Τι αλλάζει από του χρόνου στο Λύκειο

Τι αλλάζει από του χρόνου στο Λύκειο

Επιστροφή στο παλιό σύστημα με τις δέσμες φαίνεται πως προτείνει η ειδική επιτροπή του υπουργείου Παιδείας για το Λύκειο, με σαρωτικές αλλαγές που φέρνουν ξανά τα πάνω-κάτω στην παιδεία.

Πιο συγκεκριμένα, στις προτάσεις της άτυπης επιτροπής περιλαμβάνονται:

- Μετατροπή της Β' Λυκείου σε τάξη γενικής παιδείας.

- Κατάργηση των κατευθύνσεων στην Γ΄ Λυκείου και αντικατάστασή τους με τρεις κύκλους σπουδών.

- Μείωση μαθημάτων της Γ' Λυκείου από 11 σε 4 (Νέα Ελληνική Γλώσσα και Γραμματεία, Μαθηματικά, Ιστορία και Φυσική Αγωγή) με έντεκα ώρες διδασκαλίας. Οι υπόλοιπες ώρες θα αφιερώνονται στον κύκλο σπουδών που θα επιλέγει ο μαθητής, οι οποίοι θα εστιάζουν στις Κλασικές και Ανθρωπιστικές Επιστήμες (1ος κύκλος), στις Θετικές, Τεχνολογικές και Επιστήμες Υγείας (2ος κύκλος) και στις Οικονομικές, Κοινωνικές και Πολιτικές Επιστήμες (3ος κύκλος).

- Φεύγουν από το πρόγραμμα τα μαθήματα των Αρχαίων, της Φυσικής, της Βιολογίας, της Ξένης Γλώσσας, των Θρησκευτικών και της Κοινωνιολογίας. Το μόνο κοινό μάθημα επιλογής ανάμεσα στους τρεις κύκλους σπουδών θα είναι η Ξένη Γλώσσα.

- Καταργείται εντελώς το μάθημα των Θρησκευτικών θα καταργηθεί εντελώς για την Γ' Λυκείου (παραμένει δίωρο στην Α' Λυκείο και μονόωρο στην Β' Λυκείου).

- Για τον πρώτο κύκλο, προτείνονται πέντε υποχρεωτικά μαθήματα, για τον δεύτερο κύκλο έξι, και για τον τρίτο κύκλο επίσης έξι, με 20 ώρες διδασκαλίας συνολικά. Οι συνολικές ώρες διδασκαλίας για την Β' Λυκείου (που ως σήμερα είναι 35) και για την Γ' Λυκείου (που ως σήμερα είναι 31) θα γίνουν 33 και για τις δύο τάξεις.

- Στη Β' Λυκείου, οι μαθητές θα μπορούν να επιλέξουν ανάμεσα από δύο «πακέτα επιλογής» με δύο μαθήματα το καθένα (Ειδικά μαθήματα Αρχαίας Ελληνικής Γλώσσας και Ιστορία από τη μία, Ειδικά Θέματα Μαθηματικών και Φυσικής από την άλλη). Στην Α' Λυκείου προστίθενται δύο μαθήματα, η Πολιτειακή Παιδεία – Οικονομικά – Κοινωνιολογία και μια δεύτερη ξένη γλώσσα.

- Η μορφή των Πανελληνίων εξετάσεων προτείνεται να αλλάξει, ωστόσο δεν έχει διευκρινιστεί το νέο σύστημα εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Ελεύθερου Τύπου, η πρόταση αναμένεται να τεθεί σε ισχύ από τον Σεπτέμβριο.

Πηγή: In.gr

v