5 συνταγές για... διαφορετικά λαδερά

5 συνταγές για... διαφορετικά λαδερά

Όταν λαχταράμε νόστιμο, σπιτικό φαγάκι, η πρώτη λέξη που μας έρχεται στο μυαλό είναι «λαδερό»! Κι αν έχετε μπουχτίσει με τα γεμιστά της μαμάς σας, δοκιμάστε κάποια από τις παρακάτω που δίνουν στα παραδοσιακά λαδερά μια διαφορετική νοστιμιά!

Αγκινάρες με φινόκιο

Υλικά (για 2 μερίδες):

4 αγκινάρες
1 φινόκιο μεσαίου μεγέθους
4 – 5 καρότα
4 πατάτες μεσαίου μεγέθους
4-5 φρέσκα κρεμμυδάκια
½ ματσάκι άνιθο
1 κρεμμύδι ξερό
λεμόνια
ελαιόλαδο
αλάτι - πιπέρι

Εκτέλεση:

Γεμίζετε μια σαλατιέρα με νερό και στύβετε μέσα εκεί 1 ζουμερό λεμόνι –κρατάτε τις λεμονόκουπες στην άκρη. Κόβετε το κοτσάνι της αγκινάρας περίπου στα 5 εκ. από το «λουλούδι» της. Καθαρίζετε την αγκινάρα αφαιρώντας τα φύλλα της μέχρι να φτάσετε στην καρδιά της. Με ένα κουταλάκι αφαιρείτε τις τριχούλες που έχει στο κέντρο, την περνάτε καλά με την λεμονόκουπα να μην μαυρίσει και τη βάζετε στο σκεύος που ετοιμάσατε με νερό και λεμόνι. Το κοτσάνι της αγκινάρας (τα 5 εκ. που κρατήσατε) το καθαρίζετε ώστε να μείνει ένα λεπτό κοτσανάκι σαν μολύβι. Το περνάτε κι αυτό με την λεμονόκουπα και το βάζετε μαζί με τις αγκινάρες.

Καθαρίζετε και κόβετε τις πατάτες στα τέσσερα ή στα έξι, ανάλογα το μέγεθός τους και τις κρατάτε στην άκρη. Καθαρίζετε και κόβετε τα καρότα, κι αυτά σαν το κοτσάνι από τις αγκινάρες, σαν μολυβάκια και τα κρατάτε κι αυτά στην άκρη. Κόβετε το φινόκιο στα τέσσερα και πλένετε καλά.

Καθαρίζετε και κόβετε τα φρέσκα κρεμμυδάκια σε μεγάλα κομμάτια (και τα φύλλα, τα πιο δροσερά τουλάχιστον) και τα κρατάτε στην άκρη.

Πλένετε και ψιλοκόβετε τον άνηθο. Κόβετε το ξερό κρεμμύδι σε κυβάκια, και σωτάρετε σε μια μεγάλη κατσαρόλα μέχρι να χρυσίσει.

Προσθέτετε τις πατάτες και τα καρότα και σωτάρετε για λίγη ώρα, προσθέτοντας λίγο νεράκι, ίσα να μαλακώσουν τα καρότα και οι πατάτες ελαφρώς.

Στο σημείο αυτό προσθέτετε τις αγκινάρες, τα κοτσανάκια τους και το φινόκιο και ζεστό νερό ίσα που να τα σκεπάζει.

Στα 5 λεπτά προσθέτετε τα φρέσκα κρεμμυδάκια και τον άνηθο.

Μαγειρεύετε ακόμη 5 λεπτά ή όσο χρειάζεται μέχρι να είναι έτοιμο το φαγητό. Προσθέτετε αλάτι αν χρειάζεται. Στο multi αλέθετε λίγη πατάτα, λίγο καρότο και δύο κοτσανάκια αγκινάρας. Προσθέτετε λεμόνι και ωμό λάδι και με αυτό τον τρόπο πυκνώνετε την σάλτσα.

Συνταγή: http://www.sintagespareas.gr/

Ντοματο-πιπεριές λαδερές με κουκουνάρι και σταφίδα

Υλικά (για 4 μερίδες):

5 ντομάτες ώριμες και σφιχτές
5 πιπεριές
1 κολοκύθι τριμμένο
1 μελιτζάνα τριμμένη
2 ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα
1 κούπα ρύζι καρολίνα
1½ κούπα ελαιόλαδο
1 ματσάκι μαϊντανό
1 ματσάκι δυόσμο
1/3 κούπας κουκουνάρι
1/3 κούπας σταφίδα μαύρη
αλάτι φρεσκοτριμμένο πιπέρι
3 τριμμένες ντομάτες

Εκτέλεση:

Αφαιρείτε µια φέτα (καπάκι) από το πάνω µέρος της ντοµάτας και αδειάζετε την ψίχα της σε µπολ, φροντίζοντας να µείνει τόση σάρκα πάνω στη φλούδα ώστε να µην ανοίξουν στη συνέχεια.

Κόβετε µία φέτα από το πάνω µέρος της πιπεριάς και αφαιρείτε τους σπόρους και τις µεµβράνες.

Αλέθετε στο µπλέντερ την ψίχα της ντοµάτας. Ζεσταίνετε σε βαθύ τηγάνι το 1/2 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο. Σε µέτρια φωτιά αφήνετε το κρεµµύδι να γίνει διάφανο για λίγα λεπτά. Προσθέτετε το τριµµένο κολοκύθι και την τριµµένη µελιτζάνα. Ανακατεύετε πολύ καλά. Αφήνετε τα λαχανικά για λίγα λεπτά να πέσει ο όγκος τους. Προσθέτετε το ρύζι, τις πολτοποιηµένες ντοµάτες και αλατοπιπερώνετε. Συµπληρώνετε 1 κούπα νερό και αφήνετε να πάρει µια βράση για 5΄-6΄. Η γέµιση πρέπει να είναι αραιή (νερουλή). Τέλος προσθέτετε το κουκουνάρι, τις σταφίδες και τα µυρωδικά.

Γεµίζετε τις ντοµατοπιπεριές κατά τα 3/4 φροντίζοντας κάθε λαχανικό να έχει και ζουµάκι µέσα του. Σκεπάζετε µε τα καπάκια τους και αραδιάζετε σε ταψί τις ντοµατοπιπεριές τη µία κοντά στην άλλη. Σε ένα µπολ βάζετε τις 3 τριµµένες ντοµάτες, το υπόλοιπο ελαιόλαδο (1 κούπα) και τα ανακατεύετε. Τα αλατοπιπερώνετε και περιχύμετε µε τη σάλτσα τα γεµιστά. Σκεπάζετε µε αλουµινόχαρτο.

Ψήνετε σε προθερµασµένο φούρνο στους 180οC για 1 ώρα και 15 λεπτά. Αφού περάσει το πρώτο µισάωρο ξεσκεπάζετε το φαγητό να ξεροψηθούν τα γεµιστά και να µείνουν µε το λάδι τους. Σερβίρετε πάντα µε φέτα ή ξινοµυζήθρα.

Συνταγή: http://www.argiro.gr

Κουκιά με αρακά

Υλικά (για 4 άτομα):

½ κιλό κουκιά φρέσκα
½ κιλό αρακά φρέσκο
1 μικρό κρεμμύδι
1 ματσάκι άνηθο
1 καρότα
7 κ. σ. λάδι
Αλάτι-πιπέρι

Εκτέλεση:

Καθαρίζετε τα κουκιά και τον αρακά και ψιλοκόβετε το κρεμμύδι. Βάζετε το λάδι να κάψει και ρίχνετε το κρεμμύδι να ξανθύνει. Ρίχνετε τα κουκιά, τον αρακά, τον άνηθο κι ένα ποτήρι περίπου νερό, το αλάτι και το πιπέρι και τα αφήνετε να ψηθούν.

Τέλος, αν θέλετε, προσθέτετε 1-2 φλιτζάνια νερό και ρίχνετε μισό φλυτζάνι κριθαράκι η ρύζι και το αφήνετε να ψηθεί σε μέτρια φωτιά.

Συνταγή: http://meletw-syntages.blogspot.gr

Μελιτζάνες γεμιστές με λαχανικά και κατσικίσιο τυρί

Υλικά (για 4 άτομα):

300 γραμμ. μελιτζάνες
1 μέτριο κολοκύθι
3 μέτριες ντομάτες
500 γραμμ. κατσικίσιο τυρί
1 μικρό ματσάκι βασιλικό
6 κ.σ. ελαιόλαδο
Πιπέρι

Εκτέλεση:

Κόβετε τις μελιτζάνες κατά μήκος και τις ψήνετε στο γκριλ. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180° C. Αλείφετε με λίγο λάδι ένα μεγάλο ταψί. Κόβετε το κολοκύθι σε ροδέλες πάχους 0,5 εκ., τις απλώνετε μαζί με τις μελιτζάνες στο ταψί και ψήνετε για 10 λεπτά.

Στο μεταξύ κόβετε τις ντομάτες σε ροδέλες πάχους 1 εκ. Βγάζετε το ταψί από το φούρνο και αφήνετε τα λαχανικά να κρυώσουν λίγο.

Σε μια επιφάνεια εργασίας ακουμπάτε δύο-δύο τις μελιτζάνες σε σχήμα σταυρού. Στο σημείο όπου συνδέονται βάζετε τη ροδέλα του κολοκυθιού, τη φέτα της ντομάτας, λίγο τυρί και βασιλικό. Συνεχίζετε με μια δεύτερη στρώση και κλείνετε τις μελιτζάνες σαν πουγκί με τη βοήθεια μιας οδοντογλυφίδας.

Τοποθετείτε τα πουγκιά σε ένα πυρέξ, περιχύνετε με ελαιόλαδο, αλατοπιπερώνετε και τα βάζετε στο φούρνο για 15 λεπτά.

Σερβίρετε όσο είναι ζεστό και το συνοδεύετε, αν θέλετε, με ρύζι και πράσινα λαχανικά.

Συνταγή: http://www.elle.gr

Ανάμεικτα λαχανικά λαδερά

Υλικά (για 4-6 άτομα):

400γρ. αρακάς
200γρ. φασολάκια στρογγυλά κομμένα στη μέση
1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
2 καρότα κομμένα σε κύβους
1 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
1 φλιτζ. Ελαιόλαδο
1 φλιτζ. χυμό ντομάτας (φρέσκο κατά προτίμηση)
1 κ.γ. ζάχαρη
αλάτι-πιπέρι

Εκτέλεση:

Σε κατσαρόλα σοτάρετε στο μισό ελαιόλαδο το κρεμμύδι για περίπου 3 λεπτά, να μαραθεί, αλλά όχι να πάρει χρώμα.

Προσθέτετε τα υπόλοιπα υλικά εκτός από τη ντομάτα, το λάδι και τον άνηθο. Σοτάρετε για άλλα 10 λεπτά. Προσθέτετε τον χυμό ντομάτας συμπληρώνετε με νερό τόσο όσο να μισοσκεπάζει τα υλικά.

Σκεπάζετε την κατσαρόλα με καπάκι και βράζετ σε μέτρια φωτιά για περίπου 30 λεπτά. Έπειτα προσθέτετε το υπόλοιπο λάδι και τον άνηθο και αφήνετε για 10 λεπτά ακόμη. Περιμένετε να κρυώσει και σερβίρετε.

Συνταγή: http://www.cooklos.gr/

v