Δραστηριότητες για παιδιά ενός έτους

Δραστηριότητες για παιδιά ενός έτους

Αναρωτιέστε πώς μπορείτε να απασχολήσετε δημιουργικά και εκπαιδευτικά το ενός έτους παιδί σας; Στην ηλικία αυτή τα παιδιά μαθαίνουν να περπατούν, να λένε τις πρώτες λέξεις και να επικοινωνούν με χειρονομίες και εκφράσεις, ενώ παράλληλα αναπτύσσουν τον συγχρονισμό χεριού-ματιού καθώς και πολλές ακόμα επιδεξιότητες.

Παρακάτω θα δείτε επτά διασκεδαστικά παιχνίδια για εσάς και το παιδί, τα οποία σκοπό έχουν να το βοηθήσουν να ανακαλύψει ακόμα περισσότερο τον κόσμο του:

Κρυφτό

Τα μικρά παιδιά λατρεύουν το κρυφτό, είτε πρόκειται για κρύψιμο αντικειμένων είτε το να τους κρύβεται ο γονιός και να εμφανίζεται απρόσμενα στη συνέχεια. Το κρυφτό βοηθά τα παιδιά να αναγνωρίζουν σχήματα (π.χ. το να βρίσκουν το αντικείμενο που κρύψατε) αλλά και καταστάσεις (π.χ. ότι η μαμά κρύφτηκε αλλά θα εμφανιστεί ξανά).

Κυνηγητό

Το να κυνηγάτε το μωρό ή να το βάζετε να σας κυνηγά μέσα στο σπίτι είναι εξίσου διασκεδαστικό και εκπαιδευτικό για ένα παιδί ενός έτους, γιατί του επιτρέπει να εξασκεί το σώμα του και να μαθαίνει τον πιο γρήγορο τρόπο για να μπουσουλήσει ή να περπατήσει. Όσο περισσότερο εξασκείται το παιδί έτσι, τόσο πιο σπάνια θα πέφτει, ενώ θα μάθει να έχει καλύτερο συντονισμό κινήσεων.

Διάβασμα

Η ηλικία αυτή είναι κατάλληλη για να ξεκινήσετε να διαβάζετε στο παιδί –αν δεν έχετε ήδη ξεκινήσει. Κάντε την αφήγηση ακόμα πιο διασκεδαστική δραματοποιώντας το παραμύθι ή αλλάζοντας τη φωνή σας για κάθε χαρακτήρα.

Χρώματα και σχήματα

Οι εκπαιδευτικές και διασκεδαστικές δραστηριότητες για την ηλικία αυτή πρέπει να περιλαμβάνουν χρώματα και σχήματα. Αυτό είναι εύκολο αν κοιτάξετε γύρω σας όταν είστε με το παιδί: Στο τραπέζι του φαγητού, για παράδειγμα, μπορείτε να δείχνετε στο παιδί τα χρώματα και τα σχήματα των τροφών, π.χ. τα καρότα στο πιάτο του. Αλλά και οτιδήποτε βλέπετε, εντός και εκτός σπιτιού, μπορεί να λειτουργήσει ως παράδειγμα χρώματος και σχήματος. Άλλωστε, στο εμπόριο θα βρείτε αμέτρητα παιχνίδια με χρώματα και σχήματα, κατάλληλα για την ηλικία αυτή.

Μιλήστε

Αναφορικά με τις επικοινωνιακές δεξιότητες, ο καλύτερος τρόπος να βοηθήσετε το παιδί να τις αναπτύσσει είναι μιλώντας του. Μιλήστε στο παιδί για τα πάντα, καθ'όλη τη διάρκεια της ημέρας, ακόμα κι αν πιστεύετε ότι δεν καταλαβαίνει τι του λέτε. Τα παιδιά στην ηλικία αυτή θα επιχειρήσουν να μιμηθούν τα λεγόμενά σας, γι'αυτό είναι σημαντικό να τους μιλάτε καθαρά και να τους επιτρέπετε να κοιτάζουν το στόμα σας και την γλώσσας σας καθώς προφέρετε τους ήχους και τις λέξεις.

Καβαλίκεμα

Μία ακόμα δραστηριότητα που προσφέρει στα παιδιά ενός έτους χαρά και μάθηση είναι το να καβαλούν παιχνίδια, όπως αλογάκια ή αυτοκινητάκια. Αυτό τα βοηθά να διατηρούν την ισορροπία τους και να βελτιώνουν τον συγχρονισμό ματιού-χεριού. Φυσικά, ένα ακόμα «παιχνίδι» για καβαλίκεμα μπορεί να είναι και η ίδια η πλάτη του γονιού.

Μπάλες

Το να παίζει ο γονιός μπάλα με το ενός έτους παιδί είναι άκρως εκπαιδευτικό, καθώς μαθαίνει στο παιδί να πιάνει, να πετά, να κυλά και να κλωτσά. Ταυτόχρονα, βελτιώνει τον συγχρονισμό χεριού-ματιού και, εφόσον το παιδί μπορεί να περπατά, το παιχνίδι με τη μπάλα το βοηθά να διατηρεί την ισορροπία του. Άλλωστε, σε ποιο παιδί δεν αρέσει να παίζει με μπάλες;

Πηγή: MyKidsGuide

v