Άδεια πατρότητας: Τι δικαιούνται οι μπαμπάδες

Άδεια πατρότητας: Τι δικαιούνται οι μπαμπάδες

Έρευνα που δημοσιεύτηκε πριν από 2 χρόνια στη Μεγάλη Βρετανία, έδειξε ότι οι μπαμπάδες που παίρνουν άδεια πατρότητας μέχρι και δύο μήνες από τη μέρα που θα γεννηθεί το μωρό τους, μειώνουν τις πιθανότητες να πεθάνουν πρόωρα κατά 25%!

Οι ερευνητές μελέτησαν την υγεία και τις συνήθειες μπαμπάδων από -πού αλλού;- τη Σουηδία, την πρώτη χώρα που σκέφτηκε ότι και οι πατεράδες έχουν ψυχή, και τα συμπεράσματά τους ήταν τέτοια ώστε να ενθαρρύνουν τους άντρες να παίρνουν άδεια πατρότητας, θεωρώντας μεταξύ άλλων ότι είναι ένας καλός τρόπος για να υπάρχει ισότητα στο ζευγάρι.

Κάτι τέτοιο, βέβαια, ακούγεται μάλλον ουτοπικό για τη χώρα μας. Ας δούμε, ωστόσο, τι πραγματικά ισχύει, σύμφωνα με την Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας ως προς τα δικαιώματα των νέων μπαμπάδων, αλλά και τι δικαιούνται οι εργαζόμενοι στον Δημόσιο Τομέα:

Δημόσιος τομέας

Στο άρθρο 53 του δημοσιοϋπαλληλικού κώδικα του 2007 προβλέπεται η χορήγηση των διευκολύνσεων ανατροφής τέκνου και στον πατέρα υπάλληλο. Ειδικότερα:

Αναγνωρίζεται αυτοτελές δικαίωμα χορήγησης της διευκόλυνσης του μειωμένου ωραρίου ή της άδειας ανατροφής τέκνου των εννέα μηνών και στον πατέρα υπάλληλο, εφόσον δεν κάνει χρήση η μητέρα υπάλληλος. Το ίδιο δικαίωμα αναγνωρίζεται και στον μοναδικό γονέα των μονογονεϊκών οικογενειών.

Αν και οι δύο γονείς είναι υπάλληλοι, με κοινή τους δήλωση καθορίζεται ποιος από τους δύο θα κάνει χρήση του μειωμένου ωραρίου ή της άδειας ανατροφής ή το χρονικό διάστημα που ο καθένας θα κάνει χρήση.

Αν η σύζυγος του υπαλλήλου ή ο σύζυγος του υπαλλήλου εργάζεται στον ιδιωτικό τομέα, εφόσον δικαιούται όμοιων ολικώς ή μερικώς διευκολύνσεων, ο σύζυγος υπάλληλος ή η σύζυγος υπάλληλος δικαιούται να κάνει χρήση των διευκολύνσεων κατά το μέρος που η σύζυγος αυτού ή ο σύζυγος αυτής δεν κάνει χρήση των δικών της ή των δικών του δικαιωμάτων ή κατά το μέρος που αυτά υπολείπονται των προβλεπόμενων από τον Κώδικα διευκολύνσεων.

Αν η σύζυγος του υπαλλήλου δεν εργάζεται ή δεν ασκεί οποιοδήποτε επάγγελμα, ο σύζυγος δεν δικαιούται να κάνει χρήση των διευκολύνσεων ανατροφής τέκνου, εκτός αν λόγω σοβαρής πάθησης ή βλάβης κριθεί ανίκανη να αντιμετωπίζει τις ανάγκες ανατροφής του παιδιού, σύμφωνα με βεβαίωση της Δευτεροβάθμιας Υγειονομικής Επιτροπής στην αρμοδιότητα της οποίας υπάγεται ο υπάλληλος.

Σε περίπτωση διάστασης, διαζυγίου, χηρείας ή γέννησης τέκνου χωρίς γάμο των γονέων του, τις διευκολύνσεις για την ανατροφή τέκνου τις δικαιούται ο γονέας που ασκεί την επιμέλεια.

Ιδιωτικός τομέας

Σύμφωνα με την Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας σε περίπτωση γέννησης παιδιού, ο πατέρας δικαιούται δύο ημέρες άδεια με αποδοχές.

Άδεια απουσίας για λόγους φροντίδας παιδιού δικαιούται και ο πατέρας, εφόσον δεν κάνει χρήση αυτής η εργαζόμενη μητέρα, προσκομίζοντας στον εργοδότη του σχετική βεβαίωση του εργοδότη της μητέρας του παιδιού. Το μειωμένο ωράριο για τη φροντίδα των παιδιών θεωρείται και αμείβεται ως χρόνος εργασίας (9/6/1993, ΕΓΣΣΕ, άρθρο 9).

Η άδεια για φροντίδα παιδιού στον ιδιωτικό τομέα διαρκεί έως και 2 χρόνια μετά τον τοκετό και περιλαμβάνει διακοπεί της εργασία για μία ώρα ανά ημέρα για θηλασμό ή προσέλευση μία ώρα αργότερα ή αποχώρηση μία ώρα νωρίτερα κάθε ημέρα, ή -ύστερα από συμφωνία των μερών- μείωση του χρόνου εργασίας σε 2 ώρες για έναν χρόνο μετά τον τοκετό.

Τέλος, και για τους δύο γονείς ισχύουν οι άδειες για ασθένεια εξαρτώμενων μελών (μέχρι 6 εργάσιμες ημέρες ανά έτος, χωρίς αποδοχές), απουσίας για επίσκεψη στο σχολείο (μέχρι 4 εργάσιμες ανά έτος, με αποδοχές, για παιδιά έως 16 ετών) και μειωμένο ωράριο για παιδιά που έχουν ειδικά προβλήματα.

Όλα τα παραπάνω ισχύουν εφόσον ο εργαζόμενος δεν υπόκειται σε κάποια άλλη σύμβαση εργασίας που ορίζει διαφορετικά τις γονικές άδειες.

v