HIV: Αναγνωρίστε τα συμπτώματα

HIV: Αναγνωρίστε τα συμπτώματα

Αν υποψιάζεστε ότι έχετε HIV, η μόνη λύση να το μάθετε είναι να κάνετε το τεστ. Ωστόσο γνωρίστε τα συμπτώματα του HIV και μάθετε τα στάδια του ιού.

Το πρώτο στάδιο

Ο HIV εκδηλώνεται σε τρία στάδια. Το πρώτο στάδιο ονομάζεται οξεία λοίμωξη και συμβαίνει συνήθως εντός δύο έως έξι εβδομάδων μετά την μόλυνση. Τα συμπτώματα μπορεί να διαρκέσουν μια εβδομάδα ή δύο και στη συνέχεια να εξαφανιστούν τελείως καθώς ο ιός πηγαίνει σε ένα μη-συμπτωματικό στάδιο.

Το 87% των ατόμων που μολύνονται από τον ιό HIV εμφανίζει τα πρώτα συμπτώματα 2-4 εβδομάδες μετά την μόλυνση, όπως αναφέρει το hivaids.gr. Σε αυτό το στάδιο, τα συμπτώματα μοιάζουν με αυτά της απλής γρίπης ή μπορεί να είναι παρόμοια με αυτά άλλων σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων και λοιμώξεων.

Ωστόσο στα πρώτα στάδια, είναι αρκετά συνηθισμένο είναι να μην υπάρχουν καθόλου συμπτώματα ενώ αρκετά άτομα που φοβούνται ότι έχουν κολλήσει τον ιό παρουσιάζουν συμπτώματα ακόμα και αν δεν έχουν HIV.

Να έχετε επίσης στο νου σας ότι αν υποψιάζεστε ότι έχετε μολυνθεί με τον ιό HIV πολύ πρόσφατα, θα πρέπει να κάνετε άμεσα το ειδικό RNA τεστ. Αυτό γιατί τις πρώτες εβδομάδες τα αντισώματα ενδέχεται να μην είναι ανιχνεύσιμα ακόμα και έτσι το τεστ αντισωμάτων δεν θα εντοπίσει την ύπαρξη του ιού.

Τα αρχικά στάδια ενδέχεται να περιλαμβάνουν:

• Πονοκέφαλο
• Διάρροια
• Ναυτία και εμετό
• Κόπωση
• Πόνο στους μυες
• Πονόλαιμο
• Κόκκινο εξάνθημα
• Πυρετό

Το δεύτερο στάδιο

Μετά το πρώτο στάδιο, το ανοσοποιητικό σύστημα χάνει τη μάχη με τον ιό HIV και τα συμπτώματα υποχωρούν. Το δεύτερο στάδιο ονομάζεται ασυμπτωματική περίοδος. Έτσι οι άνθρωποι μπορεί να μην αναγνωρίσουν ότι έχουν μολυνθεί και να μεταδώσουν τον ιό σε άλλους. Η περίοδος αυτή μπορεί να διαρκέσει 10 ή και περισσότερα χρόνια.

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου χωρίς συμπτώματα, ο HIV σκοτώνει αργά τα CD4 Τ-λεμφοκύτταρα και καταστρέφει το ανοσοποιητικό σύστημα. Οι εξετάσεις αίματος κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου μπορεί να αποκαλύψουν τον αριθμό των κυττάρων, τα οποία κατά τη διάρκεια της ασθένειας πέφτουν σταθερά, πράγμα που καθιστά τον οργανισμό ευάλωτο σε άλλες λοιμώξεις.

Το τρίτο στάδιο

Το AIDS είναι το προχωρημένο στάδιο της λοίμωξης HIV. Όταν ο αριθμός των κυττάρων CD4 μειωθεί κάτω του 200 λέμε ότι ένα άτομο με λοίμωξη από HIV νοσεί από AIDS.

Τα προχωρημένα συμπτώματα:

• Διαρκές αίσθημα κόπωσης
• Διόγκωση των λεμφαδένων στο λαιμό ή τη βουβωνική χώρα
• Πυρετός για περισσότερες από 10 ημέρες
• Νυχτερινή εφίδρωση
• Ανεξήγητη απώλεια βάρους
• Πορφυροειδή δερματικά σημάδια που δεν φεύγουν
• Δύσπνοια
• Σοβαρή διάρροια
• Ζυμομύκητες στο στόμα, το λαιμό ή τον κόλπο
• Μώλωπες και ανεξήγητη αιμορραγία

Δείτε αναλυτικά κάποια σημάδια που υποδεικνύουν ότι ίσως να είστε θετικοί στον ιό HIV.

Πυρετός

Ένα από τα πρώτα σημάδια του HIV μπορεί να είναι ένας ήπιος πυρετός, τύπου 38,8 βαθμών Κελσίου. Αν ο πυρετός εμφανιστεί, συνοδεύεται συνήθως από αίσθημα κόπωσης, διόγκωση λεμφαδένων και πονόλαιμο.

Κόπωση

Η φλεγμονώδης αντίδραση που προκαλείται από το ανοσοποιητικό σύστημα, μπορεί επίσης να σας κάνει να αισθάνεστε κουρασμένοι και ληθαργικοί. Αυτό το σύμπτωμα μπορεί να είναι αρχικό αλλά μπορεί να εμφανιστεί και πολύ αργότερα.

Πόνος στους μύες, τις αρθρώσεις και διογκωμένοι λεμφαδένες

Τα συμπτώματα του AIDS συχνά μπερδεύονται με αυτά της γρίπης, της μονοπυρήνωσης, ή άλλων ιογενών λοιμώξεων, ακόμα και της σύφιλης ή της ηπατίτιδας.

Αυτό γιατί πολλά είναι κοινά, όπως οι πόνοι στους μύες και τις αρθρώσεις και οι διογκωμένοι λεμφαδένες.
Οι λεμφαδένες είναι μέρος του ανοσοποιητικού συστήματος του σώματος και τείνουν να αναπτύσσουν φλεγμονή όταν υπάρχει μόλυνση. Πολλοί από αυτούς βρίσκονται στη μασχάλη, τη βουβωνική χώρα και το λαιμό.

Πονόλαιμος και πονοκέφαλος

Όπως και με άλλα συμπτώματα, ο πονόλαιμος και ο πονοκέφαλος μπορεί συχνά να μπερδευτεί με το κοινό κρυολόγημα και αποτελούν συμπτώματα του αρχικού σταδίου.

Δερματικό εξάνθημα

Τα εξανθήματα του δέρματος μπορεί να εμφανιστούν στα πρώτα ή στα μετέπειτα στάδια της πορείας του HIV/AIDS.
Το εξάνθημα εμφανίζεται στο 20-50% των περιπτώσεων και είναι κηλιδοβλατιδώδες ενώ εμφανίζεται συνήθως στον κορμό.

Ναυτία, εμετός, διάρροια

Το 30% με 60% των ατόμων έχουν ναυτία, έμετο ή διάρροια στα πρώτα στάδια του HIV. Αυτά τα συμπτώματα μπορεί επίσης να εμφανιστούν ως αποτέλεσμα της αντιρετροϊκής θεραπείας ή μιας ευκαιριακής λοίμωξης.
Συνεχόμενη διάρροια που δεν ανταποκρίνεται καθόλου στις συνήθεις θεραπείες, θα μπορούσε να αποτελεί ένδειξη για HIV.

Απώλεια βάρους

Η απώλεια βάρους αποτελεί σημάδι προχωρημένου σταδίου της νόσου και ενδέχεται να οφείλεται σε σοβαρή, συνεχόμενη διάρροια.

Αν υπάρχει μεγάλη απώλεια βάρους, σημαίνει ότι το ανοσοποιητικό σύστημα έχει εξαντληθεί αρκετά.
Ένα άτομο θεωρείται ότι έχει Σύνδρομο Απίσχνασης οφειλόμενο σε HIV, όταν έχει απώλεια άνω του 10% του βάρους του και 30 ημέρες διάρροιας ή αδυναμίας και πυρετού.

Ξηρός βήχας

Ο επίμονος και ξηρός βήχας αποτελεί ένα από τα συνηθέστερα συμπτώματα της νόσου, σε προχωρημένο στάδιο.

Πνευμονία

Η πνευμονία αποτελεί μια σοβαρή λοίμωξη που προκαλεί φλεγμονή και συσσώρευση υγρών στους πνεύμονες. Οι περισσότεροι άνθρωποι εκτίθενται σε αυτήν από την ηλικία των 3 ή 4 ετών. Ένα υγιές ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί να ανταπεξέλθει εύκολα στην πνευμονία, σε αντίθεση με ένα εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, όπως αυτό ενός ατόμου με τον ιό HIV.

Βραδινή εφίδρωση

Περίπου οι μισοί από τους ασθενείς με AIDS παρουσιάζουν νυχτερινές εφιδρώσεις κατά τα πρώτα στάδια της λοίμωξης. Ωστόσο μπορούν μόνο να αποτελέσουν προειδοποιητικές ενδείξεις μόλυνσης.

Αλλαγές στα νύχια

Ακόμη ένα προχωρημένο στάδιο της μόλυνσης αποτελούν οι αλλαγές στα νύχια, όπως: κάμψεις, σπασίματα ή αλλαγή στο χρώμα τους.

Συχνά, οι μεταβολές στο σχήμα, το μέγεθος ή το χρώμα των νυχιών οφείλονται στη μυκητίαση candida, που αποτελεί σύμπτωμα της νόσου.

Μύκητας Candida

Τα εξαντλημένα ανοσοποιητικά συστήματα είναι επιρρεπή στις μυκητιάσεις. Ο μύκητας Candida είναι πολύ συνηθισμένος και τείνει να εμφανίζεται στο στόμα ή τον οισοφάγο, δυσκολεύοντας την κατάποση.

Σύγχυση ή δυσκολία συγκέντρωσης

Προβλήματα στην αντίληψη θα μπορούσαν να αποτελούν σημάδια του HIV, που σχετίζονται με την άνοια, η οποία συνήθως εμφανίζεται αργά στην πορεία της νόσου.

Εκτός από την σύγχυση και δυσκολία συγκέντρωσης, η άνοια που σχετίζεται με το AIDS μπορεί να προκαλέσει επίσης προβλήματα μνήμης και συμπεριφοράς, όπως θυμό ή ευερεθιστότητα.

Μπορεί να περιλαμβάνει επίσης και αλλαγές όπως: αδεξιότητα, έλλειψη συντονισμού και προβλήματα σε δραστηριότητες που απαιτούν κινητικές δεξιότητες, όπως το γράψιμο.

Απλός έρπητας ή έρπητας των γεννητικών οργάνων

Ο έρπης στο στόμα ή στα γεννητικά όργανα αποτελεί προχωρημένο σύμπτωμα της λοίμωξης. Ωστόσο και η ύπαρξη έρπητα μπορεί να αποτελέσει κίνδυνο μεταδοτικότητας του ιού, καθώς καθιστά πιο εύκολη την εισβολή του ιού στο σώμα κατά τη διάρκεια του σεξ.

Μυρμήγκιασμα και αδυναμία

Ο HIV σε προχωρημένο στάδιο μπορεί επίσης να προκαλέσει μούδιασμα ή μυρμήγκιασμα στα χέρια και τα πόδια.
Αυτό ονομάζεται περιφερική νευροπάθεια, η οποία επίσης εμφανίζεται σε άτομα με μη ελεγχόμενο σακχαρώδη διαβήτη.

Η περιφερική νευροπάθεια προκαλεί μόλυνση των περιφερειακών νεύρων με αποτέλεσμα να παρουσιάζονται αισθητήριες και κινητικές μεταβολές εξαιτίας της καταστροφής των αξόνων ή του ελύτρου μυελίνης αυτών, σύμφωνα με το iatronet.gr. Οι ασθενείς παρουσιάζουν κινητική αδυναμία και ελαττωμένα αντανακλαστικά.

Παρουσιάζεται περίπου στο 30% των ασθενών με AIDS, συνήθως κατά τα προχωρημένα στάδια της νόσου.

Διαταραχές στον έμμηνο κύκλο

Η νόσος σε προχωρημένο στάδιο φαίνεται να αυξάνει τον κίνδυνο για διαταραχές στον κύκλο των γυναικών, όπως λιγότερες ή πιο ήπιες περιόδους.

Οι αλλαγές αυτές, ωστόσο, πιθανώς να έχουν να κάνουν περισσότερο με την απώλεια βάρους και την κακή υγεία των γυναικών παρά με την ίδια τη μόλυνση.

Πηγές: iatronet.gr, hivaids.gr, webmd.com, health.com

v