«O έφηβος γιος μου μου ζήτησε να κοιμηθεί στο σπίτι μας η κοπέλα του»

«O έφηβος γιος μου μου ζήτησε να κοιμηθεί στο σπίτι μας η κοπέλα του»

Έχοντας μπει στον στίβο της «μαμάς με έφηβο παιδί», αρχίζω να ετοιμάζομαι για όσα μου επιφυλάσσει το μέλλον. Σε όλη αυτή τη διαδρομή, προσπαθώ να διατηρώ τις αρχές και τις αξίες μου χωρίς όμως να είμαι κλειστόμυαλη και με παρωπίδες. Είτε το θέλουμε είτε όχι, οι εποχές αλλάζουν και κάθε εποχή έχει τις δικές της καινοτομίες, τους δικούς της άγραφους κανόνες και τα δικά της διλήμματα.

Ένα τέτοιο δίλημμα μού έθεσε πρόσφατα μια μαμά από το κοντινό μου περιβάλλον, ρωτώντας με με απόγνωση στα μάτια: «O έφηβος γιος μου μου ζήτησε να κοιμηθεί στο σπίτι μας η κοπέλα του. Τι να κάνω;». Μην ξέροντας τι να της απαντήσω, καθώς πρόκειται για αρκετά λεπτό ζήτημα, άρχισα να ψάχνω το θέμα λίγο πιο βαθιά, κοιτώντας τις κοινωνικές και επιστημονικές προεκτάσεις του. 

Τι ορίζει η σύγχρονη κοινωνία

Μοιάζει να είναι η νέα… τάση!

Συζητώντας με εφήβους και ενήλικες κάτω των 30, συνειδητοποίησα πως το να φιλοξενείς τους συντρόφους των παιδιών είναι κάτι που συνηθίζεται πολύ τα τελευταία χρόνια. Οι σύγχρονοι γονείς δεν είναι σαν τους δικούς μας που γνώριζαν μόνο αυτόν (ή αυτήν) που θεωρούσαμε «άνθρωπο της ζωής μας». 

Αντίθετα, είναι πιο ανοιχτοί σε τέτοια θέματα και συχνά μοιράζονται το πρωινό τους με τον/την σύντροφο του έφηβου παιδιού τους χωρίς ενδοιασμούς και αναστολές. Το σκεπτικό τους είναι απλό: αντί τα εφηβάκια μας να κρύβονται σε φθηνά ξενοδοχεία ή σκοτεινά πάρκα και να κινδυνεύουν, καλύτερα να είναι ασφαλή στο σπίτι μας ακόμα κι αν εμείς νιώθουμε κάπως άβολα ή αμήχανα. Εξάλλου, όλα μια συνήθεια είναι…

Πρέπει να συμφωνούν και οι γονείς του άλλου παιδιού

Βασική προϋπόθεση για να συμβεί κάτι τέτοιο, είναι να συμφωνούν όχι μόνο οι γονείς του παιδιού που θα φιλοξενήσουν τον/τη σύντροφο, αλλά και οι γονείς του/της συντρόφου. Πριν, λοιπόν, πείτε το μεγάλο «ναι» στο παιδί σας, φροντίστε να επικοινωνήσετε με τους γονείς του άλλου παιδιού και να πάρετε την έγκρισή τους. Έτσι τα όρια θα είναι ξεκάθαρα χωρίς να καραδοκούν παρεξηγήσεις και καβγάδες. 

Τι ορίζει η επιστήμη

Πρέπει να αποδεχτούμε το ότι τα παιδιά μας μεγαλώνουν...

«Τα έφηβα παιδιά χρειάζονται έναν ασφαλή χώρο για να έχουν τις προσωπικές τους στιγμές» συμβουλεύει η ψυχολόγος - ψυχοθεραπεύτρια Ρομίνα Σαλούστρου σε αντίστοιχη ερώτηση αναγνώστη μας. 

«Οι έφηβοι βιώνουν μεγάλες αλλαγές σε όλα τα επίπεδα ανάπτυξης. Οι συντροφικές τους σχέσεις παίρνουν τον πρωταγωνιστικό ρόλο καθώς προετοιμάζονται για την ενήλικη ζωή. Η σεξουαλικότητα, οι ορμόνες, οι ορμές, η επιθυμία είναι επίσης έντονα στοιχεία της περιόδου αυτής» εξηγεί η ειδικός, τονίζοντας πως εμείς οι γονείς πρέπει να αποδεχτούμε και να φροντίσουμε αυτή την πλευρά της εφηβείας τους. 

Όπως και να το κάνουμε, έχει έρθει η ώρα να ορθώσουν το ανάστημά τους, να δηλώσουν την ανεξαρτησία τους και να κάνουν την επανάστασή τους. 

… αλλά τους κανόνες τους βάζουμε όλοι μαζί

«Πρέπει να είμαστε ανοιχτοί και να τους επιτρέπουμε να έχουν το χώρο και και τον χρόνο που χρειάζονται για να μεγαλώσουν» συμβουλεύει η κ. Σαλούστρου, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι δεν είναι απαραίτητη μία ειλικρινής συζήτηση μαζί τους. 

Κάθε οικογένεια έχει τους δικούς της κανόνες και κινείται σε διαφορετικό πλαίσιο. Αυτό που φαίνεται απαγορευτικό για κάποιους γονείς, ενδέχεται να θεωρείται ανεκτό από κάποιους άλλους. Το ζητούμενο είναι να μιλήσουμε μαζί με τα παιδιά και να βρούμε μαζί τα όρια και τους άγραφους κανόνες που εξυπηρετούν ολόκληρη την οικογένεια. 

«Είναι σπουδαίο να μπορείτε να καταλάβετε τις ανάγκες του παιδιού και χρειάζεται να βρείτε έναν τρόπο που να ταιριάζει στον τρόπο λειτουργίας του σπιτιού σας» αναφέρει η ψυχολόγος.

Υπάρχουν αρκετές πρακτικές λύσεις για να αφήσετε χώρο στο έφηβο παιδί, χωρίς όμως να νιώσετε καταπίεση. Για παράδειγμα, μπορείτε να του επιτρέψετε να συναντιέται με τον/την φίλη του στο σπίτι σας όταν εσείς λείπετε, ή να κοιμάται σπίτι μόνο κάποια σαββατοκύριακα. 

Βασική προϋπόθεση, να συμφωνούν μαζί σας και οι γονείς του άλλου παιδιού! Μη διστάσετε να μιλήσετε μαζί τους και να βεβαιωθείτε πως ακολουθείτε την ίδια γραμμή. 

«Το στοίχημα είναι να είστε όλοι ευχαριστημένοι  χωρίς να νιώθετε θιγμένοι»

«Το στοίχημα είναι να είστε όλοι ευχαριστημένοι  χωρίς να νιώθετε θιγμένοι. Θέστε ξεκάθαρα τα όρια ώστε να είναι ορατά, με αγάπη και ενδιαφέρον για την καλή εξέλιξη όλων των σχέσεων» συμβουλεύει η Ρομίνα Σαλούστρου.

Με λίγα λόγια, το σημαντικό είναι να βρείτε τη λύση που θα ικανοποιεί τόσο εσάς όσο και τα παιδιά, χωρίς κάνετε εκπτώσεις στις αξίες σας και χωρίς, φυσικά, να κάνετε τα εφηβάκια σας  να νιώθουν πως δεν τα καταλαβαίνετε.

v