Χυμοί φρούτων: Καλή ή κακή επιλογή για τα παιδιά;

Χυμοί φρούτων: Καλή ή κακή επιλογή για τα παιδιά;

Τα παιδιά χρειάζονται μια ισορροπημένη διατροφή, πλούσια σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία, προκειμένου να καλύψουν τις αυξημένες  απαιτήσεις  του οργανισμού τους για ομαλή ανάπτυξη και υγεία. Τα φρούτα αποτελούν την καλύτερη επιλογή, καθώς είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και  θρεπτικά συστατικά. Από την άλλη, οι χυμοί φρούτων (ορισμένα είδη χυμών) μπορούν ν' αποτελέσουν  μέρος της διατροφής του παιδιού, ωστόσο η κατανάλωση τους θα πρέπει να γίνεται με μέτρο.

Δεν είναι ασυνήθιστο για τα παιδιά να θέλουν να πίνουν χυμό όλη την ημέρα. Για τα παιδιά, ο χυμός μπορεί να είναι ένα νόστιμο και δροσιστικό ποτό, αλλά  η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας χυμού φρούτων  μπορεί να αποδειχθεί επιβλαβές για την υγεία τους. Συγκεκριμένα, η κατάχρηση στους χυμούς μπορεί να οδηγήσει σε παχυσαρκία, τερηδόνα, διάρροια και άλλα γαστρεντερολογικά προβλήματα, όπως κοιλιακά άλγη.

Πρόσφατες μελέτες  επιβεβαιώνουν ότι η κατανάλωση μέτριων ποσοτήτων  100% χυμού φρούτων δεν επηρεάζει το βάρος ενός παιδιού. Ωστόσο, οι χυμοί φρούτων περιέχουν θερμίδες. Ακριβώς όπως και κάθε άλλη τροφή ή ποτό που περιέχει θερμίδες, έτσι και η υπερκατανάλωση  χυμού φρούτων μπορεί να συμβάλει στην αύξηση του σωματικού βάρους.

Εάν επιλέξετε να δώσετε στο παιδί σας χυμό, επιλέξτε 100% χυμό φρούτων αντί για ζαχαρούχο χυμό ή χυμούς φρούτων κοκτέιλ. Ενώ μπορεί οι 100%  χυμοί φρούτων και τα ζαχαρούχα ποτά φρούτων  να έχουν παρόμοιο αριθμό θερμίδων, ωστόσο το παιδί σας θα πάρει περισσότερες βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά και λιγότερα πρόσθετα  από τους 100% χυμούς φρούτων. Σερβίρετε το χυμό σε ένα ποτήρι - όχι σε μπουκάλι – για να αποφευχθεί η φθορά των δοντιών. Επιπλέον, προσφέρετε στο παιδί σας χυμό φρούτων ως σνακ ή με το γεύμα, αντί να επιτρέπεται στο παιδί σας να πίνει χυμούς όλη την ημέρα. Αν αντιμετωπίζεται πρόβλημα στο να φάει το παιδί σας, μην  του δίνετε  να πιει χυμό 30 λεπτά πριν από τα γεύματα ή τα σνακ.

Για να εξασφαλίσετε ότι το παιδί σας δεν πίνει πάρα πολύ χυμό, ακολουθήστε τις εξής συστάσεις από την Αμερικανική Παιδιατρική Ακαδημία:

  • Από 0 έως 6 μηνών: Μην δίνετε χυμό φρούτων σε βρέφη κάτω των 6 μηνών, δεδομένου ότι δεν προσφέρει κανένα θρεπτικό όφελος σε αυτή την ηλικία εκτός αν χρησιμοποιείται για να ανακουφίσει από τη δυσκοιλιότητα. Εάν δοθεί νωρίτερα μπορεί να μειωθεί η ποσότητα του γάλακτος και να μειωθούν έτσι πολύτιμα συστατικά που είναι απαραίτητα στο βρέφος όπως ασβέστιο, πρωτεΐνη, λιπαρά οξέα, κλπ
  • Από 6 μηνών έως 6 ετών: 120 ml – 180 ml την ημέρα. Ο χυμός θα πρέπει να δίνεται σε ποτήρι και όχι σε μπιμπερό. Αυτό που συχνά συμβαίνει, ένα μωρό να τριγυρνά όλη μέρα με ένα μπουκάλι ή κουτάκι χυμό φρούτου στα χέρια, αυξάνει την έκθεση των δοντιών σε υδατάνθρακες με αποτέλεσμα να αυξάνεται ο κίνδυνος για εμφάνιση της τερηδόνας. Καλό είναι να αποτελεί μέρος του γεύματος ή να δίνεται ως σνακ και όχι ως μέσο για να ηρεμήσει ή να απασχοληθεί με κάτι  πίνοντας μια γουλιά κάθε τόσο όλη τη μέρα. Περίπου 120ml 100% χυμού φρούτων ισούται με μια μερίδα φρούτου. Να θυμάστε, όμως, ότι ο χυμός στερείται των φυτικών ινών και άλλων θρεπτικών συστατικών σε σχέση με τα ολόκληρα τα φρούτα. Παρά το γεγονός ότι μια φυσιολογική ποσότητα από χυμό φρούτων κάθε μέρα είναι μια χαρά για τα περισσότερα παιδιά, να είστε βέβαιοι ότι  προσφέρετε στο παιδί σας και ολόκληρα φρούτα. 
  • Από 6 ετών και άνω: 240ml – 350ml την ημέρα. Γενικότερα τα παιδιά θα πρέπει να ενθαρρύνονται να τρώνε ολόκληρα φρούτα για την κάλυψη της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης φρούτων.
  • Πιο ασφαλείς για βρέφη, παιδιά και εφήβους είναι οι παστεριωμένοι χυμοί γιατί δεν περιέχουν παθογόνα μικρόβια που μπορεί να αποβούν επιβλαβή για την υγεία των παιδιών (δεν ισχύει γι' αυτούς που κάνουμε στο σπίτι μόνοι μας και είναι οι καλύτεροι).

Επίσης, ο χυμός δεν θα πρέπει να θεωρηθεί ως υποκατάστατο για τις ανάγκες του παιδιού σας σε φρέσκα φρούτα. Σε σύγκριση με τα φρέσκα φρούτα, ο χυμός υστερεί  διατροφικά. Ο 100%  χυμός φρούτων περιέχει ορισμένες βιταμίνες και ανόργανα συστατικά, αλλά πολύ λιγότερα από τα ολόκληρα φρούτα. Ολόκληρα τα φρούτα περιέχουν φυτικές ίνες, οι οποίες υστερούν στους χυμούς. Για το λόγο αυτό καλό είναι να παρασκευάζονται στο μπλέντερ για να διατηρούν όλα τα θρεπτικά συστατικά του φρούτου  από το οποίο έγιναν.

Αν τα παιδί σας είναι επιλεκτικό στην κατανάλωση τροφής, δώστε ιδιαίτερη προσοχή στην ποσότητα χυμού που καταναλώνει. Ο χυμός μπορεί να το φουσκώσει και να το χορτάσει, μην αφήνοντας περιθώρια για υγιεινά τρόφιμα.

Αν νομίζετε ότι το παιδί σας πίνει πάρα πολύ χυμό, μπορείτε να μειώσετε την ποσότητα σιγά-σιγά  αραιώνοντας τις μερίδες  με νερό.

Συμπερασματικά, οι χυμοί φρούτων μπορούν ν' αποτελέσουν  ένα υγιεινό κομμάτι της διατροφής του παιδιού αρκεί να προσφέρονται με μέτρο, στις κατάλληλες για την κάθε ηλικία ποσότητες. Προτιμήστε τους φυσικούς χυμούς χωρίς προσθήκη ζάχαρης και να προσφέρονται κατά προτίμηση μαζί με τα κυρίως γεύματα ή ως σνακ και σερβιρισμένοι στο ποτήρι κι όχι στο μπιμπερό. 

Η Αλεξάνδρα Δαμβουνέλη είναι Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, PGCert Διατροφής Αθλητών

v