Τα «πρέπει» και τα «μη» αν η γυναίκα σας είναι έγκυος

Τα «πρέπει» και τα «μη» αν η γυναίκα σας είναι έγκυος

Αγαπητοί μέλλοντες μπαμπάδες, όταν το θέλετε μπορείτε να είστε πραγματικοί βράχοι πάνω στους οποίους μία γυναίκα μπορεί να στηρίζεται και να νιώθει ασφάλεια και ηρεμία. Είναι, όμως, και κάποιες στιγμές που κάνετε τις μέλλουσες μαμάδες συντρόφους σας να θέλουν να τραβήξουν τα μαλλιά τους. Δεν το κάνετε σκόπιμα, το ξέρουμε. Όπως και δε μπορείτε να έρθετε στη θέση της και να φανταστείτε πώς είναι να μεγαλώνει ένα μικροσκοπικό ανθρωπάκι στην κοιλιά σας. Όμως για κάθε τι που λέτε και κάνετε να θυμάστε ότι μπορεί και να υπάρχει ένας καλύτερος τρόπος!

Δείτε, λοιπόν, μερικά χρήσιμα «πρέπει» και «μη» αν η σύντροφός σας περιμένει παιδί:

Να της λέτε πόσο όμορφη είναι: Μπορεί να γοητεύεστε από την τεράστια κοιλιά και τις καμπύλες που έχει αποκτήσει –μπορεί και όχι. Όποια κι αν είναι η αλήθεια, την περίοδο αυτή πιθανότατα νιώθει περισσότερο ευάλωτη από ποτέ. Δεν είναι δύσκολο πού και πού, λοιπόν, να της λέτε «είσαι όμορφη» και να της θυμίζετε πόσο την αγαπάτε.

Να είστε ακέραιος: Προσπαθήστε, ειδικά την περίοδο αυτή, να μην κλονίζετε την εμπιστοσύνη της προς εσάς. Φροντίστε, λοιπόν, να μη μεθάτε μπροστά της και να μην κοιτάζετε άλλες γυναίκες.

Να την ρωτάτε αν χρειάζεται βοήθεια: Το πιθανότερο είναι ότι μπορεί να κάνει τα πάντα μόνη της, αλλά θα της αρέσει να της θυμίζετε ότι τη σκέφτεστε συνέχεια.

Να την βοηθάτε με τις ναυτίες: Να της θυμίζετε να τρώει κάτι αλμυρό μόλις σηκώνεται από το κρεβάτι, να ενυδατώνεται συχνά και να φροντίζετε να μη μυρίζετε έντονα εσείς ή οτιδήποτε της φέρνετε –ακόμα και λουλούδια.

Μην της επισημαίνετε ότι έχει γίνει γκρινιάρα / απαιτητική / ξενέρωτη: ...γιατί μπορεί να την οδηγήσετε να γίνει και... επικίνδυνη! Να είστε υπομονετικός γιατί οι ορμόνες την περίοδο αυτή πραγματικά «τρελαίνονται».

Ανακουφίστε την: Προσφερθείτε μία στο τόσο να της κάνετε μασάζ, να της τρίψετε τα πόδια, να της ετοιμάσετε κάτι να φάει, να κάνετε δουλειές στο σπίτι. Θα την κάνετε ευτυχισμένη!

Να της κρατάτε το χέρι όταν περπατάτε: Αφενός για να «αναγκάζεστε» να περπατάτε δίπλα της και όχι μπροστά της, ακολουθώντας το αργό της βήμα, αφετέρου για να την προσέχετε σε περίπτωση που παραπατήσει κάπου και πέσει. Συμβαίνει, ειδικά προς τις τελευταίες εβδομάδες της εγκυμοσύνης, το βάδισμα της εγκύου να γίνεται κάπως ασταθές και... οι πτώσεις είναι κάτι που δεν θέλουμε καθόλου σε μία τέτοια κατάσταση.

Να είστε ενημερωμένος: Αν δεν θέλετε να νιώθετε εντελώς «φρούτο» κάθε φορά που η γυναίκα σας αναφέρει κάτι σχετικά με την εγκυμοσύνης της ή όταν με το καλό έρθει το μωράκι σας, αφιερώστε λίγο χρόνο για να διαβάσετε βιβλία που εξηγούν βήμα-βήμα τι συμβαίνει κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και τους πρώτους μήνες του μωρού (δείτε σε παλαιότερο άρθρο του Mama365 βιβλιο-προτάσεις για μπαμπάδες).

Να την ακολουθείτε στα τακτικά ραντεβού με τον γυναικολόγο: Άλλωστε, δεν θέλετε και εσείς να παρακολουθείτε την ανάπτυξη του μωρού σας;

Μην αγχώνεστε από τώρα: ...για τις λίγες ώρες που θα κοιμάστε όταν έρθει το μωρό, την πιθανή επιλόχειο που μπορεί να περάσει η σύντροφός σας, τα χρήματα που θα χρειαστείτε για να καλύψετε τις ανάγκες του μωρού. Θα αγχωθείτε και θα αγχώσετε και τη γυναίκα σας χωρίς λόγο.

Να της κάνετε μικρές δωρο-εκπλήξεις (που τρώγονται): Σε κάθε γυναίκα αρέσουν οι εκπλήξεις και σε κάθε έγκυο αρέσουν οι εκπλήξεις που τρώγονται. Το αγαπημένο της παγωτό, για παράδειγμα, καθώς θα επιστρέφετε από τη δουλειά είναι μία ιδανική δωρο-έκπληξη!

Να της μιλάτε και να την καθησυχάζετε: Είναι λογικό η γυναίκα σας να έχει ανησυχίες και προβληματισμούς για το μέλλον σας με το μωρό. Το να της πείτε απλά «θα βρούμε τη λύση» δεν θα την καθησυχάσει. Για την ακρίβεια, αυτό που θέλει από εσάς είναι να το συζητήσετε, όχι να βρείτε τη λύση.

Να σηκώνετε πάντα το τηλέφωνό σας όταν δεν είστε μαζί: Πάντα. Ειδικά προς το τέλος της εγκυμοσύνης.
Να φροντίζετε και τις δικές σας ανάγκες: Το να αφιερώνετε περισσότερο χρόνο στη σύντροφό σας, στην προετοιμασία του παιδικού δωματίου ή στο διάβασμα (που αναφέραμε παραπάνω) δε σημαίνει να ξεχάσετε εντελώς τις δικές σας ανάγκες. Θα σας κάνει καλό μία φορά την εβδομάδα να συναντάτε φίλους για καφέ ή ποδόσφαιρο, θα σας χαλαρώσει και θα γεμίσει τις μπαταρίες σας για τον πρώτο καιρό με το μωρό που... δεν θα τους συναντάτε!

Μην αγχώνεστε: Είμαστε βέβαιοι ότι θα γίνετε ένας υπέροχος μπαμπάς!

v