«Πώς κατάφερα να κάνω οικονομία όταν γεννήθηκε ο γιος μου»

«Πώς κατάφερα να κάνω οικονομία όταν γεννήθηκε ο γιος μου»

Όταν το μωράκι μας έρχεται στον κόσμο, πρέπει να βρούμε έναν τρόπο να αναπροσαρμόσουμε τη ζωή μας σε πολλά επίπεδα. Ένα απ’ αυτά είναι και το οικονομικό αφού, κακά τα ψέματα, οι ανάγκες του μωρού μας έρχονται πρώτες και αν δεν κάνουμε καλή διαχείριση των χρημάτων, είναι πολύ εύκολο να βγούμε εκτός πλάνου. Κάθε νέα μαμά, λοιπόν, καλείται να σκεφτεί πώς θα κάνει οικονομία. Αν κι εσείς βρίσκεστε στην ίδια κατάσταση, συμβουλευτείτε αυτήν τη μαμά που έβαλε στόχο και τα κατάφερε!

«Μόλις μάθαμε ότι είμαι έγκυος, ο άντρας μου κι εγώ χαρήκαμε πάρα πολύ. Μόλις κρατήσαμε το μωρό στην αγκαλιά μας, ακόμα περισσότερο. Όμως, με τα πρώτα έξοδα του μαιευτηρίου να έχουν μειώσει σημαντικά τον οικογενειακό μας προϋπολογισμό, έπρεπε να βρούμε τρόπους να κάνουμε οικονομία. Εξάλλου, εγώ δεν δουλεύω και οι ανάγκες του νεογέννητου μωρού μας ήταν αυξημένες -φυσικά, δεν μπορείς να κόψεις τα ραντεβού στον παιδίατρο ούτε όλες τις καινούριες που πρέπει να γίνουν. Γι’ αυτό, τα... βάλαμε κάτω με τον άντρα μου και σκεφτήκαμε αυτές τις απλές αλλά σωτήριες λύσεις.

Πώς κάνουμε οικονομία στο ρεύμα

Εδώ και καιρό, είχαμε εγκαταστήσει νυχτερινό τιμολόγιο, χωρίς ωστόσο να κάνουμε ιδιαίτερη χρήση του. Από τότε που γεννήθηκε ο γιος μου, όμως, και που το καλάθι των απλύτων, είναι πάντα γεμάτο, φροντίζω να βάζω πλυντήρια μόνο το βράδυ. Έτσι κι αλλιώς σηκώνομαι με τον μικρό, οπότε τα 5 λεπτά που κάνω για να βάλω το πλυντήριο δεν μου στερούν ύπνο. Tο πλυντήριο πιάτων φροντίζω να είναι πάντα γεμάτο ενώ προτιμώ το πρόγραμμα μικρής διάρκειας που είναι ιδανικό για τα λίγο λερωμένα σκεύη και πιάτα, που έτσι καθαρίζουν πιο οικονομικά αλλά και οικολογικά.

Μετά τα πλυσίματα, σειρά είχε το φως! Ο άντρας μου αντικατέστησε τις παλιές λάμπες στα φώτα με λαμπτήρες εξοικονόμησης ενέργειας, γλιτώνοντάς μας από αρκετά χρήματα ακόμα στον λογαριασμό του ρεύματος. Μπορεί να είναι πιο ακριβοί από τους κλασικούς λαμπτήρες, όμως απόσβεση γίνεται και με το παραπάνω.



Όσον αφορά τη μαγειρική, φροντίζω να ετοιμάζω δυο φαγητά που θα βάλω μαζί στον φούρνο (π.χ. ένα κανονικό και μια πίτα). Έτσι, εκτός από ρεύμα, γλιτώνω και την καθημερινή κούραση της μαγειρικής. Μπορεί να βάζω περισσότερο χρόνο τη μία μέρα αλλά την υπόλοιπη εβδομάδα είμαι πιο ξεκούραστη.

Άνοιξα έναν δεύτερο λογαριασμό στην τράπεζα

Για να μην βγούμε εκτός προϋπολογισμού, συμφωνήσαμε με τον άντρα μου να ανοίξουμε έναν δεύτερο κοινό λογαριασμό, στον οποίο βάζουμε ένα σταθερό ποσό κάθε μήνα- δεν είναι μεγάλο, όμως θα φανεί χρήσιμο σε κάποια επείγουσα ανάγκη ή όταν πρέπει να καλύψουμε «έκτακτες» υποχρεώσεις. Φροντίζουμε, φυσικά, να μην «τραβάμε» χρήματα από τον λογαριασμό αυτό για τα καθημερινά μας έξοδα έτσι ώστε να μένει όσο γίνεται, ανέπαφος!

Κυνηγάω τις προσφορές

Πάντα μου άρεσε να κοιτάω για συμφέρουσες τιμές, όμως από τότε που έγινα μαμά, άρχισα να το «ψάχνω» ακόμα περισσότερο. Κάνοντας αρχικά μια έρευνα αγοράς για τα προϊόντα που θα χρειαζόταν το μωρό μου, συνειδητοποίησα ότι ένα αρκετά μεγάλο μέρος του μηνιαίου οικογενειακού μας budget, θα πήγαινε σε αυτά. Έτσι, άρχισα να ψάχνω κάποια λύση που να μας συμφέρει αλλά ταυτόχρονα να είμαι σίγουρη ότι δίνω στο παιδί μου ό,τι καλύτερο.

Το πρώτο μου βήμα ήταν να πειραματιστώ με τις online αγορές. Ενώ γενικά δεν χρησιμοποιούσα το ίντερνετ για τα ψώνια μου, ανακάλυψα ότι συμφέρουν πολύ περισσότερο και έτσι τις έβαλα στο πρόγραμμα. Παράλληλα εξοικονομούσα χρόνο από το να πάω στα μαγαζιά- κάτι που δεν είναι εύκολο για μένα γιατί ο άντρας μου δουλεύει και οι γονείς μου δεν μπορούν πάντα να βοηθούν με το παιδί.

*Φωτογραφία: zoomlife.ir

Στην... έρευνά μου, ανακάλυψα επίσης ότι υπάρχουν οικονομικά πακέτα με όλα τα απαραίτητα προϊόντα καθημερινής βρεφικής φροντίδας που συμφέρουν ακόμα περισσότερο.  Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι έκανα εκπτώσεις στην ποιότητα. Επέλεξα ένα πακέτο προσφορών με προϊόντα της Mustela από το online φαρμακείο που εμπιστεύομαι και εξαργύρωσα τους πόντους που είχα συγκεντρώσει από προηγούμενη παραγγελία με αποτέλεσμα να μου βγει ακόμα πιο φθηνά. Με όλα τα απαραίτητα για το μπάνιο και την αλλαγή της πάνας, δεν χρειάζεται πλέον να κοιτάω και να ψάχνω προσφορές μεμονωμένα για το καθένα. Επιπλέον, η τσάντα-νεσεσέρ είναι ιδανική για να τα μεταφέρω πανεύκολα όταν πηγαίνω το παιδί στους παππούδες ή όταν πάμε οικογενειακώς ένα μικρό ταξίδι (και μπορώ να τη χρησιμοποιήσω για τα καλλυντικά μου, όταν δεν θα χρειάζεται πια για τον μικρό). 

Τα «δωρεάν» στην Αθήνα είναι περισσότερα απ’ όσα νόμιζα

Το ότι γίναμε μαμάδες δεν σημαίνει ότι πρέπει να παραμελούμε την διασκέδασή μας -τόσο τη δική μας όσο και των παιδιών. Αυτό που κατάλαβα ψάχνοντας, είναι ότι δεν χρειάζεται να πληρώσεις για να πας κάπου καλά με τα παιδιά. Φροντίζω, ας πούμε, να ενημερώνομαι κάθε βδομάδα για τις εκδηλώσεις που διοργανώνονται στο Κέντρο Επισκεπτών Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Φέτος που ο γιος μου έχει γίνει ενός έτους, μπορούμε να πηγαίνουμε και σε προγράμματα που απευθύνονται σε πολύ μικρά παιδιά, όπως αυτό εδώ. Άλλες μέρες, όταν έχει καλό καιρό, πηγαίνουμε οικογενειακώς για πικ- νικ, κάτι που δείχνει να απολαμβάνει ο γιος μου. 

Το να προσπαθείς να κάνεις οικονομία με ένα νεογέννητο μωρό δεν είναι εύκολο, σίγουρα όμως δεν είναι κι ακατόρθωτο, αρκεί να έχεις βάλει πρόγραμμα!

Καλό μας χειμώνα!»

v