«Δεν χρειάζεται να μοιάζεις με όλους» και 5 ακόμα αλήθειες που πρέπει να μάθουμε στα παιδιά μας

«Δεν χρειάζεται να μοιάζεις με όλους» και 5 ακόμα αλήθειες που πρέπει να μάθουμε στα παιδιά μας

Η μεγαλύτερη υποχρέωσή μας ως γονείς είναι να τους μάθουμε τις μεγαλύτερες αλήθειες για τη ζωή. Αλήθειες που σ’ αυτή την ηλικία τους είναι δύσκολο να καταλάβουν από μόνα τους, αλλά που θα τους φανούν χρήσιμες σε κάθε τους βήμα, όχι μόνο τώρα αλλά και στην ενήλικη ζωή τους.

*Φωτογραφία: egmworld.org

«Δεν χρειάζεται να μοιάζεις με κανέναν»

Περιλαμβάνει τα πάντα: από τα μικρά παιδιά που αντιγράφουν τους φίλους τους, τους εφήβους που κάνουν τα πάντα για να ταιριάξουν σε μια παρέα και αργότερα τους νέους ενήλικες που θέλουν να γίνουν πιστά αντίγραφα των γονιών τους για να μην τους απογοητεύσουν. Καθένας μας είναι διαφορετικός, μοναδικός και το ίδιο πολύτιμος με όλους. Πρέπει να ενθαρρύνουμε και ν’ αγκαλιάσουμε τη διαφορετικότητα του παιδιού μας και να του δείξουμε ότι αυτή είναι που κάνει τον καθένα από εμάς μοναδικό και τη ζωή τόσο ενδιαφέρουσα!

«Όλα συμβαίνουν για κάποιο λόγο»

Μια αλήθεια που πρέπει, πού και πού, να υπενθυμίζουμε και στον εαυτό μας. Μικροί και μεγάλοι, πολλές φορές, όταν αποτυγχάνουμε και απογοητευόμαστε, μας παίρνει από κάτω και σκεφτόμαστε «Γιατί να το πάθω εγώ αυτό;». Η άποψη «Όλα συμβαίνουν για κάποιο λόγο» μπορεί σε κάποιους να φαίνεται μοιρολατρική και ίσως είναι, όμως ταυτόχρονα είναι και αισιόδοξη. Δεν σημαίνει ότι πρέπει να δεχόμαστε παθητικά τα καλά και τα κακά που επιφυλάσσει η μοίρα μας, αλλά ότι πρέπει να αξιοποιούμε όλες μας τις εμπειρίες. Ακόμα και τα εμπόδια μπαίνουν στον δρόμο μας για κάποιο λόγο, για να μας κάνουν πιο δυνατούς.

«Αξιοπρεπής είναι αυτός που ξέρει να χάνει»

Και αυτός που ξέρει να δέχεται την ήττα του. Δεν είναι εύκολο να περάσεις στο μυαλό ενός μικρού παιδιού ή ακόμα και ενός εφήβου, ότι το πώς διαχειρίζεται κανείς τις αποτυχίες, τις ήττες και τα λάθη του δείχνει πολλά για τον χαρακτήρα του. Υποχρέωσή μας είναι να είμαστε το πρότυπο για τα παιδιά, έτσι ώστε τώρα να μάθουν να δέχονται το σκέτο «Καλά» στο σχολείο και αργότερα την απόρριψη από δουλειές, φίλους και συντρόφους.

*Φωτογραφία: babble.com

«Πρέπει να ξέρεις πότε θα συμβιβάζεσαι»

Ο συμβιβασμός απ’ όλες τις πλευρές είναι απαραίτητος στις οικογενειακές, φιλικές και ερωτικές μας σχέσεις. Το να συμβιβάζεσαι, όμως με μια δουλειά που πλέον δεν σε καλύπτει, με έναν άνθρωπο που πλέον δεν αγαπάς και με φίλους που σε υποβιβάζουν δεν είναι θεμιτό. Μια από τις μεγαλύτερες αλήθειες-μαθήματα που πρέπει να δώσουμε στα παιδιά μας είναι ότι ο συμβιβασμός πρέπει να σταματάει όταν πια δεν είσαι ευτυχισμένος. Είναι εξίσου σημαντικό και απαιτεί την ίδια δύναμη το να μάθεις πότε πρέπει να φεύγεις από μια φιλία, μια δουλειά ή μια σχέση.

«Κανείς και τίποτα δεν είναι τέλειο»

Ούτε τα παιδιά μας είναι τέλεια ούτε εμείς είμαστε οι τέλειοι γονείς. Κανείς δεν μπορεί να είναι τέλειος, όσο κι αν προσπαθεί. Οι ατέλειες είναι κομμάτι της διαφορετικότητας. Δεν πρέπει αυτές να είναι το κριτήριό μας για να απορρίπτουμε έτσι απλά τους ανθρώπους δίπλα μας.

«Σκέψου αν αυτό που περνάς είναι όντως το μεγαλύτερο πρόβλημα που θα έχεις»

Είναι δύσκολο να πεις αυτή τη φράση στο παιδί που θεωρεί τραγωδία το ότι δεν του αγοράζετε το πανάκριβο παιχνίδι που ζήτησε ή στον έφηβο που δεν του επιτρέπετε να πάει στο πάρτι του κολλητού του και να βρείτε αντίκρισμα. Πού και πού, όμως, μπορείτε να… ρίχνετε αυτόν τον προβληματισμό στο τραπέζι για να τους δείξετε πως ναι μεν στον δικό τους κόσμο αυτά είναι σημαντικά, αλλά υπάρχουν σημαντικότερα προβλήματα, πουν ενδεχομένως θα χρειαστεί να αντιμετωπίσουν στο μέλλον.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΜΑΣ

Γραφτείτε στο Newsletter μας

Διαγωνισμοί, δώρα και τα πάντα για το παιδί και την οικογένεια!

v