Πρώτη μέρα στο «μεγάλο» σχολείο

Πρώτη μέρα στο «μεγάλο» σχολείο

Πλησιάζει η πρώτη μέρα της πρώτης φοράς που το παιδί σας θα πάει σχολείο. Είναι αναμενόμενο να σας έχει κυριεύσει αγωνία μαζί με ενθουσιασμό που το παιδάκι σας έφτασε κιόλας στην Α΄Δημοτικού. Για να μην του μεταδώσετε, όμως, όλο αυτό το άγχος και για να κάνετε την προετοιμασία για την πρώτη μέρα στο σχολείο ακόμα πιο ευχάριστη, ακολουθήστε τις παρακάτω συμβουλές.

Δύο εβδομάδες νωρίτερα

Το μολύβι: Δείξτε στο παιδί σας πώς να χρησιμοποιεί το μολύβι. Δεν χρειάζεται να ξέρει να γράφει (ο δάσκαλος, άλλωστε, θα διδάξει τα παιδί έναν κοινώς αποδεκτό τρόπο γραφής), αλλά καλό είναι να έχει τον έλεγχο του μολυβιού, όπως θα το κρατά στο χέρι του.

Ξεκινήστε με ένα κοντόχοντρο μολύβι και δείξτε του πώς να το κρατήσει με τα δάχτυλά του, ανάμεσα στον δείκτη και τον αντίχειρα. Για ακόμα καλύτερο κράτημα, πείτε του να κρατά το μολύβι όσο πιο κοντά γίνεται στη μύτη. Αφού καταφέρει να το κρατήσει καλά και να κάνει με αυτό μερικές μουτζούρες, μπορείτε να του δώσετε πλέον κανονικά μολύβια.

Τα παπούτσια: Βάλτε το παιδί να δοκιμάσει τα παπούτσια που θα φορά στο σχολείο. Αν τα πήρατε πριν από πολύ καιρό, μπορεί να μην του κάνουν πια, ενώ αν τα πήρατε τώρα ίσως πρέπει να τα φορέσει για μερικές ώρες ώστε να «ανοίξουν», προκειμένου να μην το σφίγγουν ή το «χτυπήσουν» στα δάκτυλα. Για μικρά παιδιά, προτιμότερα είναι τα παπούτσια που κουμπώνουν με Velcro (το λεγόμενο σκριτς-σκρατς) και όχι με κορδόνια, τα οποία τα πιτσιρίκια δε μπορούν να δέσουν.

Τα ρούχα: Προετοιμάστε εγκαίρως τη σχολική γκαρνταρόμπα, για να μην ψάχνετε τελευταία στιγμή τι θα φορέσει την επόμενη μέρα. Αυτή πρέπει οπωσδήποτε να περιλαμβάνει φόρμες, φούτερ, μακρυμάνικα και κοντομάνικα βαμβακερά μπλουζάκια και ρούχα χωρίς πολλά κουμπιά. Μην ξεχάσετε να αγοράσετε και πολλά ζευγάρια κάλτσες, οι οποίες μυστηριωδώς χάνονται μονίμως.

Μία εβδομάδα νωρίτερα

Ταμπελάκια: Βάλτε ταμπελάκια με το όνομα του παιδιού σας σε όσο γίνεται περισσότερα πράγματά του που θα έχει στο σχολείο, π.χ. στα πανωφόρια του, στη σάκα του, στην κασετίνα του, στο κουτί με τους μαρκαδόρους, στα τετράδια και τα μπλοκ του, στα παπούτσια του… Θα εκπλαγείτε από το πόσο εύκολα όλα αυτά τα πράγματα εξαφανίζονται ή καταλήγουν στην τσάντα κάποιου άλλου παιδιού. Βάζοντας ταμπελάκια, τα διεκδικείτε πάλι πίσω, χωρίς παρεξηγήσεις.

Σχολική τσάντα: Δείξτε στο παιδί πώς να μαζεύει τη σχολική του τσάντα στο τέλος της ημέρας. Δείξτε του πώς να τοποθετεί μέσα σωστά τα βιβλία, σε ποιο μέρος μπαίνει η κασετίνα και πού να βάζει το ταπεράκι για το κολατσιό. Μαθαίνοντας να τα κάνει όλα αυτά μόνο του, χωρίς τη βοήθεια του δασκάλου, θα του δώσει περισσότερη αυτοπεποίθηση.

Τουαλέτα: Θυμίστε στο παιδί πω αν θέλει να πάει στην τουαλέτα, πρέπει να το πει στον δάσκαλο ή την δασκάλα –δεν αρκεί να τραβά τον καβάλο του και να περιμένει κάποιος να το προσέξει. Επίσης, μια καλή ιδέα να κάνετε το παιδί να συνηθίσει στη μικρή καθυστέρηση για την τουαλέτα, καθώς κάποιοι δάσκαλοι δεν αφήνουν τα παιδιά να πάνε μέχρι να χτυπήσει το κουδούνι.

Ώρα για ύπνο: Ξεκινήστε να βάζετε το παιδί για ύπνο δέκα λεπτά νωρίτερα ανά δύο βράδια, μέχρι να φτάσει το τελευταίο βράδυ πριν το σχολείο, για να μπει σε ένα πιο αυστηρό πρόγραμμα ύπνου. Για να το καταφέρετε, δοκιμάστε να του δώσετε ένα ποτήρι γάλα και να του διαβάσετε ένα παραμύθι στο κρεβάτι. Με τον ίδιο τρόπο, ξεκινήστε να το ξυπνάτε όλο και πιο νωρίς κάθε μέρα, για να συνηθίζει και να μην του κακοφανεί όταν θα αρχίσει η σχολική χρονιά.

Την προηγούμενη μέρα

Ετοιμάστε μαζί την σχολική τσάντα – το πιθανότερο είναι ότι δεν θα έχετε πολλά να βάλετε ακόμα. Ωστόσο, δείξτε του πού βάζετε τα βασικά, για να μπορεί να τα βρει εύκολα την επόμενη μέρα. Μην του δώσετε μαζί τα πιο πολύτιμα και αγαπημένα παιχνίδια του. Αν το σχολείο επιτρέπει παιχνίδια, δώστε του κάποιο που και να χαθεί δεν θα το στεναχωρήσει πολύ και που θα μπορέσετε εύκολα να αντικαταστήσετε.

Μη μιλάτε συνεχώς για την πρώτη μέρα στο σχολείο, καθώς θα του δημιουργήσετε ακόμα περισσότερη αγωνία από όση ήδη έχει.

Η μεγάλη πρώτη μέρα

Αναγνωρίστε τις αγωνίες του παιδιού και διαβεβαιώστε το ψύχραιμα ότι θα τα πάει μια χαρά. Πείτε του ότι θα του έχετε μία έκπληξη όταν θα επιστρέψει από το σχολείο (π.χ. ένα νέο DVD για να δείτε μαζί ή ένα ωραίο γλυκό).

Πάνω από όλα, προσπαθήστε να μην είστε πολύ συναισθηματικοί την ώρα που θα το αφήσετε στο σχολείο. Δώστε του ένα χαρούμενο φιλί και μια αγκαλιά και πείτε του κάτι όπως «τα λέμε σε μερικές ώρες», και όχι «αντίο, αγάπη μου».

Μην ανησυχήσετε αν χρειαστεί να έρθει ο δάσκαλος και να το πάρει από το χέρι, γιατί έχει ταραχθεί. Τα δάκρυα που βλέπετε, θα εξαφανιστούν σε λίγα μόλις λεπτά όταν θα μπει στην τάξη και η προσοχή του θα αποσπαστεί από τα άλλα παιδιά.

Αν νιώθετε την ανάγκη να τηλεφωνήσετε στο σχολείο, κάντε το μία μόνο φορά και έπειτα πείστε τον εαυτό σας ότι όλα είναι καλά. Το πιθανότερο είναι ότι το παιδί σας, επιστρέφοντας στο σπίτι, θα είναι χαρούμενο και γεμάτο νέες εμπειρίες που θα θέλει με ενθουσιασμό να σας αφηγηθεί.

Πηγή: iVillage

v