8 πράγματα που δεν πρέπει να πείτε σε μια λεχώνα

8 πράγματα που δεν πρέπει να πείτε σε μια λεχώνα

Όσα κι αν έχει μάθει όσα κι αν της έχουν πει, είναι σχεδόν αδύνατο να είναι πλήρως προετοιμασμένη για όλα αυτά που θα βιώσει η γυναίκα που αποκτά το πρώτο της παιδί. Ξέρει ότι θα αγαπήσει το μωρό της όσο δεν έχει αγαπήσει ποτέ κανέναν, ξέρει ότι μπορεί να περάσει κατάθλιψη τον πρώτο καιρό, μέχρι να ισορροπήσουν οι ορμόνες της. Και περιμένει ότι θα περάσουν μήνες μέχρι να επανέλθει το σώμα της στην πρότερη κατάστασή του.

Αυτό που δε μπορεί, όμως, η λεχώνα να προβλέψει είναι τα σχόλια και τις κριτικές που θα ακούσει από το περιβάλλον της, καθώς και την δική της αντίδραση σε αυτά. Πρόκειται για σχόλια που κανονικά δεν θα έπρεπε να λέγονται σε κανέναν, πόσο μάλλον σε μία γυναίκα που έχει μόλις γεννήσει και οι ορμόνες της παίζουν φλιπεράκι.

Γι'αυτό, αν αποτελείτε μέρος της ζωής μιας λεχώνας, η οποία μάλιστα γέννησε φυσιολογικά, δείτε τα οκτώ πράγματα δεν πρέπει ποτέ να της πείτε:

«Σε έραψαν αρκετά σφιχτά;»

Αυτά λέγονται από κάτι θείες που υπονοούν ότι, καθώς μετά τον φυσιολογικό τοκετό η μήτρα της γυναίκας έχει διασταλεί και η σφριγηλότητά της αργεί να επανέλθει, ο μαιευτήρας πρέπει να κάνει αρκετά ράμματα για να επιτευχθεί αυτή η διαδικασία πιο γρήγορα και έτσι πιο γρήγορα να επανέλθει η σεξουαλική ζωή του ζευγαριού.

«Ο δικός μου τοκετός ήταν πολύ χειρότερος!»

Όταν μία γυναίκα έχει μόλις γεννήσει δεν θέλει να ακούει ιστορίες για δύσκολους τοκετούς ή για γέννες που δεν εξελίχθηκαν καλά, γιατί αυτό μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την ψυχολογία της. Αν σας ζητηθεί, μοιραστείτε την εμπειρία σας χωρίς πολλές λεπτομέρειες.

«Είναι δυνατόν να πήγες να γεννήσεις εκεί;»

Είτε το «εκεί» είναι το καλύτερο ιδιωτικό μαιευτήριο για το οποίο το ζευγάρι πλήρωσε μία περιουσία ή η τελευταία δημόσια κλινική, δεν έχει κανείς δικαίωμα να κρίνει την επιλογή τους.

«Χαίρομαι τόσο που εγώ έκανα καισαρική και δεν ξεχείλωσα»

Το σώμα της γυναίκας είναι σχεδιασμένο για να γεννά μωρά. Το να λέγεται κάτι τέτοιο σε μία γυναίκα που απλά έκανε αυτό για το οποίο είναι προορισμένη από τη φύση, είναι τουλάχιστον αφελές. Πραγματικά, δεν χρειάζεται να ανησυχείτε καθόλου για την κατάσταση της μήτρας της νέας μαμάς...

«Έκανες επισκληρίδιο; Εγώ δεν θα έκανα ποτέ!»

Εξίσου κακό, βέβαια, ακούγεται και το «γέννησες χωρίς επισκληρίδιο; Είσαι τρελή;!» Καμία από τις δύο επιλογές δεν σας αφορά. Το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να συγχαρείτε τη νέα μαμά που τα πήγε τόσο καλά με τον τοκετό της και να θαυμάσετε το πανέμορφο μωρό της.

«Ξεκίνα τις Κέγκελ τώρα!»

Καταρχήν, το να σχολιάζει κάποιος τον μυϊκό τόνο μιας γυναίκας δεν είναι σωστό, πόσο μάλλον όταν αυτή έχει μόλις γεννήσει. Την περίοδο της λοχείας η γυναίκα πρέπει να είναι επικεντρωμένη στη φροντίδα του μωρού της και στο να δώσει χρόνο στο σώμα της για να αναρρώσει. Δεν χρειάζεται να αγχώνεται για το πόσο σφιχτοί είναι ή δεν είναι οι μύες του αιδοίου της.

«Είδες; Εγώ στο είχα πει ότι δεν είχε νόημα να κάνεις πλάνα»

Πόσο υποστηρικτικό σχόλιο; Αν το ζευγάρι είχε προγραμματίσει ένα συγκεκριμένο πλάνο για την ημέρα του τοκετού και τα πράγματα δεν εξελίχθηκαν ακριβώς έτσι, δεν χρειάζεται να τους το «κοπανάτε»! Αντίθετα, να είστε εκεί και να ακούσετε αν θέλουν να μιλήσουν γι'αυτό, χωρίς να κριτικάρετε.

«Πω, πω! Τα χάλια σου έχεις!»

Άσχημο σχόλιο για οποιονδήποτε, αλλά ειδικά για τη γυναίκα η οποία μετά τον τρομερό «αγώνα» του τοκετού δεν φρόντισε να δείχνει όμορφη και λαμπερή για τους άλλους. Αντίθετα, πείτε της ότι λάμπει, ότι δείχνει πανέμορφη και ότι είστε περήφανοι γι'αυτήν.

v