15 ιδανικές τροφές για αδυνάτισμα

15 ιδανικές τροφές για αδυνάτισμα

Δεν υπάρχουν τροφές που αδυνατίζουν με μαγικό τρόπο. Υπάρχουν όμως τροφές που βοηθούν πολύ στο αδυνάτισμα. Δείτε 15 φαγητά που ενισχύουν το κάψιμο λίπους και εμποδίζουν την πρόσληψη περιττών θερμίδων.

Γιαούρτι

Αυτό που κάνει το γιαούρτι ένα νόστιμο εργαλείο απώλειας βάρους είναι η περιεκτικότητά του σε πρωτεΐνη. Το ελληνικό, δε, έχει τη διπλάσια περιεκτικότητα από τα άλλα γιαούρτια. Η πρωτεΐνη θα σας χορτάσει περισσότερο ενώ για την πέψη της, θα κάψετε διπλάσιες θερμίδες από ό,τι για τους υδατάνθρακες.

Κινόα

Η Κινόα μοιάζει με δημητριακό αλλά αποτελεί αποξηραμένο καρπό του ομώνυμου φυτού. Μια κούπα ολικής άλεσης κινόα περιέχει 8 γρ. πρωτεΐνης και 5 γρ. φυτικών ινών ενώ μαγειρεύεται πολύ εύκολα, όπως το ρύζι. Περιέχει επίσης θρεπτικά συστατικά όπως σίδηρο, ψευδάργυρο και βιταμίνη Ε.

Κανέλα

Μελέτες δείχνουν ότι η κανέλα μπορεί να έχει σταθεροποιητική επίδραση στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Αυτό θα μπορούσε να περιορίσει την όρεξη, ιδιαίτερα σε άτομα με διαβήτη τύπου Β. Σχεδόν όλοι μπορούν να ωφεληθούν από την κανέλα, προσθέτοντάς την στον καφέ ή στο γιαούρτι αντί για ζάχαρη, παίρνοντας τη γλυκύτητα αλλά όχι τις θερμίδες.

Καυτερές πιπεριές

Οι καυτερές πιπεριές περιέχουν μια ουσία που ονομάζεται ανούσιος καψαϊκίνη. Αυτή η ένωση περιορίζει την όρεξη και επιταχύνει ελαφρώς το μεταβολισμό αλλά μόνο για μικρό χρονικό διάστημα. Είναι αμφίβολο αν θα βοηθήσει στην απώλεια βάρους, αλλά όσοι καταναλώνουν πικάντικα τείνουν να τρώνε λιγότερο.

Πράσινο τσάι

Αρκετές μελέτες έχουν αποδείξει ότι το πράσινο τσάι μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια βάρους και ιδιαίτερα στην καύση κοιλιακού λίπους. Το πράσινο τσάι περιέχει κατεχίνες, οι οποίες επηρεάζουν τον μεταβολισμό. Για καλύτερα αποτελέσματα πίνετε ζεστό τσάι αρκετές φορές την ημέρα.

Γκρέιπφρουτ

Ενώ το γκρέιπφρουτ δεν έχει μαγικές ιδιότητες καύσης λίπους, μπορεί να βοηθήσει όσους κάνουν δίαιτα να αισθάνονται πλήρεις με λιγότερες θερμίδες. Μισό γκρέιπφρουτ ή ένα ποτήρι χυμού γκρέιπφρουτ πριν από ένα γεύμα θα σας βοηθήσει στην κατανάλωση λιγότερων θερμίδων.

Καρπούζι

Τα τρόφιμα που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε νερό καταλαμβάνουν περισσότερο χώρο στο έντερο. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι απομένει λιγότερος χώρος για άλλες τροφές. Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι γεμάτα νερό και θρεπτικά συστατικά, αλλά χαμηλά σε θερμίδες. Το καρπούζι αποτελεί ένα από τα καλύτερα παραδείγματα.

Aχλάδια και μήλα

Τα αχλάδια και τα μήλα έχουν επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε νερό. Φάτε τα με τις φλούδες για επιπλέον ίνες, που θα σας κρατήσουν χορτάτους περισσότερο. Για καλύτερα αποτελέσματα φάτε ολόκληρα τα φρούτα αντί για χυμό. Θα λάβετε περισσότερες φυτικές ίνες ενώ με το μάσημα θα κάψετε και λίγες θερμίδες.

Σταφύλια (όχι όμως σταφίδες)

Η αξία της περιεκτικότητας σε νερό γίνεται σαφέστερη αν κοιτάξετε δυο φλιτζάνια σταφύλια και ¼ φλιτζάνι σταφίδες. Και οι δύο επιλογές έχουν περίπου 100 θερμίδες. Ωστόσο τα σταφύλια θα σας χορτάσουν περισσότερο.

Μούρα

Όπως και άλλα φρούτα, τα μούρα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε νερό και φυτικές ίνες. Έχουν όμως και ένα πλεονέκτημα. Είναι γλυκά. Αυτό σημαίνει ότι τα μούρα θα ικανοποιήσουν τη λιγούρα σας για γλυκό έναντι πολύ λιγότερων θερμίδων. Τα blueberries είναι ακόμα καλύτερα γιατί έχουν και αντιοξειδωτικά.

Ωμά λαχανικά

Τα ωμά λαχανικά αποτελούν ένα εξαιρετικό σνακ. Ικανοποιούν τις ορέξεις σας, είναι γεμάτα νερό και έχουν πολύ λίγες θερμίδες. Μισό φλιτζάνι ψιλοκομμένο σέλινο έχει μόλις οκτώ θερμίδες.

Γλυκοπατάτες

Αν είστε φίλη της ψητής πατάτας με βούτυρο, κρέμα γάλακτος, τυρί και μπέικον, καλύτερα να δοκιμάσετε μια γλυκοπατάτα. Οι γλυκοπατάτες είναι περισσότερο γευστικές και μπορεί να σας γλιτώσουν από τα, γεμάτα θερμίδες, εξτρά συνοδευτικά,. 

Αυγά

Μελέτες δείχνουν ότι η κατανάλωση πρωτεΐνης το πρωί θα σας κρατήσει περισσότερο χορτάτους από οποιονδήποτε άλλο υδατάνθρακα. Ένα αυγό έχει 75 θερμίδες και πρωτεΐνη υψηλής ποιότητας.

Καφές

Ακούγεται πολύ καλό για να είναι αληθινό. Κι όμως ένα από τα αγαπημένα σας ροφήματα μπορεί να βοηθήσει το μεταβολισμό σας στην απώλεια βάρους. Ωστόσο πρόκειται για μικρή επίδραση που ακυρώνεται αν προτιμήσετε έναν γλυκό καπουτσίνο με έξτρα κρέμα.

Σούπα

Η σούπα – χωρίς αυγολέμονο αποτελεί σύμμαχο κάποιου που κάνει δίαιτα για πολλούς λόγους. Είναι γεμάτη με νερό, πράγμα που σημαίνει λιγότερες θερμίδες. Είναι ζεστό, κάτι που σας αποτρέπει από το να φάτε πολύ γρήγορα. Επίσης όταν καταναλώνεται πριν από το γεύμα, καταλαμβάνει χώρο.

Πηγή: webmd.com

v