Χριστουγεννιάτικο δέντρο: Αληθινό, ψεύτικο ή… κάτι άλλο;

Χριστουγεννιάτικο δέντρο: Αληθινό, ψεύτικο ή… κάτι άλλο;

Το πρώτο χριστουγεννιάτικο δέντρο πουλήθηκε στη Γερμανία το 1539, ενώ χρειάστηκε να περάσουν περισσότερα από 200 χρόνια για να διαδοθεί το έθιμο παγκοσμίως. Στην Ελλάδα το πρώτο χριστουγεννιάτικο δέντρο στολίστηκε στα ανάκτορα του βασιλιά Όθωνα το 1883. Ήταν βέβαια φυσικό, όπως ήταν για πολλά χρόνια τα δέντρα που στολίζονταν στα περισσότερα σπίτια. Σταδιακά άρχισαν να κάνουν την εμφάνιση τους τα συνθετικά δέντρα, ενώ σήμερα πωλούνται ετησίως περισσότερα από 70 εκατομμύρια δέντρα, σε παγκόσμιο επίπεδα, τα μισά εκ των οποίων είναι φυσικά και τα άλλα μισά πλαστικά.

Οι απόψεις για το αν κανείς θα πρέπει να επιλέγει φυσικό ή συνθετικό δέντρο για να στολίσει τα Χριστούγεννα αντικρούονται με επιχειρήματα τόσο οικονομικά όσο και οικολογικά. Ωστόσο, υπάρχει πάντα και μία τρίτη εναλλακτική χριστουγεννιάτικου δέντρου… Δείτε και αποφασίστε!

Χριστουγεννιάτικο δέντροΦυσικό δέντρο

Τα υπέρ: Δημιουργεί ζεστή και φυσική ατμόσφαιρα στο σπίτι, έχει υπέροχο άρωμα και ταιριάζει περισσότερο με αυτά που ορίζει η παράδοση. Καθώς αναπτύσσεται στις καλλιέργειες κωνοφόρων που έχει δημιουργηθεί αποκλειστικά για αυτόν τον σκοπό, απορροφά από την ατμόσφαιρα διοξείδιο του άνθρακα και εκλύει οξυγόνο. Υπολογίζεται από μία έκταση ενός στρέμματος κωνοφόρων δέντρων παράγεται ποσότητα οξυγόνου ικανή να καλύψεις τις ημερήσιες ανάγκες πέντε ατόμων. Τονώνει την εγχώρια αγροτική οικονομία, αφού παράγεται σε περιοχές της βόρειας -κατά κανόνα- Ελλάδας. Είναι βιοδιασπώμενα, όταν πλέον ξεραθούν και πεταχτούν, ωστόσο αν το αγοράσετε σε γλάστρα μπορεί να «κρατήσει» πολύ καιρό σε κατάλληλες συνθήκες ή ακόμα και να μεταφυτευθεί στον κήπο σας.

Τα κατά: Πολύ συχνά κωνοφόρα δέντρα κόβονται αυθαίρετα από φυσικά δάση, γι’αυτό πρέπει να ζητάτε πάντα πιστοποίηση ότι το δέντρο αυτό έχει καλλιεργηθεί αποκλειστικά γι’αυτό τον σκοπό. Ακόμα, όταν το φυσικό δέντρο αρχίσει να ξεραίνεται γεμίζει το σπίτι ξερά φύλλα, τα οποία πρέπει κάθε τόσο να μαζεύετε, ειδικά αν έχετε μικρό παιδί που κινδυνεύει να τα βάλει στο στόμα του. Είναι δύσκολο να βρεις φυσικό δέντρο με πλούσιο και πυκνό φύλλωμα.

Το κόστος: Οι τιμές των μεγάλων φυσικών δέντρων ξεκινούν από 80-90 ευρώ, για δέντρα ύψους από 1,50-1,75 μέτρων. Στην τιμή περιλαμβάνονται και τα έξοδα μεταφοράς.

Έξυπνο tip: Καθώς τα φυσικά δέντρα μπορεί να μην είναι πυκνόφυτα, με ομοιόμορφα κατανεμημένα κλαδιά, το στόλισμά τους μπορεί να μην είναι ομοιόμορφο. Γι’αυτό δεν χρειάζεται να «βαρύνετε» με πολλά στολίδια ένα φυσικό δέντρο. Μερικά ιδιαίτερα, π.χ. γυάλινα στολίδια, και πολλά λευκά φωτάκια είναι αρκετά για να δείχνει υπέροχο.

Χριστουγεννιάτικο δέντροΣυνθετικό δέντρο

Τα υπέρ: Δεν ρίχνει τα φύλλα του, τα οποία είναι ομοιόμορφα κατανεμημένα κατά μήκος του. Είναι εύκολο στη μεταφορά (ειδικά αν είναι πτυσσόμενο) και φυλάσσεται για την επόμενη χρονιά (οπότε δεν χρειάζεται να αγοράσετε νέο και να επιβαρύνετε κάθε χρόνο τον οικογενειακό προϋπολογισμό). Δεν ενοχλεί τους αλλεργικούς στα κωνοφόρα δέντρα. Ως υποπροϊόν πετρελαίου δεν είναι ανακυκλώσιμο, δεν διασπάται όταν πεταχτεί στα σκουπίδια, συνεπώς είναι αντιοικολογικό. Τέλος, τα συνθετικά δέντρα βγαίνουν σε διάφορα χρώματα, οπότε μπορείτε να επιλέξετε ένα στο χρώμα που ταιριάζει καλύτερα με την διακόσμηση του καθιστικού σας.

Τα κατά: Αισθητικά το συνθετικό δέντρο δεν είναι σε καμία περίπτωση τόσο όμορφο όσο το φυσικό, αν και κάποια πλαστικά είναι τόσο άρτια που μοιάζουν με φυσικά –είναι όμως και πανάκριβα. Επίσης, με την αγορά του τονώνουμε την ξένη οικονομία –και δη αυτή της Κίνας και της Ταϊβάν όπου παράγονται τα περισσότερα πλαστικά δέντρα.

Το κόστος: Οι τιμές για ένα συνθετικό δέντρο ύψους 1,50-1,75 μέτρων ξεκινούν από 20 ευρώ.

Έξυπνο tip: Όσο καλά κι αν το έχετε αποθηκεύσει, είναι πιθανό κατά την διάρκεια του χρόνου που θα περάσει στο πατάρι ή την αποθήκη σας να έχει μαζέψει σκόνη. Γι’αυτό, αφού το στήσετε στο σαλόνι σας, καθαρίστε με ένα πανάκι ένα-ένα τα κλαδιά του δέντρου, για να μην έχουν σκόνη και να δείχνουν πιο γυαλιστερά.

Εναλλακτικά χριστουγεννιάτικα δέντρα

Αν πάλι δεν θέλετε το κλασικό χριστουγεννιάτικο δέντρο, αλλά μία πιο πρωτότυπη εναλλακτική, πάρτε μερικές έξυπνες ιδέες από τις παρακάτω φωτογραφίες και φτιάξτε το μόνοι σας.

Χριστουγεννιάτικα στολίδια στον τοίχο

Χριστουγεννιάτικο δέντρο

Αυτοκόλλητο δέντρο

Χριστουγεννιάτικο δέντρο

Δέντρο post-it

Χριστουγεννιάτικο δέντρο

Λαμπάκια κα ντραμς

Χριστουγεννιάτικο δέντρο

Σούπερ-μίνιμαλ

Χριστουγεννιάτικο δέντρο

Κάτι τάβλες που είχαν περισσέψει…

Χριστουγεννιάτικο δέντρο 

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΜΑΣ

Γραφτείτε στο Newsletter μας

Διαγωνισμοί, δώρα και τα πάντα για το παιδί και την οικογένεια!

v