5 παιδικές κατασκευές με θαλασσινό θέμα

5 παιδικές κατασκευές με θαλασσινό θέμα

Κατά την διάρκεια των καλοκαιρινών σας διακοπών, αφιερώστε μερικές ώρες για να συλλέξετε με τα παιδιά από την παραλία άμμο, πετρούλες και κοχύλια. Αγοράστε μερικές όμορφες καρτ-ποστάλ από τα μέρη που επισκεφθήκατε και βγάλτε πολλές φωτογραφίες. Επιστρέφοντας θα έχετε πλούσιο υλικό, το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να φτιάξετε τις πιο όμορφες, αναμνηστικές κατασκευές!

Κρεμαστό μουσικό διακοσμητικό με κοχύλια

Μία από τις πιο απλές κατασκευές που μπορείτε να κάνετε με τα παιδιά: Βγείτε για βόλτα στην παραλία και μαζέψτε όσο περισσότερα κοχύλια μπορείτε. Στη συνέχεια, ακολουθήστε τις παρακάτω οδηγίες και δημιουργήστε μια κρεμαστή θαλασσινή συμφωνία.

Υλικά:

Μεγάλο πλαστικό μπουκάλι (π.χ. από χυμό)
Ψαλίδι
Σφυρί
Καρφί
24 κοχύλια
Σχοινί

Εκτέλεση:

Κόψτε το μπουκάλι γύρω-γύρω, στα 2,5 εκ. από τον πάτο. Με το σφυρί και το καρφί κάντε έξι τρύπες στο κέντρο του πλαστικού.

Επίσης με το σφυρί και το καρφί, κάντε μία τρύπα στο πάνω μέρος από κάθε κοχύλι. Μερικά κοχύλια μπορεί να σπάσουν, όποτε καλό είναι να έχετε περίσσευμα. Αν τα παιδιά είναι μικρά, είναι ασφαλέστερο να κάνετε εσείς τις τρύπες.

Κόψτε έξι μέρη από το σχοινί, μήκους 38 εκ. Περάστε και δέστε με κόμπο τέσσερα κοχύλια σε κάθε ένα από τα 6 σχοινιά. Δέστε την άκρη από κάθε σχοινί στην κάθε τρύπα του πλαστικού.

Για να κρεμάσετε τη δημιουργία σας μπορείτε να κάνετε δύο ακόμα τρύπες σε δύο άκρες του πλαστικού και να περάσετε ένα ακόμα κομμάτι σχοινιού, σε ό,τι μήκος σας βολεύει, ανάλογα με το ύψος που θέλετε να το κρεμάσετε.

Πέτρες-ζωάκια ή τερατάκια

Οι πέτρες-ζώκια είναι ένας εύκολος και διασκεδαστικός τρόπος να γεμίσουν τα παιδιά τον ελεύθερο χρόνο τους ακόμα και κατά την διάρκεια των διακοπών, ενώ με λίγη φαντασία, τα σχέδια που μπορούν να δημιουργήσουν είναι απεριόριστα.

Υλικά:

Πέτρες
Ακρυλική μπογιά για χειροτεχνίες και πινέλο
Διακοσμητικά στοιχεία όπως νήμα, αυτοκόλλητα μάτια, ανεξίτηλοι μαρκαδόροι, κόλλα με γκλίτερ, κομμάτια από ύφασμα, χάντρες, μικρά πομ-πομ κ.λ.π.
Λευκή ξυλόκολλα και πινέλο

Εκτέλεση:

Ξεκινήστε πλένοντας τις πέτρες με σαπούνι και νερό. Αν χρειάζεται χρησιμοποιήστε ένα σφουγγάρι για να καθαρίσουν ακόμα καλύτερα.

Διακοσμήστε τις πέτρες όπως εσείς θέλετε, χρησιμοποιώντας όποιο διακοσμητικό προτιμάτε. Αν μπορεί να κολλήσει σας κάνει!

Για να φτιάξετε το γουρουνάκι, βάψτε όλη την πέτρα με ροζ ακρυλική μπογιά και αφήστε τη να στεγνώσει. Στη συνέχεια, κολλήστε ένα κουμπί στη μέση για μύτη και δύο ροζ πομ-πομ για αυτιά. Με λευκή μπογιά κάντε πρώτα το λευκό των ματιών και με δύο μαύρες βούλες ολοκληρώστε τα μάτια. Βουτήξτε το δάχτυλό σας σε κόκκινη μπογιά για να κάνετε τα μάγουλα και με μαύρο ανεξίτηλο μαρκαδόρο κάντε φακίδες.

Αντίστοιχα θα δημιουργήσετε και το πράσινο τέρας, για το οποίο θα χρειαστείτε νήμα πλεξίματος, αν θέλετε να έχει μαλλιά.

Διακοσμητικά μπουκάλια με άμμο

Πάρτε μαζί σας στο σπίτι λίγη... παραλία με αυτή την όμορφη, πολύχρωμη κατασκευή που θα αποτελέσει το καλύτερο διακοσμητικό για το γραφείο των παιδιών.

Υλικά:

Άμμος
Εφημερίδα
Κηρόχαρτο
Κιμωλίες σε διάφορα χρώματα
Ένα κλαδί ή ένα μολύβι
Λευκή κόλλα ή καπάκια για τα μπουκάλια
Επιφάνεια κοπής

Εκτέλεση:

Καλύψτε μία μεγάλη επιφάνεια με εφημερίδα. Πάνω της τοποθετήστε μία άλλη επιφάνεια κοπής, η οποία πρέπει να καλυφθεί με κηρόχαρτο.

Απλώστε λίγη άμμο στο κηρόχαρτο και «ρολάρετε» ένα κομμάτι έγχρωμης κιμωλίας πάνω στην άμμο, μέχρι να αποκτήσει το χρώμα της –θα χρωματιστεί πολύ εύκολα και εντελώς.

Ανασηκώστε προσεκτικά το κηρόχαρτο και δημιουργήστε, ενώνοντας τις γωνίες του, ένα πουγκί μέσα στο οποία θα ανακινήσετε καλά την άμμο. Στη συνέχεια, ρίξτε τη χρωματισμένη άμμο μέσα σε ένα μπουκάλι. Αν σας βολεύει περισσότερο χρησιμοποιήστε ένα χωνί.

Με ένα κλαδί ή ένα μολύβι κάνε μερικές τρύπες μέσα στην άμμο για να διώξετε έτσι τον επιπλέον αέρα.
Επαναλάβετε τα ίδια βήματα μέχρι να γεμίσετε το μπουκάλι με πολλές στρώσεις διαφορετικών χρωμάτων. Στη συνέχεια, πιέστε καλά την άμμο που υπάρχει πάνω-πάνω στο στόμιο και κλείστε το μπουκάλι με το καπάκι του, ή βάλτε στο στόμιο μπόλικη κόλλα και αφήστε τη να στεγνώσει ώστε το μπουκάλι να σφραγιστεί εντελώς.

Συμβουλές:

-Μπορείτε αντί για γυάλινα μπουκάλια να χρησιμοποιήσετε βάζα μαρμελάδας.
-Πριν βάψετε την άμμο, περάστε την πρώτα από κόσκινο, ώστε να μην περιέχει μικρές πετρούλες ή άλλα σκουπιδάκια από την παραλία.

Κολάζ «Διακοπές 2013»

Δεν υπάρχει καλύτερο αναμνηστικό από τις καλοκαιρινές διακοπές των παιδιών από ένα μεγάλο, πολύχρωμο κολάζ που θα περιλαμβάνει στοιχεία από τις καλύτερες στιγμές τους εκεί.

Υλικά:

Ένα μεγάλο κομμάτι χαρτόνι
Φωτογραφίες, καρτ ποστάλ, κοχύλια, αστερίες και οποιοδήποτε άλλο υλικό συνέλεξαν τα παιδιά κατά τις διακοπές τους
Ξυλόκολλα και πινέλο
Ψαλίδι
Μαρκαδόρους

Εκτέλεση:

Καταρχήν συζητήστε με τα παιδιά για τις διακοπές τους: Τι θυμούνται με μεγαλύτερο ενθουσιασμό; Ποια τοπία τους άρεσαν περισσότερο; Μήπως έκαναν νέους φίλους που τους έχουν και σε φωτογραφίες;

Στη συνέχεια ξεχωρίστε από όλα τα αναμνηστικά υλικά που έχετε συγκεντρώσει αυτά που θέλετε να περιλαμβάνει το κολάζ και υπολογίστε πόσα από αυτά χωρούν πάνω στην επιφάνεια του χαρτονιού.

Αφήστε τα παιδιά να κάνουν την τελική επιλογή των υλικών, να κόψουν τις φωτογραφίες όπως θέλουν, αν θεωρούν ότι χρειάζεται, να σχεδιάσουν περιγράμματα με τους μαρκαδόρους ή να γράψουν ημερομηνίες, τοποθεσίες και ονόματα.

Αφού κολλήσετε πρώτα φωτογραφίες και καρτ ποστάλ, αφήστε για το τέλος τα κοχύλια και οποιοδήποτε άλλο μικρότερο διακοσμητικό.

Όταν οι κόλλες στο κολάζ θα έχουν πλέον στεγνώσει μπορείτε να τοποθετήσετε στο πίσω μέρος του γαντζάκια ή να κολλήσετε ένα κομμάτι σχοινί στις δύο άκρες του, οριζοντίως, για να το κρεμάσετε σε κάποιο σημείο του δωματίου των παιδιών.

Κορνίζα με κοχύλια

Πρόκειται για μία από τις πιο εύκολες χειροτεχνίες, η οποία μπορεί να κοσμεί το παιδικό δωμάτιο για χρόνια.
Για να την φτιάξετε θα χρειαστείτε μία απλή ξύλινο κορνίζα, κατά προτίμηση με πλατύ πλαίσιο ώστε να μπορείτε να κολλήσετε πάνω μικρά και μεγαλύτερα κομμάτια κοχυλιών.

Τα δε κοχύλια μπορούν να έχουν οποιοδήποτε σχήμα, να είναι στρογγυλά ή πλατιά, ενώ δεν πειράζει αν είναι και σπασμένα ώστε να σχηματίζουν ψηφίδα. Για να τα κολλήσετε θα χρειαστείτε απλά ξυλόκολλα και πινέλο.

Τip: Μην περιμένετε τα κοχύλια να κολλήσουν τέλεια μεταξύ τους, σαν σε παζλ. Σίγουρα θα υπάρξουν μικρά κενά στην κορνίζα σας, τα οποία μπορείτε να γεμίσετε ρίχνοντας άμμο. Εξυπακούεται ότι θα έχετε πρώτα απλώσει μπόλικη κόλλα στο πλαίσιο.

Θα χρειαστεί να αφήσετε την κορνίζα τουλάχιστον μία ώρα «ξαπλωμένη» προκειμένου να κολλήσουν όλα καλά. Στο τέλος, αν θέλετε, μπορεί να την ψεκάσετε με σπρέι από χρυσαφί γκλίτερ για να της δώσετε λάμψη και να την κάνετε ακόμα πιο εντυπωσιακή.

v