Νέος μπαμπάς: Πώς θα επιβιώσετε χωρίς ύπνο

Νέος μπαμπάς: Πώς θα επιβιώσετε χωρίς ύπνο

Τα μωρά δεν έχουν αίσθηση του χρόνου. Ειδικά κατά τους δύο πρώτους μήνες που κοιμούνται και ξυπνούν συνέχεια, αναπόφευκτα κάνουν τη ζωή των νέων γονιών άνω-κάτω. Συνήθως είναι η μαμά αυτή που «τραβάει» τα περισσότερα ξενύχτια, όμως δεν είναι λίγοι και οι μπαμπάδες που ξενυχτούν μαζί, με αποτέλεσμα κανείς από τους δυο γονείς να μην έχει κοιμηθεί κανονικά για μέρες.

Είναι αδύνατο, όμως, να συνεχίσετε έτσι –αργά ή γρήγορα θα εξαντληθείτε. Οι παρακάτω συμβουλές υπόσχονται να κάνουν τη ζωή σας λίγο πιο εύκολη...

Μοιράστε το τάισμα

Ακόμα κι αν μαμά θηλάζει, μπορεί να «βγάλει» γάλα με το θήλαστρο και να το αποθηκεύσει στο ψυγείο. Έτσι, δεν έχετε δικαιολογία για να μην αναλάβετε εσείς τη βάρδια των 4 π.μ. για τάισμα. Ή, αν η μαμά δεν δουλεύει, μπορεί εκείνη να ταΐζει το μωρό στις 4 π.μ. και εσείς να το ταΐζετε αργά το βράδυ, επιτρέποντάς της να πέσει νωρίς για ύπνο.

Κοιμηθείτε νωρίς

Δεν θα σας είναι δύσκολο, τόσο κουρασμένος που θα είστε. Αν έχει αναλάβει η μαμά τη βραδινή «βάρδια», προτιμήστε να μην δείτε ένα ακόμα επεισόδιο CSI και κοιμηθείτε όσο πιο νωρίς μπορείτε για να κερδίσετε ώρες ξεκούρασης.

Φτιάξτε πρόγραμμα

Προσπαθήστε να βάλετε τη ζωή σας σε ένα πρόγραμμα όσο πιο νωρίς μπορείτε. Οι άνθρωποι είναι όντα που υπακούν στους νόμους της συνήθειας, οπότε κάνοντας κάτι συστηματικά το σώμα υπακούει και σταδιακά η έλλειψη ύπνου γίνεται πιο υποφερτή.

Χαλαρώστε

Προσπαθήστε να χαλαρώσετε πριν κοιμηθείτε. Δεν θα μπορέσετε να κοιμηθείτε αν έχετε υπερένταση ή αν ξαπλώνετε με την αγωνία ότι σε λίγη ώρα θα ξυπνήσει το μωρό. Μην ανησυχείτε. Αν ξυπνήσει θα το ακούσετε. Κάντε, λοιπόν, ένα ζεστό μπάνιο, πιείτε ένα ζεστό ρόφημα και ξαπλώστε ήρεμοι.

Ξεχάστε για λίγο τα ποτά

Αποφύγετε τα αλκοολούχα για ένα διάστημα. Μπορεί να πιστεύετε ότι ένα ακόμα ποτήρι κρασί θα σας βοηθήσει να κοιμηθείτε πιο εύκολα, όμως θα αλλάξετε γνώμη στις 2 τα ξημερώματα που θα ξυπνήσετε με ένα κεφάλι «κουδούνι». Το hangover και το μωρό είναι δύο έννοιες αντίθετες.

Τρώτε κανονικά

Αν εργάζεστε όταν το μωρό σας είναι νεογέννητο, κι αν στο σπίτι δεν υπάρχει πάντα μαγειρεμένο φαγητό από την γυναίκα σας, φροντίστε να τρώτε ένα υγιεινό γεύμα στο γραφείο. Το χρειάζεστε για να αντέξετε τις υποχρεώσεις της ημέρας και για να αποφύγετε το junk στο οποίο αυτόματα θα καταφύγετε επιστρέφοντας σπίτι πεινασμένοι μετά τη δουλειά.

«Πάρτε τον» όποτε μπορείτε

Προσπαθήστε να ξεκουράζεστε και να κοιμάστε όποτε και όπου μπορείτε. Αν το μωρό κοιμάται, ξαπλώστε μαζί με την γυναίκα σας. Τα πιάτα μπορούν να πλυθούν αργότερα. Προσέξτε, βέβαια, τους ύπνους στα μέσα μαζικής μεταφοράς για να μη βρεθείτε σε άλλη... πόλη!

Απαλλαγή (μία στο τόσο)

Συμφωνείστε με την γυναίκα σας ότι μία στο τόσο θα παίρνετε «απαλλαγή» από τα βραδινή ταΐσματα, μία εσείς και μία εκείνη, ώστε να κοιμάστε για 8 ώρες συνεχόμενα και να ξεκουράζεστε πραγματικά.

Στον καναπέ

Αν έχετε ένα επιπλέον δωμάτιο ή έναν αναπαυτικό καναπέ μπορείτε να κοιμάστε εκεί κάποια βράδια της εβδομάδας, που την άλλη μέρα θα δουλεύετε, για να μην αναγκάζεστε να ξυπνάτε μαζί της κάθε φορά που θα παίρνει το μωρό στο κρεβάτι για να το θηλάσει.

Πάρτε το μωρό έξω

Έστω για μία ώρα, πάρτε το μωρό μία βόλτα ή για να κάνετε ψώνια και αφήστε τη μαμά να ξεκουραστεί. Αφενός θα σας λατρέψει γι'αυτό, αφετέρου θα κερδίσετε ποιοτικό χρόνο με το μωρό σας. Κάτι αντίστοιχο μπορεί να κάνει και εκείνη κάποιο απόγευμα που θα έχετε ανάγκη από ξεκούραση.

Φωνάξτε τη γιαγιά

Μην πείτε όχι στη βοήθεια που θα σας προσφερθεί από γιαγιάδες και αδέρφια, ειδικά τον πρώτο καιρό. Ακόμα και ταπεράκια με φαγητό να σας φέρνουν οι γονείς σας είναι πολύτιμη βοήθεια.

Πηγή: Newdadssurvivalguide

v