανάγκες για υγρά, τα φρουτοροφήματα είναι μια ιδέα που συνδυάζει δροσιά και γεύση. Το Danonino Drink έχει γεύση μπανάνα ή φράουλα, δύο πολύ αγαπητά φρούτα στα πιτσιρίκια μας! Πέρα από τη γεύση, πρέπει να μας ενδιαφέρουν οι βιταμίνες και τα θρεπτικά στοιχεία, που υπάρχουν σε αφθονία στο γιαουρτοποτό, το οποίο είναι ιδιαίτερα εμπλουτισμένο σε ασβέστιο και βιταμίνη D. Λίγος πάγος, ένα χρωματιστό καλαμάκι και είμαστε έτοιμοι ανά πάσα ώρα της ημέρας, είτε αυτό είναι στο σχολείο, είτε την ώρα που παίζουν στο σπίτι. Η φανταχτερή συσκευασία με τον Dino το δεινόσαυρο πάντα βοηθάει!

Προσέξτε τις συνήθειες όλης της οικογένειας

Αν απαιτείτε απ’ το παιδί να τρώει σωστά ενώ εσείς ενδίδετε κάθε μέρα σε ανθυγιεινές λιχουδιές, έχετε βάλει αυτογκόλ στην προσπάθειά σας. Πρέπει πάντα να θυμάστε ότι το σωστό παράδειγμα που θα του δώσετε, «μετράει» και με το παραπάνω. Εκτός αυτού, θα πρέπει να κόψετε συνήθειες, όπως το να τρώτε χαζεύοντας μπροστά από την τηλεόραση, καταναλώνοντας ασυναίσθητα μεγαλύτερες ποσότητες φαγητού, ακόμα κι αν έχετε χορτάσει.

Μια καλή λύση είναι να καθιερώσετε -πάντα στο μέτρο του δυνατού- να τρώτε οικογενειακώς κάποιες μέρες της εβδομάδας. Εκτός του ότι είναι ένας τρόπος να «δεθείτε», το παιδί θα έρθει πιο κοντά στο σπιτικό φαγητό και θα μάθει να το εκτιμά περισσότερο. Αν υπάρχει η δυνατότητα να σας βοηθήσει κατά την προετοιμασία του γεύματος, ακόμα καλύτερα!

Περιορίστε τις «απαγορευμένες» τροφές

Κανένα παιδί δεν μπορεί να πει από μόνο του «όχι» στις απαγορευμένες αλλά αγαπημένες του τροφές, γι’ αυτό είναι στο δικό σας χέρι να αναλάβετε δράση. Προσπαθήστε να περιορίσετε, για παράδειγμα, τα αναψυκτικά και να τα αντικαταστήσετε με υγιεινά αλλά απολαυστικά ροφήματα. Ένα ακόμη λάθος που πρέπει να αποφύγετε, είναι να χρησιμοποιείτε τέτοιου είδους τροφές ως επιβράβευση. Ακολουθήσετε τον κανόνα του «δεν το αγοράζω για να μην το φάω» και θα τα καταφέρετε. 

v