5 ανοιξιάτικες gourmet συνταγές που θα λατρέψετε

5 ανοιξιάτικες gourmet συνταγές που θα λατρέψετε

Αντιπαθείτε την αγκινάρα, τα σπαράγγια ή τη ρόκα; Με τις παρακάτω συνταγές θα αλλάξετε γνώμη. Δείτε 5 μπελαλίδικες συνταγές που μοσχοβολάνε άνοιξη! 

Λιγκουίνι με αβοκάντο και ρόκα

Υλικά

1 κιλό ζυμαρικά λινγκουίνι, ή παρόμοια
2 αβοκάντο χωρίς τη φλούδα και το κουκούτσι, κομμένα στα τέσσερα
3 χούφτες ρόκα
1 χούφτα φρέσκα φύλλα βασιλικού, συν έξτρα για το γαρνίρισμα
χυμό από 2 λάιμ
2 σκελίδες σκόρδο, ξεφλουδισμένες
1 φλιτζάνι τριμμένο τυρί παρμεζάνα
αλάτι, πιπέρι
1 χούφτα καβουρδισμένα αμύγδαλα

Εκτέλεση

Βράστε τα μακαρόνια για περίπου 8-10 λεπτά. Στο μεταξύ τοποθετήστε τα υπόλοιπα υλικά – εκτός από το τυρί και τα αμύγδαλα- σε ένα μίξερ. Σουρώστε τα ζυμαρικά αλλά κρατήστε μια κούπα βρασμένο νερό. Ανακατέψτε ή σερβίρετε τα μακαρόνια με τη σάλτσα, το τυρί και τα αμύγδαλα προσθέτοντας νερό για να αραιώσει η σάλτσα.

Ριζότο με σπαράγγια

 

Υλικά

Για τον ζωμό:
1 ξεφλουδισμένο καρότο
1 μικρό κρεμμύδι ξεφλουδισμένο και κομμένο στη μέση
1 μικρό βολβό μάραθου ή 2 κλωνάρια σέλινο
1 σκελίδα σκόρδο
1 πολύ μικρή ξεφλουδισμένη πατάτα σε κομμάτια

Για το ριζότο:
500 γρ. σπαράγγια
Μαϊντανό
Αλάτι
2 κουταλιές βούτυρο
1 κουταλιά ελαιόλαδο
½ κούπα ψιλοκομμένο κρεμμύδι
½ κούπα λευκό κρασί
1 κούπα ρύζι
4 κούπες ζωμό
1/3 του φλιτζανιού φρεσκοτριμμένη παρμεζάνα
Χυμό από μισό λεμόνι
Για τη γαρνιτούρα: Λεπτοκομμένες φέτες ραπανάκι και μάραθο

Εκτέλεση

Φτιάξτε το ζωμό: Βάλτε όλα τα υλικά σε μια μεγάλη κατσαρόλα και καλύψτε με 5 φλιτζάνια νερό. Αφήστε τα να σιγοβράσουν. Χαμηλώστε τη φωτιά και αφήστε 30 λεπτά.

Φτιάξτε το ριζότο: Βάλτε αλατισμένο νερό σε μια κατσαρόλα για να βράσει. Αφαιρέστε το κάτω κομμάτι από τα σπαράγγια και πετάξτε το. Ξεχωρίστε τις κορυφές από το υπόλοιπο, το οποίο θα κόψετε σε κομμάτια των 2,5 εκατοστών. Βράστε τις κορυφές για περίπου 1 λεπτό και στη συνέχεια τοποθετήστε τις σε ένα μπολ με κρύο νερό. Ρίξτε τα ψιλοκομμένα κοτσάνια στο βραστό νερό για ακριβώς 3 λεπτά. Αφαιρέστε τα κοτσάνια και βάλτε σε ένα μπλέντερ μαζί με τον μαϊντανό. Προσθέστε μια πρέζα αλάτι και ½ κούπα του βρασμένου νερού και κάντε τα πουρέ.
Τσιγαρίστε με το βούτυρο και το λάδι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά το κρεμμύδι με 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι για περίπου 1 λεπτό. Προσθέστε το ρύζι και ανακατέψτε. Αφήστε το ρύζι για περίπου ένα λεπτό.

Ρίξτε το κρασί και βράστε μέχρι να εξατμιστεί και στη συνέχεια προσθέστε 2 κούπες ζωμό για περίπου 7-10 λεπτά, μέχρι να απορροφηθεί. Προσθέστε άλλη μια κούπα ζωμό, ½ κουταλιά αλάτι και συνεχίστε το μαγείρεμα έως ότου απορροφηθεί σχεδόν όλο. Παρακολουθήστε με προσοχή το ρύζι: Θα είναι σχεδόν έτοιμο όταν οι κόκκοι διογκωθούν και το υγρό γίνει παχύρευστο. Αν χρειάζεται προσθέστε ζωμό (πιθανώς να μην χρειαστεί να τον χρησιμοποιήσετε όλο).
Αφαιρέστε το φαγητό από τη φωτιά και ρίξτε τον πουρέ, το υπόλοιπο βούτυρο και το μισό τυρί. Προσθέστε το χυμό λεμονιού και τις κορυφές από τα σπαράγγια. Σερβίρετε σε μπολ, με τα ραπανάκια και το μάραθο.

Τηγανίτες – λουκουμάδες με σπαράγγια

 

Υλικά

500 γρ. σπαράγγια
3 κρεμμύδια σε φέτες
Ξύσμα λεμονιού από 1/2 λεμόνι
Χυμός λεμονιού - 1 λεμόνι
1 φλιτζάνι αλεύρι
3 αυγά
2/3 φλιτζανιού γάλα
1/2 ματσάκι πράσο ψιλοκομμένο
2/3 φλιτζανιού γιαούρτι πλήρες
½ κουταλιά μαϊντανό (ή μυρώνι)
Αλατοπίπερο
Ελαιόλαδο

Εκτέλεση

Κόψτε όλα τα λαχανικά. Σε ένα μεγάλο μπολ χτυπήστε το γάλα και τα αυγά. Στη συνέχεια, προσθέστε το αλεύρι. Προσθέστε τα ψιλοκομμένα λαχανικά (εκτός από τα πράσα). Στη συνέχεια, προσθέστε το ξύσμα λεμονιού και το χυμό 1/2 λεμονιού και ανακατέψτε. Προσθέστε αλατοπίπερο κατά βούληση. Ζεστάνετε σε ένα μεγάλο τηγάνι το λάδι και μόλις ζεσταθεί ρίξτε μια μεγάλη κουταλιά από το μίγμα (ανάλογα με το πόσο μεγάλες τις θέλετε) και αφήστε στην κάθε πλευρά για περίπου 3-4 λεπτά. Ενώ οι τηγανίτες – λουκουμάδες ετοιμάζονται, σε ένα μπολ ανακατέψτε το γιαούρτι, το πράσο, το χυμό λεμονιού, το μαϊντανό και αλατοπίπερο. Σερβίρετε με αυτή τη σάλτσα.

Αγκινάρες γεμιστές με μπέικον και μπύρα

 

Υλικά

4 μεγάλες αγκινάρες
1 μεγάλο λεμόνι
4 λωρίδες μπέικον
1/3 φλιτζάνι ψιλοκομμένα κρεμμυδάκια
4 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένο
1 φλιτζάνι μανιτάρια, ψιλοκομμένα
1 φλιτζάνια γαλέτα
1/2 φλιτζάνι τυρί παρμεζάνα
1/2 φλιτζάνι μοτσαρέλα
2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
1 1/2 φλιτζάνι μπύρα

Προετοιμάστε τις αγκινάρες:

Αφαιρέστε τα έξω φύλλα της αγκινάρας. Κόψτε το κοτσάνι και τις πάνω πάνω άκρες. Στη συνέχεια κόψτε τις άκρες από όλα τα φύλλα. Στη συνέχεια ξεκινώντας από έξω προς τα μέσα ανοίξτε τα φύλλα, σαν να θέλετε να δημιουργήσετε χώρο μεταξύ τους. Έπειτα αφαιρέστε τα κεντρικά, κίτρινα και μωβ φύλλα της αγκινάρας. Αυτό το σημείο θα σας δυσκολέψει αρκετά. Έπειτα ρίχτε το χυμό από ένα λεμόνι στις σχισμές.

Εκτέλεση

Προθερμάνετε το φούρνο. Αφού έχετε ετοιμάσει τις αγκινάρες, σε ένα τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, μαγειρέψτε το μπέικον μέχρι να ροδίσει. Αφαιρέστε από το από το τηγάνι, και ψιλοκόψτε. Στραγγίστε λίγο από το λίπος. Προσθέστε τα κρεμμυδάκια και τηγανίστε μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέστε το σκόρδο και ανακατέψτε. Προσθέστε τα μανιτάρια και τσιγαρίστε μέχρι να γίνουν καφέ. Κατεβάστε από τη φωτιά και προσθέστε τα υπόλοιπα υλικά, καθώς και το μπέικον ψιλοκομμένο (εκτός από την μπύρα) και ανακατέψτε. Χρησιμοποιήστε το μίγμα για να γεμίσετε τις αγκινάρες. Τοποθετήστε τις σε μία κατσαρόλα και περιλούστε τις με 1 1/2 κούπα μπίρα. Καλύψτε την κατσαρόλα με αλουμινόχαρτο και ψήστε για 40-60 λεπτά, μέχρις ότου τα έξω φύλλα βγαίνουν εύκολα.

Χούμους από αγκινάρα

 

Υλικά

1 κονσέρβα ρεβίθια, στραγγισμένα
1 κονσέρβα καρδιές αγκινάρας, στραγγισμένες
⅓ φλιτζάνι ταχίνι
4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
2 κουταλιές της σούπας φρέσκο χυμό λεμονιού
2 κουταλιές της σούπας ψιλοκομμένο φρέσκο μαϊντανό
1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένο
½ κουταλάκι του γλυκού πάπρικα
½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι kosher
¼ κουταλάκι του γλυκού κύμινο
¼ κουταλάκι του γλυκού ταμπάσκο
λευκό πιπέρι

Εκτέλεση

Ανακατέψτε όλα τα υλικά σε ένα μίξερ μέχρι να γίνουν πολτός. Αν είναι πολύ πηχτό, προσθέστε χλιαρό νερό, 1 κουταλιά ανά φορά μέχρι να γίνει σωστή η πυκνότητα.

v